Οι πολυπληθείς επισκέπτες της έκθεσης, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι εταιριών εμπορίας συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και φωτοβολταϊκών συστημάτων, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις καινοτομίες που προβλέπονται από το νέο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της διαχείρισης των αποβλήτων μπαταριών, καθώς και για τις δραστηριότητες και τις λύσεις που προσφέρει το πανελλαδικό δίκτυο συνεργατών της COMBATT σε όλο τα φάσμα της αγοράς μπαταριών.
Η COMBATT στο πλαίσιο της παρουσίας της στην έκθεση, διοργάνωσε δύο εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση για σημαντικά θέματα κυκλικής οικονομίας και ανακύκλωσης αποβλήτων, οι οποίες προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών και κατά γενική ομολογία σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.
Η πρώτη εκδήλωση με θέμα « Κυκλική Οικονομία – Ανακύκλωση Αποβλήτων – Νέος Ευρωπαϊκός κανονισμός για τις μπαταρίες και τα απόβλητα μπαταριών», πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων - ΣΕΠΑΝ, το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024 στη μεγάλη συνεδριακή αίθουσα του MEC Παιανίας.
Την εκδήλωση άνοιξαν με χαιρετισμούς εκ μέρους των διοργανωτών η κα. Λένα Μπέλση, Πρόεδρος του ΣΕΠΑΝ και ο Δρ. Διονύσης Μπουντουβάς, Διευθύνων Σύμβουλος της COMBATT A.E.
Ακολούθησαν κεντρικές ομιλίες από κορυφαίους Έλληνες και Ευρωπαίους ομιλητές με σκοπό να αναδείξουν κύρια σημεία των επερχόμενων εξελίξεων στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης αποβλήτων υπό το πρίσμα και του Νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις μπαταρίες και τα απόβλητα μπαταριών. Ειδικότερα :
Ο κ. Emmanuel Katrakis, Γενικός Γραμματέας, EuRIC (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βιομηχανιών Ανακύκλωσης) αναφέρθηκε διεξοδικά στο πώς η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Ανακύκλωσης προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα συνεκτικό σύνολο πολιτικών, μικρότερο διοικητικό φόρτο και περισσότερη συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων της αγοράς.
Η κα. Λένα Μπέλση, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Geocycle & Πρόεδρος Δ.Σ., ΣΕΠΑΝ αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η Ελληνική Βιομηχανία Ανακύκλωσης μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός προώθησης της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα.
Ο κ. Eric Ruyters, Γενικός Γραμματέας της EUCOBAT (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Οργανισμών Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγών Μπαταριών) παρουσίασε τις κυριότερες καινοτομίες του Νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις μπαταρίες και τα απόβλητα μπαταριών και εστίασε στα κρίσιμα ορόσημα για την ταυτόχρονη εφαρμογή τους σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος η κα. Εβελίνα Λαμπρέα, Group Compliance Office της Sunlight Group, ανέδειξε στη παρουσίασή της τον καινοτόμο τρόπο με τον οποίο η εφαρμογή του ψηφιακού διαβατηρίου για τις μπαταρίες που προβλέπει ο Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της ιχνηλασιμότητας πρώτων υλών, προϊόντων και διαδικασιών σε όλα τα στάδια του χρόνου ζωής των μπαταριών.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ συζήτησης υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου & διευθυντή σύνταξης της ψηφιακής εφημερίδας Ημερησία, κ. Γιάννη Φώσκολου. Στο πάνελ συμμετείχαν o κ. Μανώλης Γραφάκος, Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, η Δρ. Αλεξάνδρα Σοφία Τόγια, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΟΑΝ, ο κ. Eric Ruyters, Γενικός Γραμματέας της EUCOBAT, ο κ. Emmanuel Katrakis, Γενικός Γραμματέας της EuRIC, ο κ. Δημήτρης Τηνιακός, Chief Operations Officer της Polyeco & Γραμματέας Δ.Σ. του ΣΕΠΑΝ και ο Δρ. Διονύσης Μπουντουβάς, Διευθύνων Σύμβουλος της COMBATT. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκαν οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της διαχείρισης των αποβλήτων αλλά ταυτόχρονα και οι προοπτικές που διανοίγονται στη πορεία εφαρμογής των αρχών της κυκλικής οικονομίας σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Η δεύτερη εκδήλωση με θέμα «Παρουσίαση Οδηγού χρήσης & διάθεσης μπαταριών ιόντων λιθίου», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, στην αίθουσα Workshop2 του MEC Παιανίας.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δρ. Πέτρος Βαρελίδης, Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων του ΥΠΕΝ, ο κ. Θεόδωρος Ψυρρής, Γενικός Διευθυντής του ΕΟΑΝ και ο Δρ. Διονύσης Μπουντουβάς, Διευθύνων Σύμβουλος της COMBATT.
Ο οδηγός είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της COMBATT με την συμβουλευτική εταιρεία Circular Innovative Solutions (CIS) και εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της αγοράς και του καταναλωτικού κοινού που υλοποιεί το συλλογικό σύστημα.
Η επιμέλεια της σύνταξης του οδηγού ανήκει στον Δρ. Αδαμάντιο Σκορδίλη, πρώην Γενικό Διευθυντή του ΕΟΑΝ και επιστημονικού υπεύθυνού της CIS, ο οποίος και παρουσίασε τον οδηγό στο Workshop.
Ο Οδηγός καλύπτει το ευρύ φάσμα των κρίσιμων πληροφοριών σχετικά με τη λειτουργία, τα βασικά χαρακτηριστικά και τις πολλαπλές εφαρμογές των μπαταριών ιόντων λιθίου. Περιλαμβάνει επίσης όλες τις απαιτήσεις του Νέου Ευρωπαϊκού κανονισμού για τις μπαταρίες & τα απόβλητα μπαταριών τόσο για το σχεδιασμό και την παραγωγή όσο και για τη διακίνηση των νέων προϊόντων αλλά και τη διαχείριση των αποβλήτων καθώς και τους στόχους ανακύκλωσης και τα ποσοστά ανάκτησης των υλικών από τα απόβλητα που προβλέπονται για τα επόμενα χρόνια.
Ο οδηγός περιλαμβάνει τέλος χρήσιμες πληροφορίες για τη διάρκεια ζωής και τις δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων καθώς και πρακτικές συμβουλές για τη χρήση, την αποθήκευση και τη μεταφορά των μπαταριών ιόντων λιθίου .
Η παρουσίαση του οδηγού ολοκληρώθηκε με συζήτηση που συντόνισε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού ECOTEC, κ. Μιχάλης Σταθακόπουλος. Όλοι οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν την συνεχώς αυξανόμενη χρήση των μπαταριών και υπογράμμισαν τη μεγάλη ανάγκη που δημιουργείται για εμπεριστατωμένη ενημέρωση και οδηγίες για την ορθή διαχείριση των μπαταριών ιόντων λιθίου. Η έκδοση του οδηγού αποκτά έτσι μεγάλη σημασία και συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο στη κάλυψη της ανάγκης αυτής.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο Διονύσης Μπουντουβάς δεσμεύτηκε για τη προώθηση πρακτικών που ενισχύουν την περιβαλλοντικά ορθή και ασφαλή διαχείριση των αποβλήτων μπαταριών και επανέλαβε την πρόθεση της COMBATT να συνεργαστεί αποτελεσματικά με το ΥΠΕΝ και τον ΕΟΑΝ για τη διαμόρφωση των απαραίτητων θεσμικών παρεμβάσεων.