Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στο Συνέδριο RawMat 2023 προανήγγειλε τη σύσταση Ειδικής Ομάδας Εργασίας, η οποία θα επεξεργαστεί σχέδιο τροποποιήσεων των διατάξεων του Μεταλλευτικού Κώδικα, με βασικό στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων για την αξιοποίησή του ορυκτού πλούτου. Αναφέρθηκε και στην προωθούμενες δράσεις της κυβέρνησης που περιλαμβάνουν τρεις άξονες προτεραιοτήτων: έρευνα - προσέλκυση επενδυτών - επιτάχυνση στην αδειοδοτική διαδικασία.
Η Ελλάδα έχει πλούσια εμπειρία στην εξορυκτική δραστηριότητα και μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης που συντελείται στην Ευρώπη, καθώς πολλά από τα μέταλλα που βρίσκονται στη χώρα μας μπορούν να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό απέδειξε και η συμφωνία που ανακοίνωσε η MYTILINEOS για την εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ. Με τη συμφωνία αυτή, σύμφωνα με την εταιρία ενισχύεται σημαντικά ο Κλάδος M Metals, καθώς αυξάνεται η δυναμικότητα παραγωγής βωξίτη της εξορυκτικής δραστηριότητας που διαθέτει ήδη η MYTILINEOS μέσω της Δελφοί-Δίστομον, της οποίας η ετήσια παραγωγή ανέρχεται στους 570.000 τόνους βωξίτη. Η εξαγορά πραγματοποιείται από τη MYTILINEOS ΑΕ, αλλά σε δεύτερο στάδιο, η IMERYS βωξίτες θα συγχωνευθεί με την 100% θυγατρική Δελφοί Δίστομον, με παραγωγή πλέον άνω των 1,2 εκατ. τόνων και πλήρη εκμετάλλευση των συνεργειών.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος πρόσφατα είχε αποκαλύψει πως θα μπορούσε να καλύψει η εταιρία τις ανάγκες της Ευρώπης σε Γάλλιο. Το τελευταίο είναι χρήσιμο για τις δορυφορικές επικοινωνίες, με την Κίνα να καλύπτει το 80% της παγκόσμιας παραγωγής. Η Κίνα το τελευταίο διάστημα απειλεί να περιορίσει τις εξαγωγές του προς την Ε.Ε. με αποτέλεσμα αυτή να ψάχνει άλλες αγορές. Το ίδιο συμβαίνει και με το γερμάνιο. Να σημειωθεί πως η χώρα μας πραγματοποίησε διεθνή διαγωνισμό για την εκμίσθωση του μεταλλευτικού χώρου των Μολάων όπου μετά από έρευνες εντοπίστηκε το σπάνιο αυτό μέταλλο (γερμάνιο).
Από την άλλη, δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ έχει χρόνια εμπειρίας στην παραγωγή σιδηρονικέλιου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εάν η εταιρία -εφόσον λειτουργήσει ξανά -κάνει επενδύσεις στην υδρομεταλλουργία τότε θα μπορούσε να παράγει πάνω από 2.000 τόνους κοβάλτιου που αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή μπαταριών.
Να σημειωθεί τέλος πως το υπουργείο Ενέργειας είναι έτοιμο να προχωρήσει σε διαγωνιστική διαδικασία για το αντιμόνιο, το οποίο εμπεριέχεται σε όλους τους καταλόγους της ΕΕ ως κρίσιμο και στρατηγικό μέταλλο.