Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει πιστά να προστατεύει τα υπερκέρδη και εν προκειμένω τα εξωφρενικά υπερκέρδη ηλεκτροπαραγωγών και όχι τους καταναλωτές.
Η κυβέρνηση, με την επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελία επιδοτήσεων, επιλέγει να «χαϊδεύει» τους ηλεκτροπαραγωγούς από συμβατικές μονάδες που, την τελευταία εβδομάδα, εκμεταλλευόμενοι και τα όποια ζητήματα έχουν προκύψει περιφερειακά, προσφέρουν ακραίες μέγιστες ημερήσιες τιμές προς το βράδυ για να καλύψουν τη ζήτηση.
Επιτρέπει άρα να απολαμβάνουν ανεπίτρεπτα, εξωφρενικά υπερκέρδη μπροστά στα οποία η φορολόγηση είναι ασήμαντη.
Συγκεκριμένα, για το διάστημα 10-17 Ιουλίου, οι μέγιστες ημερήσιες τιμές για να καλύψουν τη ζήτηση τις ώρες 20.00 με 21.00 διαμορφώθηκαν από 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως 759 (!!!) ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και η κυβέρνηση φυσικά έχουν ευθύνες για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εκατομμυρίων στην πλάτη των καταναλωτών, οι οποίες θα αναζητηθούν.
Στη συνέντευξη Τύπου, τρία κυβερνητικά στελέχη, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, Νίκος Τσάφος, χρειάστηκαν δύο (2) ώρες για να μάς πουν τι; εκτός από το σεμινάριο για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Ότι η κυβέρνηση:
- δεν έχει καμία ευθύνη, σχεδόν δεν κυβερνάει δηλαδή αλλά, και πάλι, όπως και τα πέντε (5) τελευταία χρόνια, τα προβλήματα έχουν εξωγενή αίτια
- θα προχωρήσει σε κάποια φορολόγηση των υπερκερδών, όπως λέει η ίδια, εξωφρενικών υπερκερδών, λέμε εμείς, των ηλεκτροπαραγωγών από φυσικό αέριο το ύψος της οποίας παραμένει άγνωστο
- δεν θα φορολογήσει τα υπερκέρδη που παράγονται λόγω της μεγάλης αύξησης της χονδρικής στην Αγορά Επόμενης Μέρας (DAM) στις υπόλοιπες τεχνολογίες, όπως είναι οι ΑΠΕ και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά
- καμία επιδότηση δεν θα λάβουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες
- άγνωστο παραμένει αν η όποια επιδότηση αφορά οριζόντια τους καταναλωτές που είναι σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια ή μόνο τους ευάλωτους με τα κριτήρια πιθανώς του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου
- συνεχίζει να στηρίζει την παραγωγή εξωφρενικών υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή
Ο κος Σκυλακάκης αναφέρθηκε δε, σε προθεσμιακά συμβόλαια σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές που με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν ενεργοποιηθεί ουσιαστικά στην Ελλάδα. Αυτό την ίδια στιγμή που η Οδηγία 1711/2024, στην οποία αναφέρθηκε η κ. Σδούκου, αναφέρεται ρητά σε στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου που δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού είχε επιπλέον το θράσος να δηλώσει ότι η Ελλάδα ήταν πρώτη στην ακρίβεια στην τιμή χονδρικής το 2019 ενώ εδώ και πέντε (5) χρόνια, όπως παραδέχτηκε, είναι στην πρώτη τριάδα.
Θυμίζουμε λοιπόν ότι 0,0946 ευρώ ανά μεγαβατώρα ήταν το κόστος του οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ το 2019 όταν, τώρα το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Ιούνιο είναι στα 0,1355 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είναι και από τις χαμηλότερες στην αγορά. Το 2019 επιπρόσθετα η ΔΕΗ εφάρμοζε και έκπτωση συνέπειας. Επίσης το 2019 το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας ήταν 75,8% ενώ τώρα, έχει πέσει κάτω από 50%.
Παραπλανητικά μάλιστα αναφέρθηκε στο ότι οι υψηλές τιμές χονδρικής στον σχετικό χάρτη της Αγοράς Επόμενης Μέρας (DAM) για την Ελλάδα είναι κοντά σε άλλες διασυνδεδεμένες αγορές, όπως είναι για παράδειγμα η Βουλγαρία, επιλέγοντας να αποσιωπήσει όμως ότι σε αυτές τις χώρες η spot αγορά αποτελεί μέρος μόνο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αφού υπάρχουν διμερή και προθεσμιακά συμβόλαια, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου είναι εκτεθειμένη σχεδόν κατά 100% στη spot αγορά.
Επισυνάπτεται σχετικός πίνακας με τις μέγιστες τιμές προσφοράς ανά ημέρα για την περίοδο 01 με 17 Ιουλίου 2024.