Επιταχύνονται οι αδειοδοτικές διαδικασίες για μία νέα μεγάλη επένδυση σε έργα ΑΠΕ στην Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΙΚΕ να προχωράει τις διαδικασίες για την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ 1.2 GW στις εν λόγω περιοχές.
Όπως αναφέρουν πηγές, πολύ κοντά στο θέμα στο ypodomes.com, τα έργα αυτά αφορούν κατά κύριο την κατασκευή και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κεντρική Ελλάδα με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 550 εκατομμύρια ευρώ.
Προς το παρόν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει δώσει τη Βεβαίωση Παραγωγού, η οποία και αποτελεί το βάπτισμα του πυρός στην αδειοδοτική διαδικασία των έργων ΑΠΕ, για ένα μικρο αριθμό MW της ΕΓΝΑΤΙΑ. Ωστόσο, όπως προσθέτουν οι ίδιες είναι ζήτημα ημερών για να δοθεί η βεβαίωση παραγωγού για ένα σύνολο 250 MW, έτσι ώστε να “κλείσει” το μεγαλύτερο τμήμα του 1.2 GW.
Που θα εγκατασταθούν τα έργα
Τα νέα φωτοβολταϊκά αναμένεται να εγκατασταθούν στη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα με τα περισσότερα πάρκα να αναπτύσσονται στη Λάρισα, τη Φθιώτιδα, και τη Μαγνησία. Από την άλλη η Δυτική Μακεδονία, παρόλο που αποτελεί εύφορο επενδυτικό έδαφος για έργα ΑΠΕ λόγω του masterplan απολιγνιτοποίησης, δε φαίνεται να είναι στα πλάνα της εταιρίας.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η στάση της Περιφερειακή Αρχής με το μπλόκο στα έργα ΑΠΕ, αποθαρρύνει σημαντικά τις όποιες επενδύσεις, καθώς “υπάρχει κίνδυνος τα επενδυτικά πλάνα για τις ΑΠΕ να καταστούν όμηροι”.
Πότε ξεκινάει η κατασκευή
Αυτό που θα ακολουθήσει είναι τα επόμενα αδειοδοτικά βήματα για τα έργα, τα οποία έχουν να κάνουν με την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων (ΥΠΕΝ) και την έκδοση των όρων σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ. Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει έως και δέκα μήνες με αποτέλεσμα να μιλάμε για έναρξη κατασκευής των φωτοβολταϊκών πάρκων εντός του πρώτου μισού του 2022.
Ωστόσο, υπάρχουν και φόβοι για καθυστέρηση όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ, καθώς ο διαχειριστής αντιμετωπίζει ήδη πρόβλημα με το μεγάλο αριθμό έργων (τουλάχιστον 3 GW) για τα οποία καλείται να εκδώσει όρους σύνδεσης.
Και στο βάθος.. Στρατηγική Επένδυση
Η ΕΓΝΑΤΙΑ είναι αρκετά γνώριμη με τη διαδικασία για την ένταξη των έργων της στις Στρατηγικές Επενδύσεις καθώς ήδη 1.5 GW φωτοβολταϊκών έχει πάρει το πράσινο φως και έχει πωληθεί στη MYTILINEOS.
Σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πηγές, η εταιρία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο για υποβολή πρότασης στο Enterprise για το 1.2 GW έργων πήρε το πράσινο φως από τη ΡΑΕ. Παρ’όλ’αυτά οι νέες εξελίξεις για την ένταξη στο εν λόγω καθεστώς προκαλεί δεύτερες σκέψεις λόγω του νόμου 4759/2020 .
Να υπενθυμίσουμε πως ο εν λόγω νόμος εκδόθηκε περί τα τέλη το 2020 και δίνει σημαντικό προβάδισμα σε καινοτόμες τεχνολογίες για έργα ΑΠΕ όσον αφορά τις Στρατηγικές Επενδύσεις.
Μία εναλλακτική που επεξεργάζεται η εταιρία είναι υποβολή πρότασης του νέου της χαρτοφυλακίου μαζί με καινοτόμα έργα, όπως για παράδειγμα οι μπαταρίες ή η αποθήκευση ενέργειας.
Η ένταξη στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη για τα μεγάλα έργα ΑΠΕ, καθώς αυτά θα εισέλθουν στο επιταχυμένο αδειοδοτικό καθεστώς του νόμου 4608/2019.
Γεράσιμος Σεραφειμίδης / ypodomes.com