Μόνο για τον Σεπτέμβριο θα απαιτηθούν 2 δισ. ευρώ. Και όπως φαίνεται αυτά τα νούμερα θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες.
Το οικονομικό επιτελείο προχωρά στον ανασχεδιασμό Fuel Pass 3, καθώς η εμπειρία από τους δύο πρώτους γύρους δείχνει ότι οι δικαιούχοι συνεχίζουν να επιλέγουν την πίστωση των ποσών που δικαιούνται στον τραπεζικό τους λογαριασμό αντί της ψηφιακής κάρτας. Ταυτόχρονα υπάρχουν σκέψεις το νέο Fuel Pass 3 να έχει λιγότερους δκαιούχους.
Ειδικότερα, στο Fuel Pass 2 η πλειοψηφία των 2 εκατ. δικαιούχων επέλεξαν την καταβολή του σε τραπεζικό λογαριασμό αντί την κάρτα στο κινητό, αφού με τα μετρητά οι πολίτες μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας που πλήττει την τσέπη τους και να καλύψουν άλλες ανάγκες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ένα από τα σενάρια είναι ότι θα σταματήσει να ισχύει η επιλογή της κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό και το Fuel Pass 3 να έχει και λιγότερους δικαιούχους αλλά και να δοθεί μόνο με τη μορφή άυλης κάρτας που θα περνάει στα πρατήρια καυσίμων.
Fuel Pass 3: Πότε η αίτηση
Από τη στιγμή που το Fuel Pass 3 ενδέχεται να αρχίσει από τον Οκτώβριο, η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει και το χρόνο του Σεπτεμβρίου, για να δει τις τιμές.
Η τιμή των καυσίμων εκείνο το διάστημα θα παίξει καθοριστικό ρόλο. «Το Fuel Pass 2 τελειώνει τον Σεπτέμβριο. Θα πρέπει τότε να αξιολογήσουμε ποια θα είναι η πορεία των καυσίμων εκείνη την περίοδο. Είναι πολύ νωρίς τώρα για να σας πω αν θα υπάρξει Fuel Pass 3. Σε κάθε περίπτωση ο δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στην κοινωνία», είχε τονίσει ο κ. Σταϊκούρας στην ΕΡΤ στις 4 Αυγούστου.
Στις 12 Αυγούστου είχε καταβληθεί το επίδομα σε 2,2 εκατ. δικαιούχους και όπως είχε τονίσει εκείνη τη μέρα ο υπουργός Οικονομικών στον ΣΚΑΪ, «το 73% επέλεξε να πιστωθεί το ποσό σε τραπεζικούς λογαριασμού, κάτι που είναι ενδιαφέρον.
Σε κάθε περίπτωση δεν αποκλείεται το Fuel Pass 3 να έχει λιγότερους δικαιούχους και να είναι αποκλειστικά με τη μορφή άυλης κάρτας που θα περνάει μόνο στα βενζινάδικα, με αποτέλεσμα το ποσό που εξοικονομηθεί να διατεθεί για την επικείμενη «επιταγή ακρίβειας» που μελετά η Κυβέρνηση για το ίδιο διάστημα. Στην πρώτη επιταγή, το Πάσχα, δόθηκαν 200 ευρώ σε περίπου 2 εκατομμύρια δικαιούχους, ποσό που σήμερα εκτιμάται ως μικρό.