ΙΕΑ: Προς απελευθέρωση πετρελαίου από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης

ΙΕΑ: Προς απελευθέρωση πετρελαίου από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης
Τρίτη, 08/03/2022 - 18:03

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) δήλωσε ότι τα μέλη της είναι έτοιμα να απελευθερώσουν περισσότερο πετρέλαιο από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης για να περιορίσουν την άνοδο των τιμών, επικρίνοντας παράλληλα τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που αρνούνται να αυξήσουν περισσότερο την παραγωγή.

Ο Φατίχ Μπιρόλ τόνισε ότι η συντονισμένη απελευθέρωση 60 εκατομμυρίων βαρελιών την περασμένη εβδομάδα από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας ήταν μια «αρχική απάντηση» και ότι η IEA ήταν έτοιμη να κάνει «τα πάντα» για να μειώσει τη μεταβλητότητα στις ενεργειακές αγορές, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα ύψη τις τελευταίες ημέρες, με το διεθνές πετρέλαιο αναφοράς Brent να φτάνει στο υψηλό 14 ετών στα 139 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, μετά από αναφορές ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία -τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό αργού στον κόσμο.

Αντί όμως να οδηγήσει σε μείωση των τιμών, η προγραμματισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων από τα μέλη της ΙΕΑ την περασμένη εβδομάδα οδήγησε σε άνοδο της τιμής του Brent σχεδόν 10%, μια ένδειξη ότι οι traders περίμεναν μεγαλύτερη αποδέσμευση.

«Είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε όσο πετρέλαιο χρειάζεται», είπε ο Μπιρόλ στους Financial Times, σημειώνοντας ότι τα 60 εκατομμύρια βαρέλια ήταν μόνο το 4% των συνολικών στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των μελών της IEA. «Παρακολουθούμε τις αγορές και είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε περισσότερο πετρέλαιο από τα αποθέματα», πρόσθεσε.

Ο Μπιρόλ σημείωσε επίσης ότι είχε συζητήσεις με χώρες παραγωγής πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Ασία για την ενίσχυση της παραγωγής. «Είμαστε σε στενή επαφή με αρκετές πετρελαιοπαραγωγές χώρες που συμπεριφέρονται πιο υπεύθυνα από άλλες» είπε, ασκώντας έμμεση κριτική στη Σαουδική Αραβία και στα ΗΑΕ.

Πηγή euro2day.gr