Με επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων), Αριστοφάνη Στεφάτου, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιβεβαιώνεται ότι πληρούνται οι όροι για την εκταμίευση του ποσού των 21,45 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη δόση της συνολικής επιχορήγησης ύψους 150 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί για το έργο μέσω του RRF.
Η EnEarth έχει ήδη καταθέσει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες τεχνικές μελέτες, έχει υποβάλει αίτηση για άδεια αποθήκευσης στην ΕΔΕΥΕΠ, ενώ έχει καταθέσει στο ΥΠΕΝ τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ), η οποία βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης. Παράλληλα, το έργο έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ και από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Connecting Europe Facility (CEF), γεγονός που ενισχύει τη χρηματοδοτική του ωριμότητα. Το συνολικό επενδυτικό κόστος για τη μονάδα αποθήκευσης CO₂ στον Πρίνο εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ, ενώ επιπρόσθετα 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να επενδυθούν από τον ΔΕΣΦΑ για τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς CO₂ προς τη Ρεβυθούσα. Από εκεί, το υγροποιημένο αέριο θα μεταφέρεται δια θαλάσσης στις υποδομές του Πρίνου.
Σύμφωνα με τη μελέτη της EnEarth, η εγκατάσταση έχει αρχική δυναμικότητα αποθήκευσης 1 εκατ. τόνων CO₂ ετησίως, η οποία σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να φτάσει τους 3 εκατ. τόνους. Η περιβαλλοντική διαβούλευση για το έργο στον Πρίνο έχει ολοκληρωθεί, και η εταιρία εκτιμά ότι μπορεί να λάβει την περιβαλλοντική άδεια έως το τέλος Απριλίου.
Σημειώνεται ότι εντός του 2025 θα γίνει δεσμευτικό market test καθώς μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει ενδιαφέρον 12 βιομηχανίες, με τις οποίες η Energean έχει συνάψει συμφωνίες κατανόησης (MoUs), αλλά το market test θεωρείται απαραίτητο για να ληφθεί η επενδυτική απόφαση.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η πιλοτική λειτουργία της μονάδας αποθήκευσης CO₂ στον Πρίνο αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2026 ή στις αρχές του 2027, με στόχο πλήρη λειτουργία το αργότερο έως το 2030.
Το έργο του Πρίνου έρχεται να υποστηρίξει ευρύτερες βιομηχανικές επενδύσεις στην Ελλάδα για τη δέσμευση και αποθήκευση CO₂, στο πλαίσιο της κλιματικής στρατηγικής της χώρας. Ήδη έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Ταμείο Καινοτομίας έργα όπως το IRIS της Motor Oil, το IFESTOS του Τιτάνα και το OLYMPUS του Ηρακλή, που συνολικά στοχεύουν στη δέσμευση άνω των 3,5 εκατ. τόνων CO₂ ετησίως. Παράλληλα, και η HELLENiQ ENERGY έχει υποβάλει πρόταση για τη δέσμευση 1 εκατ. τόνων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η EnEarth εξετάζει την ανάπτυξη αντίστοιχων έργων και στην Αίγυπτο. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή νομοθεσία προς το παρόν δεν επιτρέπει την εξαγωγή CO₂ για αποθήκευση σε τρίτες χώρες. Η Ελλάδα, η οποία έχει υπογράψει μέσω σχετικού MoU με την Αίγυπτο, πιέζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου, ώστε να επιτραπεί στο μέλλον η γεωλογική αποθήκευση δεσμευμένου CO₂ και εκτός Ε.Ε.