Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις, στήριξη της Δανίας για την παραγωγή ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Το μέτρο πρόκειται να βοηθήσει τη Δανία να επιτύχει τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χωρίς να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό και θα συμβάλει στον ευρωπαϊκό στόχο της επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Margrethe Vestager, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε:
«Αυτό το δανικό σχέδιο θα συμβάλει σε σημαντικές μειώσεις των εκπομπών θερμοκηπίου, υποστηρίζοντας τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας. Θα παρέχει σημαντική υποστήριξη σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών που παράγουν ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Τα ευρεία κριτήρια επιλεξιμότητας και η επιλογή των δικαιούχων μέσω μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών θα διασφαλίσει την καλύτερη αξία για τα χρήματα των φορολογουμένων και θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού».
Το καθεστώς της Δανίας
Σε ό,τι αφορά το δανικό καθεστώς η Δανία γνωστοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόθεσή της να θεσπίσει ένα νέο σύστημα για την υποστήριξη της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα των χερσαιων και υπεράκτιων ανεμογεννητριών, της κυματικής ενέργειας, των υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ενέργειας και της ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας. Το μέτρο ακολουθεί ένα προηγούμενο δανικό καθεστώς ενισχύσεων για την ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που εγκρίθηκε από την Επιτροπή τον Αύγουστο του 2018 και το οποίο έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Η ενίσχυση θα χορηγηθεί μέσω μιας διαδικασίας διαγωνισμού που θα διοργανωθεί το 2021-2024 και θα λάβει τη μορφή μία αμφίδρομης σύμβασης επί της διαφοράς. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, όπου η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλότερη από την τιμή αναφοράς που καθορίζεται βάσει δημοπρασίας, το κράτος πληρώνει στον ανανεώσιμο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας και της τιμής αναφοράς.
Από την άλλη πλευρά, όταν η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας είναι πάνω από την τιμή αναφοράς, ο παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας πληρώνει στο κράτος τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας και της τιμής αναφοράς. Αυτό εγγυάται τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών των παραγωγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βοηθώντας τους να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις, περιορίζοντας παράλληλα το κόστος για το κράτος.
Σημειώνεται ότι το μέτρο έχει συνολικό μέγιστο προϋπολογισμό περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό έως το 2024 και η ενίσχυση μπορεί να καταβληθεί για 20 χρόνια το πολύ μετά τη σύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο δίκτυο.
Η εκτίμηση της Επιτροπής
Η Επιτροπή δήλωσε ότι διαπίστωσε την ανάγκη ενισχυσης για την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Δανίας. Έχει επίσης κίνητρο, καθώς οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας δεν καλύπτουν πλήρως το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Επιπλέον, η ενίσχυση είναι αναλογική και περιορίζεται στο ελάχιστο απαραίτητο, καθώς το επίπεδο της ενίσχυσης θα καθοριστεί μέσω διαγωνισμών. Τέλος, χάρη στην ύπαρξη ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι θετικές επιπτώσεις του μέτρου, ιδίως οι θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, υπερτερούν των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων σε ό,τι αφορά τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.
Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δανικό καθεστώς είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς θα διευκολύνει την ανάπτυξη της παραγωγής ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από διάφορες τεχνολογίες στη Δανία και θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Πηγή: Saur Energy International