Θα βρεθούν την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022, προκειμένου από εκεί να μεταβεί στη Ροδόπη για την επίσημη τελετή έναρξης της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB).
Δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι θα παραστούν από την βουλγαρική πλευρά στην τελετή έναρξης αν και κάποια βουλγάρικα μέσα αναφέρουν ότι θα είναι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
Η κατασκευή του αγωγού ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2019 και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τον κομβικό ρόλο που θα είχε για την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της νοτιονατολικής Ευρώπης. Ειδικά δε για τη Βουλγαρία, η οποία προ διμήνου ήρθε σε ρήξη με τη ρωσική Gazprom και έχει πάψει να λαμβάνει ποσότητες ρωσικού αερίου, η λειτουργία του αγωγού είναι κρίσιμης σημασίας για την ισορροπία του ενεργειακού της συστήματος. Για την Ελλάδα η λειτουργία του IGB επιβεβαιώνει τον στρατηγικό γεωπολιτικό ρόλο της ως ενεργειακού hub στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του έργου, ο αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει σε πρώτη φάση 3 bcm φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, τα οποία με την ολοκλήρωση του σταθμού συμπίεσης θα μπορεί να φτάσουν τα 5 bcm.
Από την Τρίτη 7 Ιουνίου ο IGB βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία. Ο αγωγός μετέφερε σε πρώτη φάση 40.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τα οποία από την Τετάρτη 15 Ιουνίου έγιναν 4 εκατ. κμ.
Πιστοποίηση από ICGB
Οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Βουλγαρίας και της Ελλάδας εξέδωσαν κοινή απόφαση, με την οποία πιστοποιούν την ICGB, την εταιρεία που αναπτύσσει τη διασύνδεση φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, ως ανεξάρτητο διαχειριστή μεταφοράς (ITO), ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας και Υδάτων (EWRC) της Βουλγαρίας.
Η κίνηση αυτή άνοιξε το δρόμο για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), βοηθώντας έτσι τη Βουλγαρία να επιτύχει διαφοροποίηση και ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, καθώς και να λαμβάνει παραδόσεις που εξασφαλίζουν ευνοϊκές τιμές για τους τελικούς χρήστες της Βουλγαρίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η βουλγαρική EWRC.
Η πιστοποίηση χορηγήθηκε μετά από επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αζέρικο φυσικό αέριο 1 δισ. κ.μ. στη Βουλγαρία
Η διασύνδεση θα επιτρέψει στη Βουλγαρία να εισάγει 1 δις κμ φυσικού αερίου στο πλαίσιο σύμβασης με το Αζερμπαϊτζάν. Επιπλέον, η χωρητικότητα της σύνδεσης φυσικού αερίου μπορεί να επεκταθεί σε 3 δις κμ, επιτρέποντας έτσι στη Βουλγαρία και στις χώρες της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΝΑ Ευρώπης) να λαμβάνουν πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου μέσω του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου ή να εισάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ, την Αλγερία, το Κατάρ, την Αίγυπτο και άλλους προμηθευτές μέσω του τερματικού σταθμού που κατασκευάζεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Μακροπρόθεσμα, ο IGB θα καταστήσει δυνατή την εισαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο, καθώς και την αύξηση των ποσοτήτων που εισάγονται από το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες.
Ο αγωγός φυσικού αερίου μήκους 182 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ, συνδέει το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή της Κομοτηνής με το βουλγαρικό δίκτυο φυσικού αερίου στην περιοχή της Στάρα Ζαγόρα.
Ο αγωγός θεωρείται σημαντικό στοιχείο του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκαταλείψει πλήρως τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2030.
Μέτοχοι του IGB είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας με 25%, με αντίστοιχο ποσοστό η ιταλική Edison (μέσω της ΥΑΦΑ Ποσειδών) και το υπόλοιπο 50% ανήκει στη βουλγαρική κρατική εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH).