Ο Πρωθυπουργός, επισκέφθηκε χθες το απόγευμα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και είχε σύσκεψη με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και το επιτελείο του υπουργείου καθώς στην ατζέντα περιλαμβάνονται μέτρα στήριξης των εισοδημάτων αλλά και αποκλιμάκωσης των φόρων.
Η ακρίβεια αποτελεί τον βασικό λόγο που υπάρχει πίεση χρόνου για την λήψη νέων μέτρων αλλά και την βασική αιτία για κάποια από τα ορόσημα που έχει θέσει κυβέρνηση όπως αυτά περιγράφονται στους μπλε φακέλους που έλαβαν χθες οι υπουργοί στην πρώτη υπουργική συνεδρίασή τους με τον πρωθυπουργό. Όπως γνωστοποίησε ο ίδιος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - στο TikTok - ο φάκελος περιλαμβάνει τα ορόσημα και τις βασικές προτεραιότητες των υπουργείων. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει συνέχεια μεταξύ των προεκλογικών μας δεσμεύσεων με αυτά τα οποία θα κάνουμε, όπως είπε και πρόσθεσε ότι περιλαμβάνει: 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις που αφορούν όλη την κυβέρνηση.
Στο μεταξύ ενώ η αγορά αναμένει τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την πιθανή διατήρηση πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση όπως το Καλάθι του νοικοκυριού αλλά και ενδυνάμωση δράσεων τύπου "pass" , ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκυλακάκης σχολίασε ότι υπάρχουν και νέες ιδέες για την αγορά ενέργειας ενώ, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, εφόσον έχει την ευθύνη εποπτείας της αγοράς, ετοιμάζει την ενδυνάμωση του ελεγκτικού μηχανισμού για τα τρόφιμα τα καύσιμα και κάθε προϊόν ή υπηρεσία στην αγορά.
Πάντως, το πρόβλημα είναι για … δυνατούς λύτες καθώς ο ρυθμός αύξησης των τιμών των τροφίμων, παραμένει σε διψήφιο νούμερο, ενώ την ίδια ώρα το φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας αντιμετωπίζει το 26,3% των Ελλήνων πολιτών, έναντι ποσοστού 22% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Eurostat για το 2022.
Επιπλέον, σύμφωνα με την αναφορά του ΔΝΤ για τον πληθωρισμό, το 2022 και το 2023 τα αυξανόμενα εταιρικά κέρδη αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρώπη, καθώς οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές περισσότερο από το υψηλό κόστος της εισαγόμενης ενέργειας. Πλέον, όπως αναφέρεται, οι εργαζόμενοι πιέζουν για αυξήσεις μισθών για να ανακτήσουν τη χαμένη αγοραστική δύναμή τους και οι εταιρείες μπορεί να χρειαστεί να δεχτούν μικρότερο μερίδιο κέρδους εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε τροχιά επίτευξης του στόχου του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) το 2025.
Στην εξίσωση πρέπει να προστεθεί, με βάση τα όσα έχει επισημάνει το ΕΚΤ, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μεταξύ υπευθύνων χάραξης της πολιτικής, ότι η αύξηση των περιθωρίων κέρδους ενισχύει τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, κάτι που ουσιαστικά ενισχύει τις ανισότητες καθώς “κλειδώνει” τη μεταφορά πλούτου από τα φτωχότερα στρώματα σε τσέπες ελαχίστων.
Επίσης στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ Economic Outlook, σε ειδικό κεφάλαιο για τη συμμετοχή των κερδών στις πληθωριστικές πιέσεις, τα στοιχεία έδειχναν ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα σε ό,τι αφορά την αύξηση του μεριδίου των κερδών μεταξύ 2019 και 2022, από το 34,4% στο 39,2%. Προηγείται η Ιρλανδία με αύξηση από το 60,4% στο 65,6% και η Νορβηγία από το 38,7% στο 55%.
Οι φόροι
Οι δυνατότητες παρεμβάσεων στο μέτωπο της ενίσχυσης των εισοδημάτων με βάση την πορείες του προυπολογισμού ήταν αυτό που συζητήθηκε και στην χθεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό.
Στο τραπέζι των μέτρων έχει μπει η μείωση του ΦΠΑ για συγκεκριμένα προϊόντα (πχ απορρυπαντικά κ.α.) που θα βοηθήσουν τα οικογενειακά εισοδήματα.
Με βάση τα οριστικά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο μέχρι και τις πρώτες κάλπες του Μαΐου, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών συνεχίστηκε η υπεραπόδοση στις εισπράξεις κρατικών εσόδων από φόρους. Επίσηςμ για πρώτη φορά φέτος καταγράφεται υπέρβαση εσόδων ακόμα και από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης που, εξαιτίας της ακρίβειας, σημείωναν πτώση στους πρώτους μήνες του χρόνου. Προφανώς η αύξηση της κατανάλωσης σε προϊόντα, όπως καύσιμα και ποτά, λόγω τουρισμού έπαιξε το ρόλο της,
Συγκεκριμένα στο σύνολο του πενταμήνου Ιανουαρίου-Μαΐου τα κρατικά έσοδα από φόρους καταγράφουν υπέρβαση κατά 1,9 δισ. ευρώ πάνω από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού. Μόνο κατά τον μήνα Μάιο ξεπέρασαν κατά 350 εκατ. ευρώ τον μηναίο στόχο.
Με τα έως τώρα δεδομένα πάντως, συνολικά στο πεντάμηνο σχηματίστηκε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντί για έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας υπέρβαση ύψους 3,696 δισεκατομμυρίων.
Μάλιστα σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού, για τον Μάιο, τα συνολικά έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 5,063 δισ. ευρώ, καταγράφοντας υπέρβαση κατά 350 εκατ. ευρώ ή 7,4% έναντι του μηνιαίου στόχου, τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1,843 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 36 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ανήλθαν σε 601 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 7 εκατ. ευρώ. Και αυτό αντανακλά ευθέως σε αύξηση του όγκου πωλήσεων, καθώς οι ΕΦΚ δεν αυξομειώνονται αναλογικά με τις τιμές των προϊόντων (ενέργειας, καυσίμων, ποτών ή τσιγάρων) αλλά εξαρτώνται από τις αυξομειώσεις των πωλήσεων.