Η Equinor και η κοινοπραξία ΑΠΕ των HitecVision και Eni, Vargronn, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την από κοινού υποβολή αίτησης για υπεράκτια αιολική έκταση στη Νορβηγία στην περιοχή Utsira Nord.
Η Equinor και η Vargronn, στοχεύουν στην από κοινού προετοιμασία και υποβολή αίτησης στις νορβηγικές αρχές για την ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων στο Utsira Nord, δυτικά της Utsira και Haugalandet στη Βόρεια Νορβηγική Θάλασσα.
Το νορβηγικό Υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας άνοιξε δύο περιοχές για υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Utsira Nord και Sorlige Nordsjo 2) και οι αρχές εργάζονται για τη διαδικασία αδειοδότησης για νορβηγικά έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
Η Βόρεια Θάλασσα διαθέτει μερικούς από τους καλύτερους αιολικούς πόρους του κόσμου και είναι γνωστή στις δύο υπεράκτιες εταιρείες αιολικής ενέργειας.
Ο αντιπρόεδρος των νέων ενεργειακών λύσεων της Equinor, Pal Eitrheim, δήλωσε:
«Η Βόρεια Θάλασσα διαθέτει μερικούς από τους καλύτερους αιολικούς πόρους του κόσμου. Ένα πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Utsira Nord θα μπορούσε να είναι το επόμενο έργο σε κλίμακα για την προώθηση της εκβιομηχάνισης πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων και τη δημιουργία νέων ευκαιριών για τη νορβηγική βιομηχανία. Μαζί με την Vargronn, είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε σε ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή κληρονομιά της Νορβηγίας και να τοποθετήσουμε τον πλωτό υπεράκτιο άνεμο ως μια νέα βιομηχανία που συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβαση».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vargronn, Olav Hetland, δήλωσε ότι η εταιρεία του είναι «ενθουσιασμένη για τη σύναψη συνεργασίας με την Equinor σχετικά με την πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια».
«Αυτό το έργο θα αποτελέσει ουσιαστικό μέρος της φιλοδοξίας μας να αποκτήσουμε και να λειτουργήσουμε εγκατεστημένη ισχύ 1GW έως το 2030. Η ανάπτυξη μιας εγχώριας αγοράς για υπεράκτια αιολική ενέργεια, ιδιαίτερα κυμαινόμενη, θα είναι σημαντική για την ανάπτυξη της νορβηγικής υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας και την τοποθέτηση νέων τεχνολογιών για μια αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά».
Η Equinor δήλωσε ότι κατάφερε να μειώσει το κόστος για κάθε έργο πλωτού υπεράκτιου ανέμου που έχει αναπτύξει. Μάλιστα, μεταξύ του demo Hywind το 2009 και του Hywind Scotland το 2017 η εταιρεία μείωσε το capex ανά MW κατά 70%. Όταν ξεκινήσει και η λειτουργία του Hywind Tampen το επόμενο έτος, η φιλοδοξία είναι να μειώσει περαιτέρω το κόστος κατά περισσότερο από 40%.
Τέλος, αναφέρεται ότι και για τα δύο πλωτά υπεράκτια έργα της Equinor, οι νορβηγικοί προμηθευτές έχουν δείξει την ικανότητά τους να ανταγωνιστούν σε μια παγκόσμια αγορά με 30% νορβηγικό περιεχόμενο στο Hywind Scotland και 50% στο Hywind Tampen.