Για άλλη μια χρονιά, το ετήσιο Συμπόσιο πραγματοποιείται ως πλατφόρμα ανοιχτού διαλόγου, όπου εκπρόσωποι του κράτους, του ακαδημαϊκού και του ιδιωτικού τομέα θα συμβάλουν σε συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων για τα πιο κρίσιμα ενεργειακά θέματα.
Ενώ οι αγορές πιέζονταν ήδη πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ενέργειες της Ρωσίας μετέτρεψαν την ταχεία οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία -η οποία τέντωσε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, μεταξύ αυτών και την ενέργεια- σε μια πλήρη ενεργειακή κρίση.
Οι κυβερνήσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι ακαδημαϊκοί και οι εμπειρογνώμονες του κλάδου πρέπει να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους προτεραιότητες, ενώ το τρίλημμα «ασφάλεια του εφοδιασμού, οικονομική προσιτότητα και βιωσιμότητα» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή του Sharm el-Sheikh (COP 27), η παγκόσμια κοινότητα ανανέωσε τις δεσμεύσεις της για την προώθηση της ανθεκτικότητας των ενεργειακών συστημάτων και την προώθηση του μετασχηματισμού τους.
Κι ενώ η βραχυπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια επικεντρώνεται στην ικανότητα του ενεργειακού συστήματος να αντιδρά γρήγορα σε ξαφνικές αλλαγές στην ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, η μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια αφορά κυρίως έγκαιρες επενδύσεις για την παροχή ενέργειας σύμφωνα με τις οικονομικές εξελίξεις και τις περιβαλλοντικές ανάγκες.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η εμφάνιση νέων ενεργειακών τεχνολογιών, η διευρυμένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τεχνολογίες υδρογόνου, CCS, αποθήκευση ενέργειας, ηλεκτρισμένες μεταφορές και ηλεκτρισμένη θερμότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της επάρκειας ενεργειακού εφοδιασμού, της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος έχουν καταστεί επιτακτικές.
Εκτός από την περιβαλλοντική απαίτηση για την καθαρή ενέργεια, το οικονομικό κίνητρο για οικονομικές καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες είναι πλέον ακόμα πιο ισχυρό, όπως και η ενεργειακή ασφάλεια.
Η ευθυγράμμιση των προτεραιοτήτων της οικονομίας, του κλίματος και της ασφάλειας είναι απαραίτητη για την επίτευξη προόδου και ανάπτυξης στην έρευνα, την καινοτομία και, συνεπώς, την ίδια την ανθρώπινη εξέλιξη.
Με γνώμονα τα παραπάνω η HAEE καλωσορίζει την 8η έκδοση του Συμποσίου HAEE Energy Transition, υπό το πρίσμα του νέου γεωπολιτικού τοπίου και προς μια ιστορική καμπή σε καθαρότερο και ασφαλέστερα ενεργειακά συστήματα.