Θ. Σκυλακάκης: Στους αρνητές της κλιματικής αλλαγής έχουν προστεθεί και οι υποκριτές της κλιματικής αλλαγής

Θ. Σκυλακάκης: Στους αρνητές της κλιματικής αλλαγής έχουν προστεθεί και οι υποκριτές της κλιματικής αλλαγής
Τετάρτη, 04/09/2024 - 15:46

Ψηφίστηκε, από την Ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Κύρωση του Πρωτοκόλλου για τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση στη Σύμβαση της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη "για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακό πλαίσιο", που κυρώθηκε με τον ν. 2540/1997». Υπέρ της κύρωσης του Πρωτοκόλλου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η «Νίκη». «Παρών» δήλωσαν οι «Σπαρτιάτες».

Αναφερόμενος στο Πρωτόκολλο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, εξήγησε ότι «στην πραγματικότητα, αφορά κατά κύριο λόγο τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, που είναι οι δύο συνοριακές χώρες, οι οποίες το έχουν κυρώσει -η Τουρκία δεν το έχει κυρώσει- και οποίες υποχρεούνται να συμπεριλαμβάνουν και την Ελλάδα στη διαδικασία διαβούλευσης των νέων έργων που έχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αυτή την υποχρέωση έχει και η Ελλάδα η οποία, ούτως ή άλλως εφαρμόζει ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία κατά τεκμήριο είναι η πιο προηγμένη περιβαλλοντική νομοθεσία στον πλανήτη». Συνεπώς, είπε ο κ. Σκυλακάκης, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρχει αυτή η αμοιβαία συμμετοχή στη διαβούλευση, για τα έργα με περιβαλλοντικό αντίκτυπο που μπορεί να γίνουν.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής βούλησης να προστατεύσει το περιβάλλον και να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση. Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκαν όσα εξελίσσονται στον Παγασητικό, οι πυρκαγιές, η λειψυδρία και οι χειρισμοί της κυβέρνησης σε σχέση με τις ΑΠΕ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία νωρίτερα είχε αναφερθεί στα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό. «Να καταλάβουμε τι έχει συμβεί. Δεν θυσιάστηκαν τα ψάρια. Πολλαπλασιάστηκαν», είπε ο Θ. Σκυλακάκης και προσέθεσε: «Πολλαπλασιάστηκαν γιατί ο Daniel, που έριξε 8 δισ. κυβικά μέτρα νερό, πλημμύρισε αρκετά παραπάνω από 100.000 στρέμματα στην Κάρλα. Εκεί που πλημμύρισε και επειδή μεταφέρθηκαν και πολλά φερτά υλικά, υπήρχε πολύ τροφή, τα ψάρια πολλαπλασιάστηκαν, υπήρξε υπερπληθυσμός -όταν υπάρχει τροφή και νερό δημιουργείται υπερπληθυσμός-οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές, και όπως μου είπε ο περιφερειάρχης ο κ. Κουρέτας, το τελευταίο δεκαήμερο, προτού εμφανισθεί το φαινόμενο το ψαριών, άνοιξαν και κάποιες καταβόθρες κάτω από το πλημμυρισμένο σημείο, οι οποίες πολλαπλασίασαν την ταχύτητα της αποστράγγισης. Έφυγε δηλαδή νερό και προς τα κάτω. Αυτά είναι γεγονότα που ήταν πολύ δύσκολο, αδύνατο να προβλεφθούν, οδήγησαν σε ταχεία μείωση του οξυγόνου και τα ψάρια αυτά τα οποία φυσιολογικά θα έφευγαν, θα πέθαιναν τα ψάρια ούτως ή άλλως, πέθαναν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και δημιουργήθηκε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε».

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και επισήμανε ότι «η κυβέρνηση δίνει περίπου 1,5 δισ. για στήριξη, αποκατάσταση, κρατική αρωγή, ΕΛΓΑ, στεγαστική βοήθεια και στους ΟΤΑ. Από τα χρήματα αυτά τα 600 εκατομμύρια έχουν εκταμιευθεί, έχουν ξεκινήσει έργα 75 εκατομμυρίων τα οποία θα είναι εξαιρετικά χρήσιμα γιατί αφορούν σημειακές παρεμβάσεις, με βάση τον ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό, σε ρέματα και αναχώματα». Το υπόλοιπο «κατ΄ελάχιστο» 1,5 δισ. ευρώ είναι χρήματα που θα δοθούν και για έργα ορεινής υδρονομίας. Είναι η πρώτη φορά που γίνονται αυτού του μεγέθους έργα ορεινής υδρονομίας στην Ελλάδα, ποτέ δεν έχει ξαναγίνει, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και επισήμανε ότι υπάρχει περιοχή στην Καρδίτσα η οποία προστατεύθηκε από τον Daniel, διότι είχε έργο ορεινής υδρονομίας από τη δεκαετία του 1960. Μεγάλο μέρος των έργων ορεινής υδρονομίας θα καλυφθεί από τα «δικαιώματα ρύπων», που πλέον το υπουργείο τα χρησιμοποιεί για να αντιμετωπίσει ζητήματα κλιματικής κρίσης. Παράλληλα θα υπάρξουν και τα μεγάλα έργα βασισμένα σε στρατηγικό σχέδιο, τα οποία είναι αναγκαία στην περιοχή.

Όσο για την κριτική για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, τις ανεμογεννήτριες, ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι δίπλα στους αρνητές της κλιματικής κρίσης, έχουν προστεθεί οι υποκριτές της κλιματικής αλλαγής. «Υποκριτές της κλιματικής αλλαγής είναι αυτοί που είναι δήθεν κατά της κλιματικής κρίσης αλλά υπονομεύουν, με κάθε τρόπο, το μόνο εργαλείο που έχουμε για να τις αντιμετωπίσουμε που είναι οι ΑΠΕ. Δεν υπάρχει στον πλανήτη άλλο εργαλείο, παρά μόνο οι ΑΠΕ και τα πυρηνικά, που μπορούν να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση. Δεν γίνεται αλλιώς. Ενέργεια ή θα έχεις με πετρέλαιο και με κάρβουνο και με φυσικό αέριο ή θα έχεις με ΑΠΕ και πυρηνικά. Από τον αέρα τον κοπανιστό δεν βγαίνει ενέργεια», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε καταγγείλει εγκατάλειψη του περιβαλλοντικού, φυτικού, ζωικού κεφαλαίου και υπογράμμισε ότι «επιτέλους πρέπει να έρθει στη Βουλή ο πρωθυπουργός να απολογηθεί για την καταστροφή της Αττικής και για το γεγονός ότι δασική πυρκαγιά έφτασε να κάψει τον αστικό ιστό». Ο κ. Μητσοτάκης, επέμεινε η κυρία Κωνσταντοπούλου, θα έπρεπε άμεσα να αποδεχθεί το αίτημα για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, και να λογοδοτήσει για την εγκατάλειψη του περιβάλλοντος και την εγκατάλειψη της υγείας των πολιτών, της ζωής τους ακόμη και μέσα στην Αθήνα, για την πυρκαγιά. «Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αρχηγό της Πυροσβεστικής τον επικεφαλής της ΕΜΑΚ που του είπαν στις πέντε η ώρα να πάει στο Μάτι και πήγε στις δέκα το βράδυ, όταν είχε καεί ο τόπος. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε τρίτο τη τάξει στην Πυροσβεστική τον κ.Λάμπρη που ήταν στο μοναδικό ελικόπτερο, όταν μπήκε η φωτιά στο Νέο Βουτζά στις πεντέμισι και πήρε το ελικόπτερο και πήγε στην Ελευσίνα, όσο πιο μακριά μπορούσε. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε, πριν από λίγους μήνες επικεφαλής της Πυροσβεστικής τον κατηγορούμενο για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Και κάηκε για άλλη μια φορά το 2024 η Αττική», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε ότι «έχουν εγκαταλειφθεί τα δάση στις πυρκαγιές, τριάντα μέρες έκαιγε η φωτιά στις Σέρρες», και αυτά ενώ «σκοτώθηκε εποχικός πυροσβέστης μετά από 34 ώρες αδιάλειπτης υπηρεσίας» και ενώ η κυβέρνηση αρνείται να τους εξασφαλίσει εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια. Παράλληλα, μίλησε για περιφρόνηση της αγωνίας απέναντι στην τεράστια οικολογική καταστροφή στον Παγασητικό, τον τεράστιο κίνδυνο για τη δημόσια υγείας και «αυτή την τρομερή θυσία των ψαριών που είναι έμβια όντα και η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να τα προστατεύσει». Δεν μπορώ να αναλογιστώ 270 τόνους νεκρών ψαριών και πως τα θυσιάσατε, είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Ο πρόεδρος της της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στην «πυρκαγιά που έφτασε να καίει σπίτια μέσα στον οικιστικό ιστό στην πρωτεύουσα», στις «πυρκαγιές που καίνε για έναν ολόκληρο μήνα» στα «χιλιάδες καμένα στρέμματα», τις «μηδέν παραιτήσεις». Ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι στη Βουλή θα έπρεπε σήμερα να βρίσκεται ο πρωθυπουργός για να ανακοινώσει ένα διαφορετικό μοντέλο πρόληψης των πυρκαγιών και αντιμετώπισης των πλημμυρών που ενδέχεται να ακολουθήσουν, με ενοποίηση της δασοπροστασίας, με εκπαιδευμένο επαρκές προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό στη δασοπυρόσβεση, με ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και των τοπικών χωρικών σχεδίων, με αξιοποίηση του πορίσματος ανεξάρτητης επιτροπής διερεύνησης των αιτιών των καταστροφικών πυρκαγιών, με αναγνώριση των αλλαγών που απαιτούνται στη διαχείριση και προστασία των δασών μας.

Αναφέρθηκε επίσης στην τεράστια περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή στη Θεσσαλία και υπογράμμισε ότι η εικόνα των τόνων των νεκρών ψαριών είναι η εικόνα με την οποία κλείνει το καλοκαίρι του 2024 που μεταδόθηκε σε όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα, είναι ένα στιγμιότυπο που προοικονομεί την τεράστια καταστροφή που θα έχει επέλθει στη χώρα στο τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης. «Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Η Θεσσαλία είναι η εικόνα του συλλογικού μας, του εθνικού μας μέλλοντος. Μια περιοχή με τεράστιες δυνατότητες, που θα έπρεπε να ανασυγκροτηθεί παραδειγματικά αλλά αντί να γίνει αυτό, συνεχίζει να διαλύεται, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά», είπε ο κ. Χαρίτσης και κατήγγειλε «κλείσιμο του ματιού σε εταιρείες του εξωτερικού, προβλέψεις εκτός τόπου, για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, με υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση των περιουσιών των κατοίκων».

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου, ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος είπε ότι το πρωτόκολλο για τη στρατηγική και περιβαλλοντική εκτίμηση είναι θετικό και θα βοηθήσει και στη συζήτηση με τις γειτονικές μας χώρες, όπως είναι η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο εάν θα κυρωθεί η παρούσα Σύμβαση αλλά εάν η χώρα μας θα τηρήσει επιτέλους τις ευρωπαϊκές προβλέψεις για την προστασία του περιβάλλοντος ή θα συνεχίσει να αδιαφορεί στην αναγκαία θωράκιση της χώρας μας απέναντι στην κλιματική κρίση, είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Ζαμπάρας.

«Είτε μιλάμε για τις δασικές πυρκαγιές είτε μιλάμε για το κρίσιμο θέμα της λειψυδρίας είτε μιλάμε για την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Βόλο με τους εκατοντάδες τόνους νεκρών ψαριών, υπάρχει μία κοινή συνισταμένη. Η κυβέρνηση παρακολουθεί παθητικά τη συνεχιζόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση της χώρας», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης.

«Καμία συνθήκη κατά τη γνώμη μας και κανένα πρωτόκολλο δεν μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον από τους ανταγωνισμούς των ομίλων για κερδοφόρες επενδύσεις. Αυτό το καθήκον εναπόκειται στους λαούς», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά.

«Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μια επιφανειακή, επιδερμικήκΚύρωση απέναντι στο περιβάλλον. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά που αλλάζουν όλο το μικροκλίμα και την αρχιτεκτονική τοπίου, χωρίς να ξέρουμε τις επιπτώσεις σε χλωρίδα και πανίδα», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας.

«Είναι άλλη μια κύρωση ενός πρωτοκόλλου που μόνο μνημονιακή ευχητήρια δήλωση θυμίζει, χωρίς να είναι ορισμένη, χωρίς να έχει συγκεκριμένους κανόνες και χωρίς να συνδράμει το εθνικό νομοθετικό έργο σε κάποιο επίπεδο, σε κάποιο βαθμό», είπε ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Νίκος Βρεττός.

Το υπουργείο πρέπει να απαντήσει τι θέλει να προλάβει με αυτό το νομοσχέδιο και να διευκρινίσει ποια έργα θα εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του πρωτοκόλλου και αν τα έργα αυτά θα αφορούν σε εξορύξεις, ανέφερε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα.

Το Πρωτόκολλο ναι μεν προβλέπει ότι κάποια κράτη θα πρέπει να ενημερώνουν για κάποια έργα σε κάποιους τομείς που θα έχουν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όμως αφήνει ανοιχτό και χαλαρό το πλαίσιο αναφορικά με το τι θεωρείται σοβαρό έργο και τι θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στα άλλα κράτη, είπε ο Πέτρος Δημητριάδης από τους «Σπαρτιάτες».