Μητσοτάκης: O Great Sea Interconnector θα προχωρήσει στο χρόνο του

Μητσοτάκης: O Great Sea Interconnector θα προχωρήσει στο χρόνο του
Eurokinissi
Τετάρτη, 23/04/2025 - 22:00

Στο θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, τις έρευνες υδρογονανθράκων και τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου αναφέρθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Θέμα.

Αρχικά, μίλησε για το θαλάσσιο χωροταξικό, λέγοντας ότι "είχαμε μία υποχρέωση να τον καταθέσουμε για λόγους και περιβαλλοντικούς αλλά και για λόγους, επιτρέψτε μου να το πω, γεωπολιτικούς.

Έκλεισε λοιπόν μια εκκρεμότητα η οποία έρχεται από το παρελθόν. Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποτυπώνει με τον πιο επίσημο τρόπο και έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον θαλάσσιο χώρο της και τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αυτό από μόνο του έχει, νομίζω, μια σημαντική αξία, καθώς είναι μια κίνηση που στο παρελθόν, για διάφορους λόγους τους οποίους δεν χρειάζεται να αναλύσω, δεν είχε γίνει".

Σχετικά με τον Great Sea Interconnector, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι ευρωπαϊκό έργο, θα προχωρήσει και θα προχωρήσει στον χρόνο του.

Απαντώντας στην κριτική για υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός τόνισε τα εξής:

"Τότε γιατί προχωρήσαμε και δώσαμε τη δυνατότητα στη Chevron να εξερευνήσει την προοπτική κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης εντός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα οποία, θέλω να θυμίσω, απορρέουν από τη συμφωνία την οποία έχουμε κάνει με την Αίγυπτο; Αν αυτή δεν είναι έμπρακτη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τότε τι ακριβώς είναι;

Αλλά να σας πω και κάτι ακόμα: εγώ δεν ψάχνω για καβγά με την Τουρκία ούτε θεωρώ ότι χρειάζομαι, για να ενισχύσω το εσωτερικό μου κύρος και να μιλήσω σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο, να μιλώ μια γλώσσα έντασης και ρητορικών εξάρσεων.

Η Ελλάδα πορεύτηκε πάντα στην εξωτερική της πολιτική με υπευθυνότητα, μένοντας απαρέγκλιτα προσηλωμένη στις πάγιες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ασκώντας, όμως, μια διπλωματία η οποία έχει καταφέρει και έχει κάνει την Ελλάδα πιο ισχυρή και, επιτρέψτε μου να το πω, και πιο μεγάλη.

Διότι επί δικών μας ημερών επεκτάθηκαν τα χωρικά ύδατα, υπεγράφησαν δύο συμφωνίες Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Επί δικών μας ημερών η χώρα απέκτησε ένα μακροχρόνιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο ενισχύει σημαντικά την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, δίνοντας έμφαση ταυτόχρονα και στην εγχώρια προστιθέμενη αξία. Επί δικών μας ημερών θωρακίστηκαν τα σύνορα στον Έβρο και στη θάλασσα. Και ουσιαστικά παίξαμε έναν ρόλο στο να αλλάξει όλη η ευρωπαϊκή πολιτική ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα".