Ύστερα από την υλοποίηση του έργου Italian Borders Working Table (IBWT) μέσω της πολυπεριφερειακής ζεύξης (Multi-RegionalCoupling (MRC)) τον Φεβρουάριο του 2015, το επόμενο βήμα για την επίτευξη της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι η έναρξη των επιχειρήσεων ζεύξης για τη βουλγαρική ζώνη, στο περιφερειακό πλαίσιο IBWT.
Η ζεύξη αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος με τη σύνδεση των συνόρων 4M MC με πολυπεριφερειακή ζεύξη (MRC), μέσω του προγράμματος ενδιάμεσης ζεύξης και, τέλος, μέσω του έργου ζεύξης βουλγαρικής - ρουμανικής αγοράς στα κοινά σύνορα.
Το Πρόγραμμα Σύζευξης Αγοράς Βουλγαρίας - Ελλάδας, ξεκίνησε ως μέρος του περιφερειακού έργου IBWT με την επίσημη απόφαση IBWT SC την 1η Μαρτίου 2020. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ακολούθησαν τον αμοιβαία συμφωνημένο σχεδιασμό και ολοκλήρωσαν με επιτυχία όλες τις προετοιμασίες για τη δοκιμή, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 16 Μαρτίου και 30 Απριλίου 2021. Η φάση των δοκιμών του έργου θα περιλαμβάνει επίσης δοκιμές των μελών στα τέλη Απριλίου, για τις οποίες θα γίνει πρόσθετη ανακοίνωση.
Η IBEX, υπό την ιδιότητά NEMO για τη βουλγαρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, και η ESO ως βουλγαρικός Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς λειτουργούν ήδη στη βουλγαρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μεμονωμένα, αλλά σε πλήρη συμμόρφωση με τις διαδικασίες MRC και χρησιμοποιώντας τα περιουσιακά στοιχεία τιμολόγησης περιοχών (PCR), από τον Ιανουάριο 2016.
Για το βουλγαρικό NEMO, για τον Διαχειριστή Συστήματο Μεταφορά, για τους τοπικούς παραγωγούς, για τους καταναλωτές και τους εμπόρους, αυτό το έργο αντιπροσωπεύει την πρώτη δυνατότητα που θα υπάρξει στο μέλλον για ένταξη στην κοινή αγορά της ΕΕ και να επωφεληθούν από τις δυνατότητες ολοκλήρωσης που προσφέρουν οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και το μοντέλο-στόχος της ΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, το αναμενόμενο Go-live για την επέκταση του SDAC (MRC) στα σύνορα Βουλγαρίας-Ελλάδας, έχει προγραμματιστεί για τις 11 Μαΐου 2021 (με την 1η ημέρα παράδοσης τη 12η Μαΐου) με την επιφύλαξη της θετικής επιβεβαίωσης για την ολοκλήρωση των διαδικασιών δοκιμής και τις σχετικές εγκρίσεις.
Σχετικά με το SDAC (Single Day-ahead Coupling)
Το SDAC κατανέμει την ικανότητα διασυνοριακής μεταφοράς με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, συνδέοντας τις χονδρικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας από διαφορετικές περιοχές μέσω ενός κοινού αλγορίθμου, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τους περιορισμούς διασυνοριακής μεταφοράς, μεγιστοποιώντας έτσι την κοινωνική ευημερία.
Ο στόχος της SDAC είναι να δημιουργήσει μια ενιαία πανευρωπαϊκή διαγώνια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Μια ενοποιημένη μελλοντική αγορά αυξάνει τη συνολική αποτελεσματικότητα των συναλλαγών προωθώντας τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό, αυξάνοντας τη ρευστότητα και επιτρέποντας μια πιο αποτελεσματική χρήση των πόρων παραγωγής σε όλη την Ευρώπη.