Φέτος, η Gazprom προμήθευσε 43% λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε σχέση με πέρυσι, αλλά αύξησε τις τιμές κατά μέσο όρο τρεις φορές.
Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση των ευρωπαϊκών εσόδων της εταιρείας από τις εξαγωγές της από 53 δισεκατομμύρια δολάρια σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια, έγραψε ο Όλιβερ Χορτάι, επικεφαλής της έρευνας για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική στο ουγγρικό think tank Századvég Konjunktúrakutató, σε ανάρτησή του στο Facebook με αφορμή άρθρο που δημοσιεύθηκε στους Financial Times.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα βοηθήσουν τη ρωσική εταιρεία εξόρυξης φυσικού αερίου Gazprom να αντισταθμίσει τη μείωση της προσφοράς.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, οι Financial Times ανέφεραν ότι η εταιρεία Gazprom διατηρεί σταθερά τα έσοδά της από τις πωλήσεις φυσικού αερίου, καθώς οι αυξανόμενες τιμές αντιστάθμισαν την απόφασή της να μειώσει τις παραδόσεις στην Ευρώπη.
Το Κρεμλίνο δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα κρατήσει κλειστό τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, όσο η Δύση διατηρεί τις οικονομικές κυρώσεις της.
Αυτό σημαίνει ότι η Gazprom παραδίδει πλέον περίπου 84 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας και Τουρκίας ημερησίως, σε σύγκριση με τον περσινό μέσο όρο των 480 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως, επισήμανε η βρετανική εφημερίδα.
Ωστόσο, η μείωση των προμηθειών αναμένεται να ωθήσει τις τιμές φέτος κατά μέσο όρο σε τριπλάσιες από αυτές του 2021, γεγονός που, σύμφωνα με τον αναλυτή της BCS Global Markets για τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου Ρον Σμιθ, θα βοηθήσει τη Gazprom να αυξήσει τα συνολικά της έσοδα κατά 85% στα 100 δισ. δολάρια.
Πέρυσι, η Gazprom εξήγαγε φυσικό αέριο στην Ευρώπη και την Τουρκία σε μέση τιμή 310 δολάρια ανά κυβικό μέτρο, με αποτέλεσμα τα ακαθάριστα έσοδα από τις εξαγωγές να ανέρχονται σε 54 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τώρα, ο Ρον Σμιθ εκτιμά ότι για όλο το 2022, η εταιρεία θα στείλει 43% μικρότερο όγκο, αλλά σε μέση τιμή 1.000 δολάρια ανά κυβικό μέτρο.
Ο Χορτάι τόνισε στην ανάρτησή του στο Facebook ότι «η Gazprom παραδίδει φέτος 43% λιγότερο αέριο στην Ευρώπη από ό,τι πέρυσι, γεγονός που αυξάνει τις τιμές τρεις φορές κατά μέσο όρο. Τα έσοδα της εταιρείας από τις ευρωπαϊκές εξαγωγές θα αυξηθούν από 53 δισεκατομμύρια δολάρια σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια".
Μια σχετικά μικρή μείωση του όγκου μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων του παραγωγού που μειώνει την προσφορά του. Με άλλα λόγια, μπορεί εύλογα να υποστηριχθεί ότι η Gazprom κερδίζει περισσότερα μεταφέροντας λιγότερο φυσικό αέριο, επισήμανε ο αναλυτής Ρον Σμιθ.
Ο Σεργκέι Βακουλένκο, ανεξάρτητος Ρώσος ενεργειακός αναλυτής, εκτιμά ότι η Gazprom κερδίζει περίπου 250 εκατ. ευρώ ημερησίως με τις τρέχουσες τιμές και παραδόσεις, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχανε άλλα τόσα αν σταματούσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ο ρωσικός προμηθευτής φυσικού αερίου πέτυχε καθαρά κέρδη 41,75 δισ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2022, έναντι κερδών 29 δισ. δολαρίων για ολόκληρο το περασμένο έτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα. Η εταιρεία κατέβαλε επιπλέον 20 δισ. δολάρια σε μερίσματα στο ρωσικό κράτος.