Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Τσάφος, Ειδικός Σύμβουλος Πρωθυπουργού επί ενεργειακών θεμάτων, σε ανάρτησή του στο LinkedIn αναφέρει:
Στην «Καθημερινή» της Κυριακής (27.10) έγραψα για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα έγραψα για κάποιους από τους μύθους που κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο. Οι πέντε μύθοι που ακούω πιο συχνά είναι ότι:
1 Τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη – ενώ οι τιμές στην Ελλάδα είναι 25% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
2 Η ελληνική βιομηχανία χωλαίνει λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας – ενώ ο δείκτης μεταποίησης αυξάνεται ραγδαία, ειδικά μετά το 2021, και έχει ανακτήσει σχεδόν όλο το χαμένο έδαφος από το 2007.
3 Η απολιγνιτοποίηση ανέβασε τις τιμές – ενώ ο λιγνίτης είναι το πιο ακριβό καύσιμο που έχουμε σήμερα, και ενώ είχαμε ψηλές τιμές (χονδρικής) ακόμα και τα χρόνια που στο σύστημα κυριαρχούσε ο λιγνίτης.
4 Η Ελλάδα υστερεί στις ΑΠΕ – ενώ οι ΑΠΕ έχουν αυξηθεί ταχύτατα και η χώρα μας έχει τώρα ένα από τα ψηλότερα ποσοστά σε διείσδυση των ΑΠΕ στον κόσμο.
5 Η εξυγίανση της ∆ΕΗ ανέβασε τις τιμές – ενώ είχαμε ψηλές τιμές χονδρικής και με την ΔΕΗ του 2015, 2016, κοκ.
Παράλληλα, έγραψα και για κάποιες αλήθειες:
1 Η Ελλάδα έχει διαχρονικά υψηλές τιμές στη χονδρική – τουλάχιστον από το 2015 – δηλαδή πολύ πριν από τις αλλαγές που συχνά αναφέρονται ως αιτίες για τις υψηλές τιμές (απολιγνιτοποίηση, χρηματιστήριο ενέργειας, μετάβαση στο target model, εξυγίανση ∆ΕΗ κ.τ.λ.).
2 Η Ελλάδα χρησιμοποιεί πολύ φυσικό αέριο – ενώ η χώρα μας έχει πολλές ΑΠΕ, δεν έχει πυρηνικά και βιοενέργεια, και δεν έχει και πολλά νερά – άρα βασίζεται περισσότερο από άλλες χώρες στο φυσικό αέριο. Σε γενικές γραμμές όταν το σύστημα χρειάζεται αέριο, οι τιμές ανεβαίνουν.
3 Η Ελλάδα είναι σε μια γειτονιά της Ε.Ε. με υψηλές τιμές – από τη μία έχουμε την Ιταλία, και από την άλλη τα Βαλκάνια – η τιμή στην Ελλάδα συχνά επηρεάζεται από τους γείτονές μας – ένα φαινόμενο που είδαμε άλλωστε και το περασμένο καλοκαίρι.
4 ΑΠΕ και διασυνδέσεις θα φέρουν χαμηλότερες τιμές. Η Ελλάδα χρειάζεται (α) περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ (β) προσθήκη ευελιξίας στο σύστημα (γ) νέες διασυνδέσεις που θα ενώνουν την αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με αυτήν της Κεντρικής Ευρώπης.
Νίκος Τσάφος: Πέντε μύθοι και τέσσερις αλήθειες για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα
Τρίτη, 29/10/2024 - 12:06
ΑΠΕ και διασυνδέσεις θα φέρουν χαμηλότερες τιμές. Η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ, προσθήκη ευελιξίας στο σύστημα και νέες διασυνδέσεις που θα ενώνουν την αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με αυτήν της Κεντρικής Ευρώπης.