Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας 2024 — μια άλλη έκδοση, ένα ακόμη βήμα πιο κοντά σε μια Ευρώπη με μηδενικό ισοζύγιο

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας 2024 — μια άλλη έκδοση, ένα ακόμη βήμα πιο κοντά σε μια Ευρώπη με μηδενικό ισοζύγιο
Παρασκευή, 05/07/2024 - 09:31

Kadri Simson: «θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε αυτή την κοινότητα EUSEW στην προσπάθεια να οικοδομήσουμε ένα πιο πράσινο, καλύτερο και ανταγωνιστικότερο ενεργειακό σύστημα».

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Ενέργειας (EUSEW) 2024, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μεταξύ 11 και 13 Ιουνίου, ήταν η πέμπτη διοργάνωση της μεγαλύτερης ετήσιας διάσκεψης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποδοτική χρήση ενέργειας στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο, το EUSEW παρέχει την τέλεια ευκαιρία στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους εκπροσώπους της βιομηχανίας, τις επιχειρήσεις, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τους πολίτες να συναντηθούν και να ανταλλάξουν γνώσεις σχετικά με βασικά ενεργειακά θέματα, ενισχύοντας σταθερά τη θέση της Ευρώπης ως ηγέτη στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.

Η εκδήλωση περιελάμβανε 60+ συνεδρίες πολιτικής και 7 συνόδους ολομέλειας. Περισσότεροι από 400 ομιλητές από τον τομέα της ενέργειας έφθασαν σε ένα ακροατήριο περισσότερων από 11500 ατόμων στο χώρο και στο διαδίκτυο. Η φυσική έκθεση για την ενέργεια η οποία έτρεξε παράλληλα με την εκδήλωση, περιελάμβανε πάνω από 50 εκθέτες.

Την έναρξη του συνεδρίου ακολούθησε η πολυαναμενόμενη τελετή απονομής των βραβείων EUSEW, όπου ανακοινώθηκαν οι νικητές κάθε κατηγορίας: η καινοτομία το βραβείο απονεμήθηκε στη Photorama, η Centrales Villageoises κέρδισε το βραβείο στην Τοπική Ενεργειακή Δράση η Rita Gomes πήρε τη γυναίκα στην ενέργεια βραβείο. Ήρθε η ώρα για μια δυναμική συζήτηση παράλληλα με τους πρεσβευτές του EUSEW από διάφορους τομείς, και μια κεντρική ομιλία αντιμετώπιση λύσεων μηδενικού ισοζυγίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διάσκεψης, ο ρόλος των πόλεων και των δήμων επισημάνθηκε ως βασικός παράγοντας για την επιτυχία της πράσινης μετάβασης, όπως και οι πρωτοβουλίες που στρέφουν το προσκήνιο σε λύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την αύξηση της υιοθέτησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Βασικές συνεδρίες, όπως λύσεις καθαρής μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας για ανταγωνιστικές βιομηχανίες μεταφορών χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών Όπου οι γενιές συναντιούνται για να ενδυναμώσουν το μέλλον Πρωτοποριακές λύσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Λύσεις για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις: Ναι, μπορούμε! Ενώνοντας τις δυνάμεις τους για την αναβάθμιση της ενεργειακής ανακαίνισης Πρωτοβουλίες με πρωτοβουλία των πολιτών για την ανακαίνιση και πρωτοποριακές λύσεις για την ενεργειακή απόδοση υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για τη δέσμευση πόρων τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και σε επίπεδο κοινότητας, προχωρώντας προς το μηδενικό καθαρό μέλλον της.

Συνολικά, η EUSEW 2024 έδωσε το μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι περισσότερο από έτοιμη να συνεχίσει τη μετάβασή της σε καθαρές μορφές ενέργειας, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να άρει τα εμπόδια για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και να καταστήσει την καθαρή ενέργεια οικονομικά προσιτή και προσβάσιμη για όλους.

Δείτε περισσότερα