Μέσα στον επόμενο μήνα, προς το τέλος Μαρτίου αναμένεται ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις όσων θέλουν να αντικαταστήσουν τον ηλεκτρικό με ηλιακό θερμοσίφωνα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας μέσα στον Μάρτιο (το αργότερο μέχρι την τρίτη εβδομάδα) θα ανοίξει η πλατφόρμα τόσο για την εγκατάσταση θερμοσιφώνων.
Το πρόγραμμα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον για τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, το κόστος των οποίων μαζί με την επιδότηση θα γίνει πολύ προσιτό καθώς σήμερα για μια οικογένεια δεν ξεπερνά τα 1.200 ευρώ.
Στον ηλιακό θερμοσίφωνα, η φθηνή ηλιακή ενέργεια θα αντικαταστήσει την ηλεκτρική, τουλάχιστον για όσες ώρες υπάρχει ηλιοφάνεια. Σήμερα, υπολογίζεται ότι η κατανάλωση για τη χρήση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα φτάνει στα 3,5-4 κιλοβάτ ανά ώρα.
Η επιδότηση για ηλιακούς θερμοσίφωνες αποτελεί πάγιο αίτημα των φορέων του κλάδου καθώς η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή βιομηχανία παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων με αυξημένη σε συντριπτικά ποσοστά εξαγωγική δραστηριότητα.
Πόσα λίτρα θα χρειαστώ;
Η επιλογή των λίτρων εξαρτάται από τα άτομα που κάνουν χρήση ζεστού νερού. Η προσωπική υγιεινή καθώς και η ποσότητα ζεστού νερού που χρησιμοποιούμε στην καθαριότητα του χώρου μας είναι βασικοί παράγοντες στην επιλογή του κατάλληλου θερμοδοχείου. Κατά μέσο όρο ένα νοικοκυριό έως και 4 άτομα καλύπτεται με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα 160 λίτρων. Πριν από κάθε τοποθέτηση συστήνουμε να πραγματοποιείται έλεγχος από εξειδικευμένο συνεργείο.
Τι να προσέξω στην επιλογή συλλεκτικής επιφάνειας; – Προδιαγραφές :
Σε συνέχεια της επιλογής του θερμοδοχείου έρχεται η επιλογή του συλλέκτη. Η κατάλληλη συλλεκτική επιφάνεια υπολογίζεται ανάλογα τα λίτρα του κάθε ηλιακού και τα υλικά κατασκευής κάθε συλλέκτη. Πιο συγκεκριμένα, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας με θερμοδοχείο 160 λίτρων καλύπτεται με έναν συλλέκτη 2,00τμ. .
Η περίπτωση που στον συγκεκριμένο ηλιακό θα χρειαστεί μεγαλύτερη συλλεκτική επιφάνεια είναι όταν η τοποθέτηση έχει ιδιαιτερότητες στον προσανατολισμό , όταν η θέση που θα μπει ο ηλιακός σκιάζεται (π.χ. από κάποιο κτίριο) ή όταν η περιοχή που θα τοποθετηθεί είναι στη βόρεια Ελλάδα που έχουμε περιορισμένη ηλιοφάνεια.
Σε κάθε περίπτωση οι συλλέκτες όταν δεν χρησιμοποιούνται πρέπει να καλύπτονται ή όταν χρησιμοποιούνται μερικώς πρέπει να καλύπτονται κατά το ήμισυ.
Πιο συγκεκριμένα , βασικά χαρακτηριστικά των συλλεκτών για μεγαλύτερες αποδόσεις είναι η ποιότητα της μόνωσης (πετρομβάβακα & πολυουρεθάνης / ισχυρή μόνωση ειδικού Ορυκτοβάμβακα ) , η επιλεκτική επιφάνεια για μεγαλύτερη διαπερατότητα & οι σωλήνες χαλκού στο εσωτερικό του συλλέκτη για άμεση παραγωγή ζεστού νερού.
Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Τι πρέπει να ξέρω
Η επιλογή του κατάλληλου ηλιακού θερμοσίφωνα με βάση τις εκάστοτε ανάγκες του κάθε καταναλωτή, είναι εξαιρετικά κρίσιμο θέμα.
Στην αγορά κυκλοφορούν μία σειρά από ηλιακοί θερμοσίφωνες, με πλήθος διαφορετικών επιλογών και χαρακτηριστικών, αλλά και με διαφορετικές τιμές, οι οποίες ξεκινούν από περίπου 450 ευρώ και φθάνουν να ξεπερνούν ακόμη και τα 2.000 ευρώ. Οι βασικοί λόγοι αυτής της διακύμανσης, είναι η απόδοση, η χωρητικότητα και διάρκεια ζωής του κάθε ηλιακού θερμοσίφωνα.
Οι βασικές διακρίσεις των ηλιακών θερμοσιφώνων είναι στις υποκατηγορίες Διπλής και Τριπλής ενέργειας και Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος.
- Διπλής ενέργειας.
Σε αυτή την περίπτωση ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μέσω δύο πηγών, αυτών δηλαδή του ηλίου και του ρεύματος.
- Τριπλής ενέργειας.
Πρόκειται ουσιαστικά για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, ο οποίος πέραν της λειτουργίας του μέσω του ήλιο και μέσω ρεύματος, μπορεί να λειτουργήσει και σε συνεργασία με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.
Η διάκριση σε Κλειστού και Ανοιχτού κυκλώματος, γίνεται βάσει του θερμαινόμενου μέσου που χρησιμοποιούν, ως εξής:
- στους κλειστού κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται έμμεσα μέσω του εναλλάκτη θερμότητας, με το αντιψυκτικό υγρό να κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα, το οποίο και θερμαίνει το νερό χρήσης, χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους.
- στους ανοικτού Κυκλώματος, η θέρμανση του νερού χρήσης γίνεται απευθείας, με το ίδιο το νερό χρήσης να λειτουργεί ως θερμαινόμενο μέσο.
Η επιλογή του μεγέθους πρέπει να γίνεται με βάση τα άτομα που θα καταναλώνουν ζεστό νερό. Η διεθνής πρακτική συνιστά 40 λίτρα ανά άτομο.