Σημειώνεται ότι το εν λόγω αίτημα χρηματοδότησης είχε κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πριν το 2019, το οποίο επεστράφη το 2020 με σημαντικές παρατηρήσεις, που ισοδυναμούσαν με απόρριψη. Τότε συμφωνήθηκε, μεταξύ της Ε.Ε. και των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης, οι Ελληνικές αρχές αφ’ ενός να προχωρήσουν σε σημαντικές οριζόντιες μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των αποβλήτων που αφορούσαν στην ενίσχυση των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και την ενίσχυση της ανακύκλωσης και της χωριστής συλλογής, αφ’ ετέρου να καταθέσουν νέο, πληρέστερο φάκελο έργου, ο οποίος θα αξιολογείτο πρώτα από τους εξειδικευμένους συμβούλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Jaspers.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων υλοποίησαν την πενταετία αυτή τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα δρομολόγησαν την κατάθεση και παρακολούθηση της πορείας του νέου φακέλου του έργου, σε πλήρη συνεργασία με την αρμόδια Γενική Γραμματεία, υπεύθυνη για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης αρχικά, και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη συνέχεια, πετυχαίνοντας την έγκριση της χρηματοδότησης.
Για την επιτυχή αυτή έκβαση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί το σύνολο της δημόσιας συμμετοχής, με 65 εκατ. ευρώ, για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων στην Πελοπόννησο. Η Κυβέρνηση εργάστηκε μεθοδικά και με σχέδιο, ώστε να πετύχουμε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του έργου και την άμεση εξοικονόμηση του ποσού από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους Έλληνες πολίτες. Μετατρέψαμε, παράλληλα, ένα πρόβλημα της Πελοποννήσου σε ευκαιρία. Μόλις προ ημερών εγκαινιάσαμε τη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στην Μεσσηνία, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι σύγχρονες υποδομές για τη διαχείριση των αποβλήτων σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Από τη διαχείριση του χθες, πέντε χρόνια πριν, με τις 21 παράνομες χωματερές και τα πρόστιμα από την Ε.Ε., η Περιφέρεια αυτή θα έχει πλέον την αρτιότερη διαχείριση αποβλήτων της χώρας, με σύγχρονες υποδομές κυκλικής οικονομίας που προστατεύουν το περιβάλλον, με τη χρηματοδότηση και την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος δήλωσε: «Ήταν πολύ δύσκολο εγχείρημα να πετύχουμε τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου. Είχε κατατεθεί στο παρελθόν ένας φάκελος που το αδικούσε και, κυρίως, υπήρξε η αδράνεια και η στασιμότητα της περιόδου 2015 – 2019, που είχε κλονίσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων στη χώρα μας, και στον τομέα διαχείρισης των αποβλήτων. Με σοβαρότητα, με μεταρρυθμίσεις, με την προώθηση των έργων διαχείρισης αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα, δημιουργήσαμε από το καλοκαίρι του 2019 απόθεμα αξιοπιστίας. Ζητήσαμε και πετύχαμε να έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία να διεκδικήσουμε τα 65 εκατ. ευρώ για το έργο. Αξιοποιήσαμε την ευκαιρία αυτή, συντάξαμε ένα πληρέστατο φάκελο που τεκμηρίωνε την αναγκαιότητα του έργου, ενώ υλοποιήσαμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες στη διαχείριση των αποβλήτων. Τα καταφέραμε! Ευχαριστούμε θερμά τα στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, της αναδόχου εταιρείας ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και τον σύμβουλο του έργου Enviroplan, για την εξαιρετική ομαδική δουλειά, που είχε τελικά το βέλτιστο αποτέλεσμα για τους πολίτες».