Ο κ. Τσάφος, ο οποίος στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με το CSIS, σημείωσε πως, παρά τη σταθεροποίηση της κατάστασης μετά την ενεργειακή κρίση, οι συνέπειές της επιμένουν — ειδικά σε ό,τι αφορά τις υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. «Το ζητούμενο πλέον», υπογράμμισε, «είναι πώς προχωράμε σε ένα πιο καθαρό ενεργειακό σύστημα, όταν αυτό παραμένει τόσο ευάλωτο». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη εξίσωση. Αφενός θέλει να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση, αφετέρου ανησυχεί για το κατά πόσο μπορεί να παραμείνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου του κόστους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός ανέδειξε τις προτεραιότητες της Ελλάδας και οι οποίες αφορούν στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας, στην προώθηση των διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων και εμβάθυνση των διευρωπαϊκών δικτύων. «Η χώρα διαθέτει σημαντικό δυναμικό σε ήλιο και άνεμο, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες. Παράλληλα, λειτουργούμε ήδη ως κόμβος για φυσικό αέριο και εξάγουμε προϊόντα πετρελαίου στα Βαλκάνια», ανέφερε.
Επιπλέον έκανε αναφορά και στις ευκαιρίες συνεργασίας με περιοχές όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική, εκτιμώντας ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να προχωρήσει σε εμπορικές συμφωνίες όχι μόνο για φυσικό αέριο, αλλά και για ηλεκτρική ενέργεια, υδρογόνο ή τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της δικτύωσης εντός της Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι οι διαφορές στις τιμές ενέργειας μεταξύ των κρατών-μελών οφείλονται συχνά στη χαμηλή διασυνδεσιμότητα μεταξύ της κεντρικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Οφείλουμε να επενδύσουμε εγκαίρως σε νέους διαδρόμους. Αργά ή γρήγορα θα μας είναι απαραίτητοι», τόνισε.
Στάσσης: Data center 1 GW στη Δυτική Μακεδονία σχεδιάζει η ΔΕΗ
Στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, παρουσίασε το σχέδιο της επιχείρησης για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου data center στη Δυτική Μακεδονία, εντός των εγκαταστάσεων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Το project προβλέπει την αρχική ανάπτυξη υποδομής ισχύος 300 MW, με δυνατότητα επέκτασης έως και 1 GW, ενώ η επίσημη παρουσίασή του θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη σε ειδική εκδήλωση στην Πτολεμαΐδα, παρουσία του πρωθυπουργού. Ο σχεδιασμός βασίζεται στη διαθεσιμότητα γης, ισχυρών δικτύων και ενεργειακής ευελιξίας, καθώς προβλέπει τροφοδοσία του data center από ποικιλία πηγών, ΑΠΕ, φυσικό αέριο, αντλησιοταμίευση και αποθήκευση ενέργειας. Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση θα λειτουργεί behind the meter, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα επηρεάζει το υπόλοιπο ηλεκτρικό δίκτυο, ούτε τις τιμές στην αγορά.
Σε ό,τι αφορά τη συνδεσιμότητα, ο κ. Στάσσης υπενθύμισε ότι η ΔΕΗ αναπτύσσει παράλληλα ευρυζωνικά δίκτυα μέσω της δραστηριοποίησής της στις τηλεπικοινωνίες, στοιχείο που διευκολύνει τη λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου δεδομένων σε απομακρυσμένη περιοχή.