Την προηγούμενη βδομάδα δώδεκα υπουργοί Ενέργειας που μετείχαν σε ολονύκτια διαβούλευση την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας (Βελγίου, Βουλγαρίας, Ισπανίας, Κροατίας, Ιταλίας, Λιθουανίας, Μάλτας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Λετονίας) κατέληξαν σε τρία σημεία: ένα δυναμικό πλαφόν συνδεδεμένο με ξένους δείκτες, το πλαφόν αυτό θα εφαρμόζεται σε όλα τα hubs και να υπάρχει ένας μηχανισμός αναστολής του πλαφόν όπως αυτός που προτείνει η προεδρία και όπως διαμορφώθηκε μετά από την Ολλανδία.
Οι υπουργοί δεν κατέληξαν κάπου, καθώς κάποια κράτη μέλη διαφωνούν με την πρόταση ανώτατου ορίου τιμών, με τη Γερμανία να ανησυχεί ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια και άλλα να πιέζουν για ένα χαμηλό πλαφόν. Η αποτυχία συμφωνίας για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου σημαίνει επίσης ότι άλλα μέτρα έκτακτης ανάγκης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αλληλεγγύη σχετικά με τις προμήθειες φυσικού αερίου παραμένουν σε αδιέξοδο, καθώς ορισμένες χώρες θεωρούν ότι αυτά αποτελούν μέρος του ίδιου πακέτου. Στο μεταξύ ο διαχειριστής των χρηματιστηρίων ICE προειδοποίησε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης του κόμβου διαπραγμάτευσης φυσικού αερίου εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν οι Βρυξέλλες συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο περιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι δήλωσε ότι δεν είναι ρεαλιστική εκδοχή η πτώση των τιμών της ενέργειας μέχρι τον Μάρτιο, με την Ιταλία να μελετά έναν μηχανισμό για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας, ο οποίος θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ την επόμενη άνοιξη.
«Οι γεωπολιτικές αναταράξεις, δυστυχώς έχουν ανατρέψει δεδομένα δεκαετιών στην Ευρώπη, όπου για πολλές δεκαετίες θεωρούνταν ότι η ενεργειακή ασφάλεια, η ασφάλεια εφοδιασμού είναι κάτι δεδομένο» ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.«Ήρθε λοιπόν αυτή η εισβολή, η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για να αποδείξει ότι η Ευρώπη έκανε ένα τεράστιο λάθος, δηλαδή η εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν πολύ μεγάλο λάθος που σήμερα το πληρώνουμε.Ευτυχώς η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τι έχει προκαλέσει μέχρι τώρα αυτός ο πόλεμος πέρα από αυτά τα οποία περιέγραψα; Έχουμε έναν υπερδεκαπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Τον Αύγουστο του 2022 η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε τα 345 ευρώ η θερμική MWh, όταν δύο χρόνια πριν ήταν μόλις 20 ευρώ», ανέφερε μεταξύ άλλων.