Η Νανοτεχνολογία εκτός από τις Επιστημονικές και Τεχνολογικές ανακαλύψεις, δημιουργεί με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της μια αγορά μεγαλύτερη των 8.0 τρις € για το 2023, περισσότερες από 1.500.000 νέες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και πολλές δεκάδες εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς της παραγωγής, της οικονομίας, της κοινωνίας.
Το ΝΑΝΟΤΕΧNOLOGY 2024 αποτελεί κάθε χρόνο μια Εθνική προσπάθεια και ευκαιρία για την ανάδειξη και αξιοποίηση των νέων Τεχνολογιών, των Καινοτομιών και της νέας επιχειρηματικότητας με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά και τεχνολογικά γεγονότα στην Ευρώπη, το οποίο διοργανώνεται κάθε Ιούλιο συνεχώς από το 2004 από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Σύνδεσμο εταιρειών Νανοτεχνολογίας HOPE-A. Το Διεθνές Πολυσυνέδριο έχει τριπλό στόχο, να φέρει σε επαφή ερευνητές, επιστήμονες, επιχειρηματίες, και policy makers από τον χώρο των Νανοτεχνολογιών, της Ενέργειας και της Ψηφιακής Καινοτομίας από κάθε γωνιά της Γης, να αναδείξει τις νέες τεχνολογίες αιχμής και τις καινοτομίες που δημιουργούνται σε αυτούς τους τομείς, να προτείνει και να τις προωθήσει εφαρμόζοντας λύσεις για την οικονομία και την κοινωνία. Επίσης, η σημαντική παρουσία εκπροσώπων απο την βιομηχανία και την παραγωγή, αλλά και των policy makers θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην μεταφορά των επιστημονικών και ερευνητικών καινοτομιών σε πραγματικές εφαρμογές και προϊόντα στην Κοινωνία αλλά και σε πολιτικές και δράσεις για την ανάδειξη και ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως κόμβου Αριστείας, Καινοτομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ευρώπη και διεθνώς.
Workshop on Artificial Intelligence, Machine Learning, Intelligent Manufacturing and Automation
Για μία εβδομάδα (από τις 29 Ιουνίου μέχρι και τις 6 Ιουλίου), στο ξενοδοχείο Porto Palace, εκατοντάδες επιστήμονες , εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων, ακαδημαϊκών φορέων και εταιρειών υψηλής τεχνολογίας από ολόκληρο τον κόσμο (Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδάς, Ισραήλ, Αραβικά Εμιράτα, Κορέα, Ιαπωνία) συμμετέχουν στο NANOTEXNOLOGY 2024 παρουσιάζοντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Πράσινης Ενέργειας, της Νανοϊατρικής, των Οργανικών Ηλεκτρονικών, της Πράσινης Ψηφιακής Βιομηχανίας, των 3D εκτυπώσεων κ.ά
Για μια ακόμη φορά, το NANOTEXNOLOGY θα συμβάλλει καθοριστικά σε διεθνές επίπεδο στην διασύνδεση των καινοτομιών στις Νανοτεχνολογίες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά, την Έξυπνη Παραγωγή και το 3D Additive Manufacturing, στο Workshop on Artificial Intelligence, Machine Learning, Intelligent Manufacturing and Automation, το οποίο θα είναι το σημαντικότερο κοινό γεγονός μεταξύ των Συνεδρίων του NANOTEXNOLOGY 2024. Στα πλαίσια του Workshop αυτού το οποίο θα διεξαχθεί στα πλαίσια του πολυ-γεγονότος από την Τρίτη 2 έως και την Πέμπτη 4 Ιουλίου, διεθνώς καταξιωμένοι επιστήμονες και ειδικοί θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις και για την επανάσταση που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Μηχανική Μάθηση στην Έξυπνη και Παραγωγή και τους Αυτοματισμούς καινοτόμων υλικών, διατάξεων και προϊόντων για πλήθος εφαρμογών.
Flex2Energy project: Δημιουργεί την πράσινη ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ένα από τα πιο εμβληματικά και φιλόδοξα project της Ευρώπης στον τομέα της Πράσινης Ενέργειας, το Flex2Energy (https://www.flex2energy.eu/) ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και την καθιερώνει ως κόμβο παγκόσμιων τεχνολογικών εξελίξεων.
Τα Oργανικά Φωτοβολταϊκά είναι ελαφριά, ημιδιαφανή και ιδιαίτερα εύκαμπτα και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια χωρίς να εμποδίσουν την ορατότητα, και επιπλέον μπορούν να εξασφαλίσουν ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. Τα προϊόντα τους με τις μοναδικές τους ιδιότητες έχουν εφαρμογές στα κτίρια, τα θερμοκήπια ως Αγροβολταϊκά, τα αυτοκίνητα κ.ά Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας τις ιδιότητές τους και τις εφαρμογές τους στις πράσινες έξυπνες πόλεις χρηματοδοτεί τη δημιουργία εργοστασίου μαζικής παραγωγής τους.
Η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι καθοριστική καθώς η εταιρεία Organic Electronic Technologies (https://oe-technologies.com/) με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μία από τις καταξιωμένες διεθνώς εταιρείες στον τομέα των Οργανικών Ηλεκτρονικών είναι συντονιστής του Flex2Energy.
Στο ευρωπαϊκό έργο Flex2Energy συμμετέχουν:
Organic Electronic Technologies Ελλάδα
Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ Ελλάδα
Coatema Coating Machinery Γερμανία
Mondragon Assembly Ισπανία
Semilab Ουγγαρία
WOP Λιθουανία
Κέντρο Ερευνών FIAT Ιταλία
Alumil Ελλάδα
HOPE-A Ελλάδα
Pole Fibres Energivie Γαλλία
IPC Γαλλία
INC Γαλλία
Κυριακίδης Β ΑΕ Ελλάδα
Δήμος ALBA IULIA Ρουμανία
Στη διάρκεια του Διεθνούς Πολυσυνεδρίου, οι φορείς του Flex2Energy θα πραγματοποιήσουν την επίσημη Γενική Συνάντηση και Απολογισμό των δράσεων με συμμετοχή εκπροσώπων απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αναλυθούν τα μέχρι τώρα επιτεύγματα και να καθοριστούν τα επόμενα στάδια του σημαντικού ευρωπαϊκού έργου.
Όλοι οι φορείς του Flex2Energy θα συμμετέχουν και θα παρουσιάσουν στο NANOTEXNOLOGY 2024 και την NANOEXPO τις καινοτομίες και δράσεις τους μέσω εκθεσιακών περιπτέρων και διαδραστικών παρουσιάσεων, δράσεων δικτύωσης και με ανοικτές συζητήσεις με τους σύνεδρους του NANOTEXNOLOGY 2024.
Εμβληματικό έργο COPE-Nano: Ενίσχυση της Ελληνικής Αριστείας στις Νανοτεχνολογίες και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά (www.cope-nano.eu)
Το COPE-Nano Centre of Excellence που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη είναι ένα εμβληματικό έργο που αναβαθμίζει το διεθνώς αναγνωρισμένο Nanotechnology Lab LTFN του ΑΠΘ σε ένα Αυτόνομο, Ανεξάρτητο και Βιώσιμο Κέντρο Αριστείας στις Νανοτεχνολογίες και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά. Το COPE-Nano θα αναλάβει ηγετικό ρόλο σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο στη βασική εφαρμοσμένη και βιομηχανική έρευνα και καινοτομία στους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς της Οργανικής Ηλεκτρονικής, της Νανοϊατρικής και της Νανοτεχνολογίας. Η δημιουργία του Κέντρου Αριστείας COPE-Nano υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελληνική Κυβέρνηση με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.
Συντονίζεται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN, ΑΠΘ, και η κοινοπραξία του περιλαμβάνει εξαιρετικούς συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (Ηνωμένο Βασίλειο) και το Πανεπιστήμιο του Μπορντό (Γαλλία). Επιπλέον, ήδη περισσότεροι από 30 διεθνείς ακαδημαϊκοί, ερευνητικοί και βιομηχανικοί φορείς από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για τη συνεργασία και την εκμετάλλευση της υποδομής και των αποτελεσμάτων του COPE-Nano.
Το COPE-Nano συνδιοργανώνει το πολύ-γεγονός NANOTEXNOLOGY 2024, στα πλαίσια της οποίας θα πραγματοποιήσει σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως το Workshop on Centres of Excellence, Exhibition Booths των εταίρων COPE-Nano στη NANOEXPO και το M12 Consortium Meeting των εταίρων για συζήτηση και αξιολόγηση της προόδου του έργου.