Δηλαδή, έναν ηλιακό που λειτουργεί και με τον ήλιο και με το ρεύμα, ή έναν ηλιακό, που εκμεταλλεύεται είτε τον ήλιο, είτε το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά έχει ακόμα μια υποδοχή για εκμεταλλευτεί το νερό που ζεσταίνεται στον λέβητα κεντρικής θέρμανσης. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν και οι κατάλληλες σωληνώσεις που να συνδέουν τον ηλιακό με το λεβητοστάσιο.
Επομένως, ο ηλιακός θερμοσίφωνας τριπλής ενέργειας δεν ζεσταίνει το νερό του καλοριφέρ, αλλά αντιθέτως όταν είναι ο λέβητας σε λειτουργία παίρνει το νερό για να ζεστάνει το νερό χρήσης. Όπως αναφέρει στο iEnergeia.gr επαγγελματίας υδραυλικός οι ξεχωριστές σωληνώσεις μέσα στους συλλέκτες είναι και ο λόγος που το νερό χρήσης, δεν έχει καμία σχέση με το νερό του καλοριφέρ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο αν τρυπήσει η σερπαντίνα μέσα στο δοχείο, αλλά και πάλι υπάρχουν διαφορετικά κυκλώματα. Πάντως, εάν τρυπήσει το δοχείο που έχει το ψυκτικό υγρό δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή άμεσα η ζημιά, γιατί αυτό είναι διαφανές. Σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους βλάβες μπορούν να αποσοβηθούν εάν γίνεται συντήρηση του ηλιακού. Όπως αναφέραμε και την προηγούμενη εβδομάδα μια συντήρηση περιλαμβάνει την αλλαγή του θερμοστάτη, τον καθορισμό του δοχείου και εργασίες που το συνολικό τους κόστος είναι περίπου 100 ευρώ.
Βασικό κριτήριο για την επιλογή ενός ηλιακού τριπλής ενέργειας είναι να μην βρίσκεται η εγκατάσταση μακριά από το λέβητα. Αν για παράδειγμα ο ηλιακός εγκατασταθεί στην ταράτσα 5οροφης πολυκατοικίας και ο λέβητας είναι στο υπόγειο τότε το μειονέκτημα είναι ότι θα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να παραμένει ζεστό το νερό μέχρι να ανέβει πάνω. Επιπλέον, αυτή η χρήση συμφέρει ιδίως τους χειμερινούς μήνες που ο λέβητας είναι σε λειτουργία και όχι τους καλοκαιρινούς. Αν για παράδειγμα έχει συννεφιά θα σύμφερε περισσότερο να γίνει χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος στον ηλιακό.
Τέλος, το κόστος ενός ηλιακού τριπλής ενέργειας μπορεί να είναι και κατά 300 ευρώ πιο υψηλό, άρα αυτό σημαίνει ότι η απόσβεση μπορεί να γίνει σε βάθος δεκαετίας και σίγουρα ένα σημαντικό κόστος είναι οι έξτρα σωληνώσεις. Βέβαια, σε πολυκατοικίες καινούργιες μπορεί να υπάρχουν παροχές που καταλήγουν στον λέβητα, οπότε το κόστος είναι μικρότερο.