Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα χρηματοδοτεί με επιδότηση τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά έχουν μείνει εκτός οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, ένα προϊόν το οποίο κατασκευάζεται και στην Ελλάδα.
Στην Κύπρο το πρόγραμμα έχει ήδη τρέξει, ενώ στην Ελλάδα η επιδότηση αναμένεται να γίνει με αίτηση στο γνωστό voucher.gov.gr. Λεπτομέρειες του προγράμματος δεν είναι γνωστές ακόμη.
Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, στόχος είναι «έως το τέλος του χρόνου να ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για την αντικατάσταση και νέα εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων».
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, «έχει ενταχθεί στο Re Power EU, το νέο Ταμείο της Ε.Ε. για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ένα μεγάλο ποσό για αγορά και εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων».
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος τόνισε ακόμη ότι στόχος είναι έως το τέλος του έτους να ανοίξει και η πλατφόρμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, ενώ έρχεται και το «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις, προοδηγός του οποίου θα δημοσιευθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Όπως φαίνεται το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ θα έχει προϋπολογισμό 625 εκατ. ευρώ και θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2023, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάιο του 2025.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα χρηματοδοτείται η θερμομόνωση του κτιρίου-διαμερίσματος, η αντικατάσταση των κουφωμάτων, καθώς και η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και ψύξης. Από τις επιλέξιμες δαπάνες δεν θα απουσιάζουν επίσης τα συστήματα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες.
Πληροφορίες λένε πως το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» με… οδηγό το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδοτήσει την αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος με ηλιακούς, με το μέσο κόστος αγοράς τους να κυμαίνεται στα 800 με 1.000 ευρώ.
Εκτιμάται ότι 3,5 εκατ. κατοικίες έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος. Με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο στοχεύει σε εξοικονόμηση ενέργειας που φτάνει το 20% σε κάθε νοικοκυριό.
Παράλληλα, ο υπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την τοποθέτηση 250.000 φωτοβολταϊκών έως το τέλος του χρόνου, το οποίο απευθύνεται σε νοικοκυριά, αγρότες και επαγγελματίες.
Από τα 250.000 πάνελ, τα 150.000 θα τοποθετηθούν στις στέγες νοικοκυριών, τα 75.000 θα αφορούν αγρότες και τα 75.000 επαγγελματίες.
Το κόστος αγοράς ενός ηλιακού θερμοσίφωνα ξεπερνά και τα 800 ευρώ, ενώ εάν για παράδειγμα μιλάμε για την περίπτωση ενός διαμερίσματος στον 1ο όροφο μιας πενταώροφης πολυκατοικίας πρέπει να υπολογίζει κάποιος και τις σωληνώσεις. Άρα το κόστος ανεβαίνει και μπορεί να φτάσει και τα 1.300- 1.500 ευρώ.
Η μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος εξαρτάται από τη συνολική κατανάλωση. Εάν μια οικογένεια καταναλώνει 500-600 κιλοβατώρες το μήνα και κάνει μέση χρήση ενός θερμοσίφωνα με ρεύμα και τον ανάβει μια ώρα τη μέρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει το μήνα περίπου 60 κιλοβατώρες, άρα θα υπάρχει απόσβεση στα δύο χρόνια περίπου.
Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία η αγορά των ηλιακών συστημάτων ξεπερνά στη χώρα μας πλέον τις 300.000 m2 συλλεκτών και είναι εγκατεστημένα 4.700.000 m2. Η ελληνική αγορά αυξήθηκε κατά 75%, ενώ πολύ μεγάλη αύξηση καταγράφουν και οι εξαγωγές του κλάδου. Αυξήθηκαν κατά 200%.
Οι διακοπές ρεύματος
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος κατά τον δύσκολο χειμώνα ο υπουργός ανέφερε πως «στη ζωή και όταν μαίνεται ένας πόλεμος συμβατικός και ενεργειακός, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, αλλά επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ μικρές αυτές οι πιθανότητες, σχεδόν μηδενικές». «Και στις αιχμές θα έχουμε ρεύμα και φυσικό αέριο και έχουμε κάνει ό,τι πρέπει ώστε η Ελλάδα να μην έχει μεγάλο κίνδυνο να έχουμε "δελτίο" όπως το λέτε εσείς», είπε ο χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας τονίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μικρότερο ρίσκο σε σχέση με την επάρκεια ενέργειας.
Ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι στους λογαριασμούς ρεύματος θα συνεχιστεί η απορρόφηση του 90% με 94% των αυξήσεων και πως τα νοικοκυριά θα στηριχθούν ανεξαρτήτως εισοδήματος και εάν πρόκειται για κύρια ή μη κύρια κατοικία.