Η Gazprom προτείνει να επεκτείνει το σύστημα «ρούβλια έναντι αερίου» στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), δήλωσε ανώτερο στέλεχος τη Δευτέρα, λίγες ημέρες αφότου η Ρωσία προχώρησε στην ανάληψη του πλήρους ελέγχου του έργου LNG Sakhalin-2.
Η πρόταση για την απαίτηση πληρωμών σε ρούβλια για το LNG προήλθε από τον Κίριλ Πόλους, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα μακροπρόθεσμα προγράμματα ανάπτυξης της Gazprom, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής ενέργειας του κοινοβουλίου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Την περασμένη εβδομάδα, διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι μια νεοσύστατη κρατική ρωσική εταιρεία θα αναλάβει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Sakhalin Energy Investment Co., της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται το έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-2. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αναγκαστική έξοδο από το έργο για τη Shell και τις ιαπωνικές Mitsui και Mitsubishi, οι οποίες είναι μέτοχοι μειοψηφίας στη Sakhalin Energy Investment Co. Η Shell είχε ήδη δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από το έργο πριν από μερικούς μήνες και έκτοτε αναζητά αγοραστές για το μερίδιό της στη Sakhalin-2.
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η αποχώρηση των δυτικών και ασιατικών εταίρων θα οδηγήσει τελικά σε μικρότερη προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου λόγω της έλλειψης τεχνογνωσίας και ανταλλακτικών. Ταυτόχρονα, η πώληση του φυσικού αερίου θα γίνει πιο δύσκολη λόγω του ελέγχου του έργου από το κράτος, δήλωσε στο Reuters ο Σαούλ Καβόνικ από την Credit Suisse.
Η Ρωσία λειτουργεί ήδη το σύστημα πληρωμών «ρούβλια έναντι αερίου» για το φυσικό αέριο που στέλνει στην Ευρώπη μέσω αγωγού. Η Gazprom έχει ήδη σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο σε χώρες και εταιρείες που αρνούνται να υποκύψουν στην απαίτηση για πληρωμή σε ρούβλια -Πολωνία, Βουλγαρία, Φινλανδία, καθώς και σε πελάτες στην Ολλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία.
Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν δημιουργήσει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank για να συμμορφωθούν με την απαίτηση του Πούτιν. Παρ' όλα αυτά, η Gazprom μείωσε την παροχή αγωγών προς τη Γερμανία και την Ιταλία στα μέσα Ιουνίου, επικαλούμενη «τεχνικούς λόγους» και λέγοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις εμποδίζουν μια τουρμπίνα αερίου που επισκευάζεται στον Καναδά να επιστρέψει εγκαίρως στη Ρωσία. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι απέρριψε αυτή την εξήγηση, χαρακτηρίζοντας τους ρωσικούς λόγους για τις μειωμένες ροές ως «ψέματα».
Με τη χαμηλή παροχή από τη Ρωσία και τον Nord Stream να βρίσκεται σε συντήρηση δύο εβδομάδων αυτόν τον μήνα, η Ευρώπη αγωνίζεται να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου εγκαίρως για τον χειμώνα.