Μίλτος Ζαμπάρας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ): Να μπει πλαφόν στα κέρδη των εταιριών ενέργειας

Μίλτος Ζαμπάρας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ): Να μπει πλαφόν στα κέρδη των εταιριών ενέργειας
Τετάρτη, 17/07/2024 - 15:29

Να μπει πλαφόν στα κέρδη των εταιριών ενέργειας, να φορολογηθούν τα συσσωρευμένα υπερκέρδη στο 90% και να σταματήσει η κυβέρνηση το χάιδεμα των ολιγοπωλίων

«Συνεχίζεται η κοροϊδία της κυβέρνησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μιλτιάδης Ζαμπάρας, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού, Θεόδωρου Σκυλακάκη. Ακολούθως εξηγεί: «Τα καρτέλ ενέργειας ζούνε το απόλυτο ‘θαύμα' υπερκερδών και οι καταναλωτές δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα ούτε με θαύμα. Δεν θα υπάρξει επιδότηση μας έλεγε λίγες ώρες πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης, θα δοθεί επιδότηση για τον Αύγουστο μας είπε τελικά ο πρωθυπουργός. Και αντί να λύσουν το πρόβλημα, απλά επιδοτούν για ένα μήνα τους καταναλωτές. Είναι ξεκάθαρο ότι παίζουν με την νοημοσύνη μας. Εδώ και δύο χρόνια οι τιμές του ρεύματος έχουν φτάσει στα ύψη και η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι φταίει ο πόλεμος, φταίει ο καιρός που δεν φυσάει και τώρα φταίει το Κοζλοντούι!».

Συνεχίζοντας την επίθεση υποστηρίζει: «Με τη ρήτρα αναπροσαρμογής που την κατήργησαν για ένα διάστημα αλλά την έπαιρναν με άλλο τρόπο, με το κομφούζιο με τα χρωματιστά τιμολόγια που πέταγαν την ευθύνη στον καταναλωτή, με τις επιδοτήσεις των επαγγελματιών και των αγροτών που ζητάνε τώρα πίσω επειδή δεν είχαν πάρει την έγκριση της Κομισιόν. Ένα θέατρο του παραλόγου και στην μέση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας που συνεχώς προσπαθεί να μας πείσει ότι όλα γίνονται για να υπάρξει ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές!

Στην αρχή μας έλεγαν ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα φέρει ανταγωνισμό και θα μειωθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Έπειτα μας είπαν ότι τα χρωματιστά τιμολόγια θα φέρουν ανταγωνισμό και θα πέσουν οι τιμές. Το αποτέλεσμα; Οι καταναλωτές στενάζουν κάτω από το βάρος των λογαριασμών. Οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο λόγω υπέρογκων χρεών και οι ΔΕΥΑ και οι ΤΟΕΒ αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

Ακολούθως ρωτά ρητορικά «Ποιοι ευνοούνται;» για να προσθέσει: «Μα οι γνωστοί- άγνωστοι φίλοι της κυβέρνησης. Οι εταιρείες ενέργειας με ρεκόρ υπερκερδών, τα καρτέλ της αισχροκέρδειας και τα golden boys της ΔΕΗ και του Στάσση που αυξάνουν τους μισθούς τους και τα μπόνους. Και για όλους εμάς τους ιθαγενείς νομίζουν ότι με κάποια επιδόματα μας χαρίζουν καθρεφτάκια».

Κλείνοντας επαναλαμβάνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η μόνη λύση είναι να μπει επιτέλους πλαφόν στα κέρδη των εταιριών ενέργειας, να φορολογηθούν τα συσσωρευμένα υπερκέρδη στο 90% και να σταματήσει η κυβέρνηση το χάιδεμα των ολιγοπωλίων που οδηγεί σε ακραία φτωχοποίηση την κοινωνία».