Vestas: Συμφωνία με την Iberdrola για παροχή ανεμογεννητριών 102 MW για αιολικά πάρκα στην Ελλάδα

Vestas: Συμφωνία με την Iberdrola για παροχή ανεμογεννητριών 102 MW για αιολικά πάρκα στην Ελλάδα
Πέμπτη, 01/04/2021 - 13:24

Η Iberdrola, μέσω της θυγατρικής της Ρόκας ΑΒΕΕ υπέγραψε συμβόλαιο προμήθειας ανεμογεννητριών με τη Vestas, συνολικής ισχύος 102 MW με τη για τα αιολικά πάρκα Άσκιο 2, Άσκιο 3 και Ροκάνι.

Σε ό,τι αφορά το έργο Ροκάνι στη Βοιωτία, σε αυτό θα εγκατασταθούν 3 ανεμογεννήτριες της πλατφόρας EnVentus τύπου V162-6.0 MW και πρόκειται για τον μεγαλύτερο ρότορα που έχει εγκατασταθεί ποτέ στη χώρα.

Επιπλέον, η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση είκοσι ανεμογεννητριών V150-4,2 MW για αιολικά πάρκα Άσκιο 2, ισχύος 33,6 MW και Άσκιο 3, ισχύος 50 MW, που βρίσκονται στην Κοζάνη.

Επίσης, στη συμφωνία συμπεριλαμβάνονται και δύο συμβόλαια παροχής υπηρεσιών συντήρησης Active Output Management 5000 (AOM 5000) για 5 ετών για τα αιολικά πάρκα Άσκιο 2 και 3 και 10 ετών για ατο Ροκάνι.

Σχετικά με την παράδοση των ανεμογεννητριών, αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ η έναρξη λειτουργίας έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους.

Ο Μάριος Ζάγκας, επικεφαλής της Vestas Ελλάδας, δήλωσε:

«Αυτή η παραγγελία δείχνει πώς η τελευταία τεχνολογία της Vestas μπορεί να βοηθήσει τους πελάτες μας να βελτιστοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους περιπτώσεις και να ανταγωνιστούν επιτυχώς στο σύστημα δημοπρασιών. Αναμένουμε ότι το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο ενέργειας και η υψηλή αξιοπιστία των πλατφορμών 4 MW και EnVentus θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο έτσι ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Η Rokas Renewables δεσμεύεται να αυξήσει το ισχυρό της αποτύπωμα στην Ελλάδα περαιτέρω με βιώσιμο και ανταγωνιστικό τρόπο. Αναμένουμε ότι η συνεργασία μας με έναν ηγέτη τεχνολογίας, όπως η Vestas, θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας », προσθέτει ο Θανάσης Τσαντίλας, πρόεδρος, και διευθύνων σύμβουλος της Ρόκας ΑΒΕΕ.

Σημειώνεται ότι τα τρία έργα ανατέθηκαν στην Iberdrola ύστερα από τον διαγωνισμό ΑΠΕ που διοργάνωσε η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2020.

Μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας και της μεγαλύτερης αποδοτικότητας, η εταιρεία έχει δεσμευτεί να αναπτύξει ανταγωνιστικές ΑΠΕ, η κάτι που είναι απαραίτητο για να προχωρήσει στην ενεργειακή μετάβαση προς την απαλλαγή από τον άνθρακα και να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

Φωτογραφία: Iberdrola