Κύριος σκοπός του νέου αυτού webinar του ΙΕΝΕ, που θα διεξαχθεί διαδικτυακά μεταξύ 16.00 και 18.00, είναι να εξετάσει και να αναλύσει τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις και τον αντίκτυπό τους στην ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου εν μέσω δύο συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Ανατολική Μεσόγειο. η Μέση Ανατολή.
Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης παραμένει βασικό μέλημα παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει η περιοχή όσον αφορά τον απογαλακτισμό της από τις εισαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας. Κατά τα έτη 2022 και 2023, οι ευρωπαϊκές χώρες αύξησαν σημαντικά την εξάρτησή τους από εναλλακτικές πηγές ενέργειας, μειώνοντας, ταυτόχρονα, την αντίστοιχη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και αναπληρώνοντας γρήγορα τα επίπεδα αποθήκευση φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις τους.
Την ίδια στιγμή, ο σχετικά ήπιος καιρός τον περασμένο χειμώνα είχε ως συνέπεια η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα να παραμείνει χαμηλή, γεγονός που βοήθησε στις προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης σε πολλές χώρες.
Επίσης, η έγκαιρη πλήρωση των υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου το περασμένο καλοκαίρι στις περισσότερες χώρες συνέβαλε στη διασφάλιση επαρκών επιπέδων αποθεμάτων.
Ωστόσο, παραμένουν μία σειρά από πιεστικά ερωτήματα για το εάν όλες αυτές οι προετοιμασίες θα είναι επαρκείς για να αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Θα μπορέσει η Ευρώπη να αντεπεξέλθει στις πιθανές προκλήσεις που θα μπορούσε να θέσει η αγορά ενέργειας από το 2024 και μετά; Αναφορικά με το φόβο ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να ξεμείνει από φυσικό αέριο το 2022, μετά τη μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, την επαύριον της έναρξης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι σήμερα η ενεργειακή της θέση φαίνεται πολύ πιο σταθερή.
Η Νορβηγία αντικατέστησε εν μέρει τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου, ενώ ένας συνδυασμός ήπιων χειμερινών θερμοκρασιών, χαμηλότερων τιμών ενέργειας και της ώθησης των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από διεθνείς προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, εξασφάλισε ότι η Ευρώπη επιβίωσε τον περασμένο χειμώνα και κατάφερε να προγραμματίσει τις επόμενες κινήσεις της. Ωστόσο, το επιπλέον κόστος που έπρεπε να πληρώσουν οι περισσότερες χώρες ήταν σημαντικό με αποτέλεσμα να καταβληθούν βαριές κρατικές επιδοτήσεις.
Σε γενικές γραμμές, εφέτος η ΕΕ είναι καλύτερα προετοιμασμένη — ωστόσο, σήμερα ένας δεύτερος πόλεμος απειλεί επίσης να αναστατώσει τις ενεργειακές της αγορές. Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς απειλεί να διαταράξει τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή ή ακόμη και να φέρει το Ιράν σε άμεση αντιπαράθεση με το Ισραήλ και τους δυτικούς εταίρους του. Ενώ οι αγορές είναι σχετικά ήρεμες προς το παρόν, οποιοδήποτε από αυτά τα σενάρια θα μπορούσε να προκαλέσει χάος.
Ωστόσο, η Ευρώπη είναι «εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τη στενότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και ντίζελ», όπως δήλωσε πρόσφατα ο Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson. Οι αξιωματούχοι έχουν διδαχθεί από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και εργάζονται ώστε να επιτύχουν «μια καλή κατανόηση όλων των τρωτών μας σημείων για την καλύτερη αντιμετώπισή τους και για το τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι για τυχόν έκτακτα συμβάντα ή ανάγκες».
Το επίκαιρο διαδικτυακό σεμινάριο του IENE έρχεται να τονίσει τον ζωτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΝΑ Ευρώπη, όσον αφορά τον εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο, αποκτώντας ρόλο περιφερειακού ενεργειακού κόμβου τα προσεχή χρόνια, εν μέσω ενός γεωπολιτικά κατακερματισμένου κόσμου, με δύο πολέμους εν εξελίξει, γεγονός που θέτει ευρύτερα ζητήματα ασφάλειας ως προς τον ενεργειακό της εφοδιασμό.
Μία σειρά από καλά καταρτισμένους ειδικούς από όλη την περιοχή θα συμμετάσχουν ως ομιλητές και συζητητές στο νέο αυτό webinar του ΙΕΝΕ και θα ανταλλάξουν απόψεις και πληροφορίες για τρέχοντα θέματα και μελλοντικές προκλήσεις. Αναλυτικότερα, στη διαδικτυακή αυτή εκδήλωση θα μιλήσουν:
- ο κ.Χρήστος Δήμας, Αντιπρόεδρος του ΙΕΝΑ & Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωπολιτικής του Ινστιτούτου
- η κ. Τερέζα Φωκιανού, Γεωλόγος και Δ/νουσα Σύμβουλος της Flow Energy anδ Environmental Operations SA, Μέλος της ΔΕ του ΙΕΝΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής Υδρογονανθράκων- Upstream του Ινστιτούτου
- η κ Aleksandra Krkoleva Mateska, καθηγήτρια στο UKIM/FEIT, team leader, του εν λόγω Πανεπιστημίου, Κύρια Ερευνήτρια στο Έργο Horizon Europe R2D2 – Reliability, Resilience and Defence technology for the griD Member of the Regulation WG, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας EU BRIDGE Initiative
- ο Δρ. Amit Mor, CEO της ECO Energy Financial and Strategy Consulting, Senior στο Πανεπιστήμιο Reichman του Ισραήλ, και Εταίρος του IENE
- ο κ. Mihailo Mihailovic, Ανεξάρτητος Ενεργειακός Σύμβουλος, με έδρα τη Σερβία
- ο κ. Slavtcho Neykov, Προέδρος ΔΣ του Energy Management Institute της Βουλγαρίας
- ο καθηγητής Ionut Purica, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Βιώσιμης Ανάπτυξης παρά τω Πρωθυπουργώ της Ρουμανίας και μέλος του Ινστιτούτου INCE της Ρουμανικής Ακαδημίας
- ο κ. John Roberts, Energy Security Specialist, με έδρα τη Σκωτία (Ηνωμένο Βασίλειο)
- ο κ. Κωστής Σταμπολής, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, και
- ο Δρ.Yurdakul Yigitguden, Independent Energy Advisor, , με έδρα την Τουρκία, και πρώην Συντονιστής Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων του ΟΟΣΑ στην Ευρώπη.
Δείτε εδώτο Background Paper του webinar του ΙΕΝΕ με θέμα «Η Ενεργειακή Ασφάλεια στη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο» - πληροφορίες εγγραφής εδώ
Η συμμετοχή στο εν λόγω webinar είναι εντελώς δωρεάν και ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο