Προ των πυλών νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Προ των πυλών νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Δευτέρα, 05/08/2024 - 08:49

Έρχονται νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ένα νέο Εξοικονομώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, πρόγραμμα εξοικονόμησης για ευάλωτες οικογένειες αλλά και πρόγραμμα για αλλαγή ενεργοβόρων συσκευών σε επιχειρήσεις στα πρότυπα του Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή.

Τη σχετική προαναγγελία έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή. Το «Εξοικονομώ-Αλλάζω Συσκευή» θα αφορά επιχειρήσεις και όχι νοικοκυριά για τα οποία δεν προβλέπεται αντίστοιχο πρόγραμμα όπως το Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο θα βγει σύντομα στον αέρα, αφορά μικρές επιχειρήσεις, θα είναι σύντομης διάρκειας και θα προβλέπει υψηλές επιδοτήσεις για αντικατάσταση ακόμη και μικρών συσκευών.

Σε ό,τι αφορά το Εξοικονομώ θα είναι χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και στα κριτήρια μοριοδότησης θα μπαίνουν και οι βαθμοημέρες. Δηλαδή θα προβλέπεται διαφορετική μοριοδότηση ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται ο αιτών. Το σύστημα, που ισχύει και για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, μοριοδοτεί υψηλότερα εκεί που οι ανάγκες θέρμανσης είναι μεγαλύτερες. Αλλωστε, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης το Εξοικονομώ έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τη θέρμανση και τις ανάγκες που υπάρχουν.

Την ίδια ώρα αναμένεται και ένα πρόγραμμα που θα αφορά ευάλωτες οικογένειες. Μέρος του νέου Εξοικονομώ το πρόγραμμα θα αφορά τα νοικοκυριά που έχουν ως μέλος τους άτομο με ειδικές ανάγκες ή πολύτεκνες οικογένειες όπου και στις δύο περιπτώσεις οι ενεργειακές ανάγκες είναι ντεφάκτο αυξημένες.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια για το νέο Εξοικονομώ αυτά αφαιρούνται διότι, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης σε μια χώρα που ακόμη υπάρχει υψηλή φοροδιαφυγή. Ετσι, το πρόγραμμα θα στηρίζεται πολύ περισσότερο στο σύστημα των βαθμοημερών, που διασφαλίζει ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν θα είναι πιο αποδοτικές και από πλευράς κλιματικής απόδοσης και πραγματικής οικονομικής απόδοσης.

Την ίδια ώρα αναμένονται αλλαγές στο πρόγραμμα Ανακαινίζω Ενοικιάζω, ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ που «τρέχει» το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Μεταξύ των αλλαγών που εξετάζονται είναι το ποσό της επιδότησης, που σήμερα είναι στο 40% και το ύψος των συνολικών δαπανών που επιδοτούνται και που σήμερα είναι στις 10.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το μέτρο αφορά ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα ακίνητό τους με χρήση κατοικίας, εφόσον:

α) διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50%),

β) το ακίνητο έχει έκταση έως εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,

γ) έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ

δ) το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και

ε) οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.