Εγκαίνια τον Σεπτέμβριο για το πρώτο, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Βόρειας Ελλάδος

Εγκαίνια τον Σεπτέμβριο για το πρώτο, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Βόρειας Ελλάδος
Τετάρτη, 28/08/2024 - 15:31

Εγκαίνια θα πραγματοποιήσει στις 6 Σεπτεμβρίου το πρώτο, μεγάλης κλίμακας, βιοκλιματικό επιχειρηματικό πάρκο της Βόρειας Ελλάδος.

Πρόκειται για το συγκρότημα HUB 26 στην Θεσσαλονίκη, που αποτελεί επένδυση της Dimand Real Estate, σε συνεργασία με την Prodea Investments, που έχει συμφωνήσει και να αποκτήσει το πάρκο, μόλις αυτό ολοκληρωθεί στο σύνολό του, προς το τέλος του έτους.

Στα εγκαίνια θα παραστεί και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είχε πράξει και πριν από ένα χρόνο, όταν η Dimand είχε παρουσιάσει την επένδυσή της στο ακίνητο της πρώην ζυθοποιίας Φιξ που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

Το HUB 26, αφορά στην κατασκευή πέντε κτιρίων επιφάνειας 25.000 τ.μ. στην δυτική πλευρά της πόλης και θα αρχίσει να παραδίδεται στους χρήστες του, σταδιακά από τον Σεπτέμβριο και μέχρι το τέλος του έτους. Βρίσκεται απέναντι από το ακίνητο ΦΙΞ και αφορά σε ένα συγκρότημα "πράσινων" κτιρίων γραφείων, αποτελούμενο από τέσσερα κτίρια, συνολικής ανωδομής 20.200 τ.μ., με υπόγεια 10.800 τ.μ., επί οικοπέδου 7,7 στρεμμάτων. Στην ίδια ανάπτυξη προστίθεται το κτήριο CITRUS, το οποίο συμπληρώνει στη δόμηση 4600 τ.μ. σε συνολική έκταση 9 στρεμμάτων. Τα κτίρια αναμένεται να αρχίσουν να παραδίδονται σταδιακά προς χρήση, από το αμέσως προσεχές διάστημα.

Πρόκειται για αναπτύξεις που αναμένεται να πιστοποιηθούν με LEED Gold και να συνεισφέρουν σημαντικά στην αναβάθμιση της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης και, κατ΄ επέκταση, στην περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης της και της σημασίας της διεθνώς.

Τα έργα εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα ανάπλασης της Δυτικής πύλης που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει νέους χώρους δημόσιας χρήσης, όπως πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, που θα συνδέουν τα διάφορα σημεία με το κέντρο της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η πρωτοβουλία της Dimand για δωρεά μελέτης ποδηλατόδρομου και ανάπλασης της 26ης Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφέρεια.

Όσον αφορά το ακίνητο CITRUS αυτό θα παραδοθεί τους πρώτους μήνες του 2025. Αγοραστής θα είναι η Παρευξείνια Τράπεζα, έναντι ποσού 16 εκατ. ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο θα συνεισφέρει ποσό 10 εκατ. ευρώ για τη στέγαση της Παρευξείνιας Τράπεζας, η οποία θα αποκτήσει ιδιόκτητη στέγη για πρώτη φορά από την ίδρυσή της, το 1999, ενώ θα εξασφαλίσει και κατά 50% μείωση των ετήσιων λειτουργικών εξόδων της, λόγω του βιοκλιματικού χαρακτήρα του κτιρίου.