H κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για την παγκόσμια παραγωγή Bitcoin, εκτιμάται ότι είναι περίπου 50% μεγαλύτερη από την ετήσια κατανάλωση ρεύματος στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η παραγωγή του απαιτεί 75,4 τεραβατώρες (Twh) ηλεκτρικού ρεύματος, περισσότερες από όλη την κατανάλωση ηλεκτρισμού στην Ελλάδα (περίπου 50 TWh). Για το λόγο αυτό πολλές χώρες διεθνώς προσπαθούν να αποθαρρύνουν με διαφόρους τρόπους την εξόρυξη και τις συναλλαγές με Bitcoin. Στην Ελλάδα προσφάτως είχαμε μια «φορολογική αποσαφήνιση» για το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα.
Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έκρινε ότι οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα είναι πράξεις υπαγόμενες σε ΦΠΑ. Σε υπόθεση που τέθηκε ενώπιον της Διεύθυνσης η προσφεύγουσα εταιρεία παρείχε πρόσβαση σε προμηθεύτρια εταιρεία και πελάτες σε ειδική πλατφόρμα με σκοπό τη διενέργεια συναλλαγών ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων. Εντός του αντιτίμου που κατέβαλε ο πελάτης προς την προμηθεύτρια εταιρεία περιλαμβανόταν και ποσό προμήθειας προς την προσφεύγουσα λόγω της παροχής της ανωτέρω υπηρεσίας.
Σχετικά, η φορολογική διοίκηση έκρινε ότι οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, και κατ’ επέκταση και τα ποσά προμήθειας που εισέπραττε η προσφεύγουσα, δεν εμπίπτουν στην απαλλακτική διάταξη του Κώδικα ΦΠΑ σχετικά με τις εργασίες που αφορούν σε συνάλλαγμα και νόμιμα μέσα πληρωμής (χαρτονομίσματα και νομίσματα), αφού τα κρυπτονομίσματα δεν περιλαμβάνονται σε καμία από τις δύο ως άνω έννοιες της διάταξης.
Ειδικότερα, η έννοια του συναλλάγματος περιλαμβάνει μόνο τα αλλοδαπά νομίσματα και όχι άλλους τίτλους παραστατικούς της αξίας, όπως συναλλαγματικές, επιταγές, άλλα μέσα πληρωμής ή συναλλαγής. Επιπλέον, ως προς τα νόμιμα μέσα πληρωμής, η ∆Ε∆ έλαβε υπόψη αφενός ότι τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν λάβει νόμιμη αναγνώριση από την ελληνική πολιτεία ως επίσημο νόμισμα αναγκαστικά αποδεκτό στις συναλλαγές και αφετέρου ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτά δεν συνιστούν νόμιμο νόμισμα εκδιδόμενο από κεντρική δημόσια αρχή, αλλά απλά μία ψηφιακή μονάδα αξίας, ένα περιουσιακό στοιχείο κερδοσκοπικής φύσης.
Συνεπεία των ανωτέρω, σύμφωνα με τη φορολογική διοίκηση οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα δεν συνιστούν απαλλασσόμενες πράξεις και άρα, υπάγονται κανονικά σε ΦΠΑ.