Σπ. Θεοδωρόπουλος: Οι προκλήσεις για τη βιομηχανία και οι προτεραιότητες αν εκλεγεί πρόεδρος του ΣΕΒ

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Οι προκλήσεις για τη βιομηχανία και οι προτεραιότητες αν εκλεγεί πρόεδρος του ΣΕΒ
Πέμπτη, 30/05/2024 - 06:02

Σε πρώτο πλάνο θέτει το ενεργειακό κόστος, το μισθολογικό αλλά και τα ζητήματα αδειοδοτήσεων και χωροταξίας στη βιομηχανία ο υποψήφιος για την προεδρεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Ο επιχειρηματίας, αντιπρόεδρος σήμερα του ΣΕβ και επικεφαλής του ομίλου Bespoke, παρουσίασε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η βιομηχανία και εν γένει η επιχειρηματικότητα στη χώρα θέτοντας παράλληλα τις προτεραιότητες που θέτει για την επόμενη ημέρα του Συνδέσμου αν εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα στις επικείμενες εκλογές του Ιουνίου.

Σε χθεσινή δημοσιογραφική συνάντηση ο κ. Θεοδωρόπουλος έκανε λόγο για προκλήσεις πρωτόγνωρες, όπως οι γεωπολιτικές αναταραχές ή κλιματική κρίση που δημιουργούν αβεβαιότητα, η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός ενώ στην εξίσωση έβαλε και τον ανταγωνισμό που δέχονται οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από ΗΠΑ, Ασία και Ινδία.

«Ζούμε σε μια εποχή με αβεβαιότητα και κάθε μέρα έχουμε ένα νέο θέμα. Θέματα που παλιά δεν μας απασχολούσαν όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Για παράδειγμα οι Χούθι με τις επιπτώσεις στην αύξηση των μεταφορικών. Επιπλέον έχουμε τα ζητήματα που προέκυψαν στην ενέργεια με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η κλιματική αλλαγή είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που επηρεάζει πολλούς κλάδους της οικονομίας» ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Πρόσθεσε ότι «κάθε μέρα παράγονται ντιρεκτίβες από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως για παράδειγμα η μείωση του διοξειδίου που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις είπε ότι η αβεβαιότητα για το τι θα ξημερώσει την επόμενη ημέρα, είναι ακόμη μεγαλύτερη στην Ελλάδα γιατί έχουμε έλλειψη προσωπικού και εξειδικευμένων εργαζόμενων, έλλειψη κινήτρων για επενδύσεις, τεράστια αδειοδοτικά ζητήματα και έλλειψη ελεύθερων χώρων για βιομηχανική δραστηριότητα.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στην ατζέντα της επόμενης ημέρας αν εκλεγεί πρόεδρος του ΣΕΒ και στις προτεραιότητες που θέτει.

Εργασιακά: Στο θέμα των εργασιακών έκανε λόγο για την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου και αναφέρθηκε στο νέο ξεκίνημα που έκανε πριν έξι μήνες η Ισπανία με ένα κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Νέο παγκόσμιο κοινωνικό συμβόλαιο βλέπει και ο ILO, όπως είπε γιατί έχουν αλλάξει οι συνθήκες. «Πρέπει λοιπόν να εκσυγχρονίσουμε την εργασιακή νομοθεσία, δεν είναι ξεκάθαρη, είναι πολύπλοκη και μη κωδικοποιημένη. Και πιο δίκαιη. Και πρέπει να δώσουμε και στους εργοδότες και στους εργαζόμενους αυτό που ο καθένας επιθυμεί. Περισσότερη ευελιξία οι μεν περισσότερα χρήματα οι δε. Δεν είναι δυνατόν οι υπερωρίες να μην μπορούν να υπολογιστούν εκτός εβδομαδιαίου διαστήματος. Είμαστε παγιδευμένοι σε κάποια στερεότυπα» είπε χαρακτηριστικά.

Αύξηση παραγωγικότητας: Ως προϋπόθεση για να μην βρεθεί η χώρα ξανά σε νέα κρίση ανέφερε την αύξηση της παραγωγικότητας. «Πρέπει να αρθούν τα αντικίνητρα. Δεν έχω δει μέχρι σήμερα κυβέρνηση που δεν το θέλει αλλά κολλάμε στην κοινωνική αντίληψη για τη βιομηχανία» όπως είπε. Εκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα ζει με 75% του ΑΕΠ κατανάλωση. Πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να πάμε στην επόμενη κρίση. Όχι πολλά. Στην προηγούμενη κρίση μας βοήθησαν. Την επόμενη φορά δεν θα μας βοηθήσει. Δεν μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερα από όσα βγάζουμε» σημείωσε.

Χωροταξία και αδειοδοτήσεις: Παράλληλα έθεσε το θέμα της χωροταξίας σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ελεύθερα οικόπεδα για να στήσεις μια βιομηχανία. «Ξέρω επενδυτές που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα και δεν το κάνουν για αυτόν τον λόγο» σημείωσε. Σημαντικό ζήτημα για τον κ. Θεοδωρόπουλο είναι και το αδειοδοτικό ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν υπάρχει υπουργείο Βιομηχανίας. Γιατί δεν έχουμε ένα υπουργείο Βιομηχανίας όταν η βιομηχανία είναι το 10% του ΑΕΠ με πολλαπλασιαστικά οφέλη; είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρόπουλος

Ευρωπαϊκή Ανταγωνιστικότητα: «Δυστυχώς οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας», είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος, «η Κίνα, η Ινδία και η Αμερική, προχωρούν με γενναία βήματα μπροστά ενώ η Ευρώπη όχι. Υπάρχει αποβιομηχάνιση. Οπότε πρέπει να αφήσουμε τις πολυτέλειες και να ασχοληθούμε με την ανταγωνιστικότητα». Επίσης στάθηκε στο κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης. «Δυστυχώς αυτό το μοντέλο είναι ακριβό στην χρηματοδοτηση διότι δεν γεννάμε παιδιά και χάνουμε σε ανταγωνιστικότητα. Οπότε σε λίγο δεν θα μπορεί να χρηματοδοτείται. Ισως το λύσουμε το θέμα της υπογεννητικότητας μέσω μετανάστευσης όμως το θέμα βαθύτερο», τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος χαρακτηρίζοντας ως “ευχάριστο μήνυμα” την κοινή επιστολή Μακρόν – Σολτς.

Τέλος ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα της αναδιοργάνωσης του ΣΕΒ έτσι ώστε να συγκροτηθεί ειδική ομάδα για τις ΜμΕ και αντίστοιχη ομάδα για τις εταιρείες της “νέας οικονομίας” που αντιμετωπίζουν ειδικά θέματα, όπως είπε.