Vattenfall: Ξεκινά την κατασκευή φωτοβολταϊκού συστήματος σε εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας μέσω άντλησης στη Γερμανία

Vattenfall: Ξεκινά την κατασκευή φωτοβολταϊκού συστήματος σε εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας μέσω άντλησης στη Γερμανία
Τετάρτη, 10/03/2021 - 15:12

Η Vattenfall ξεκίνησε την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ανοιχτού χώρου σε εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας μέσω άντλησης , Geesthacht στο Σλέσβιχ-Χολστάιν της Γερμανίας.

Κατά τις επόμενες εβδομάδες, η εταιρεία θα εγκαταστήσει περίπου 5.000 ηλιακές μονάδες ισχύος 2,4 MW στο φράγμα της άνω λεκάνης στη βορειότερη αντλία αποθήκευσης ενέργειας μέσω άντλησης της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τη Vattenfall, οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές εργασίες είναι ήδη σε εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φωτοβολταϊκό σύστημα στο Geesthacht είναι ένα από τα διάφορα έργα στα οποία η Vattenfall προσθέτει ηλιακή ενέργεια σε εγκατάστασεις αποθήκευσης ενέργειας μέσω άντλησης .

Πιο συγκεκριμένα, η εγκατάσταση Markersbach, ισχύος 1050 MW στα Όρη Ore, είναι από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αυτού του είδους στη Γερμανία, στην οποία η Vattenfall ξεκίνησε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος το καλοκαίρι του 2020. Το σύστημα αποτελείται από περίπου 11.000 φωτοβολταϊκές μονάδες, έχει εγκατεστημένη ισχύ 4,3MW και βρίσκεται σε φάση λειτουργίας.

Επιπλέον, η Vattenfall έχει ήδη εφοδιάσει την οροφή του Markersbach με φωτοβολταϊκές μονάδες, έτσι ώστε συνολικά 7 MW νέας φωτοβολταϊκής παραγωγής να βρίσκονται ήδη σε λειτουργία ή υπό κατασκευή.

Ο επικεφαλής της μονάδας ηλιακής ενέργειας και μπαταριών της Vattenfall, Claus Wattendrup, δήλωσε:

«Η Vattenfall επιθυμεί να επιτρέψει μια ζωή απαλλαγμένη από τα ορυκτά μέσα σε μια γενιά. Η περαιτέρω επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παίζει καθοριστικό ρόλο εδώ και θέλουμε να συνεχίσουμε την ανάπτυξη. Ένα χρήσιμο στοιχείο αυτής της στρατηγικής είναι η προσθήκη φωτοβολταϊκών στα υπάρχοντα συστήματα παραγωγής ενέργειας. Επιπλέον, η χρήση υφιστάμενης τεχνικής υποδομής οδηγεί σε συνέργειες που ωφελούν επίσης την κερδοφορία της ηλιακής ενέργειας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vattenfall Wasserkraft, Peter Apel, πρόσθεσε:

«Η Vattenfall λειτουργεί εδώ και δεκαετίες μονάδες υδροηλεκτρικής ενέργειας στη βόρεια και ανατολική Γερμανία. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας μέσω άντλησης χρησιμεύουν ως χώρος αποθήκευσης των αυξανόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εγγυώνται τη σταθερότητα του δικτύου. Επομένως, είναι λογικό να συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε εκείνες τις περιοχές για τις οποίες υπήρξε από καιρό αναπόσπαστο μέρος της τοπικής ενεργειακής υποδομής».

Υπογραμμίζεται ότι η Vattenfall συμπληρώνει σήμερα τις υπάρχουσες τοποθεσίες με φωτοβολταϊκά, ιδιαίτερα στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες και έχει περίπου 100 MW ηλιακής ενέργειας σε λειτουργία και υπό κατασκευή.

Εκτός από τα ηλιακά έργα στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας μέσω άντλησης, η εταιρεία κατασκευάζει σήμερα το ηλιακό πάρκο Kogel-Leizen 28 MW στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Α19.

Τέλος, περαιτέρω έργα για αρκετές εκατοντάδες MW ηλιακής ενέργειας βρίσκονται επίσης στο στάδιο του προγραμματισμού.