Στο σημαντικό αγώνα της χώρας μας ενάντια στο λιγνίτη δύο πράσινα αέρια καύσιμα έρχονται να λειτουργήσουν ως εξισορροπητές και να βοηθήσουν στη μετάβαση στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, όπως φάνηκε και από τις εξαγγελίες του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκα, τις τελευταίες ημέρες.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το πράσινο υδρογόνο και το βιομεθάνιο. Τα δύο αυτά αέρια θα μπορούν να λειτουργήσουν ως μείγμα με το φυσικό αέριο ή και αυτόνομα. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στο θέμα, το ΥΠΕΝ κοιτάει με πολύ θετικό βλέμμα το πράσινο υδρογόνο και επιδιώκει τη δημιουργία ενός “οδικού χάρτη”.
Τέλη του έτους η διαβούλευση για το πράσινο υδρογόνο
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επιτροπή που δημιουργήθηκε από το Δεκέμβριο του 2020 από το Υπουργείο εργάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς, έτσι ώστε μέχρι τα τέλη του Ιουνίου να είναι έτοιμη η εθνική στρατηγική για το πράσινο υδρογόνο. Επιπλέον, όπως προσθέτουν, το ΥΠΕΝ επιδιώκει να θέσει επί νομοθετικής βάσης το νέο αυτό εθνικό σχέδιο έως τα τέλη του έτους, γεγονός το οποίο σημαίνει πως μέχρι το Δεκέμβριο του 2021 αναμένεται να τεθεί το αντίστοιχο σχέδιο σε δημόσια διαβούλευση.
Μάλιστα μεγάλοι διανομείς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, όπως η Δημόσια Εταιρία Φυσικού Αερίου (ΔΕΔΑ) και ο ΔΕΣΦΑ, συμμετέχουν στο σχετικό διάλογο για τη διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου για το πράσινο υδρογόνο παρέχοντας την εξειδίκευση και το Know-How τους.
Να υπενθυμίσουμε πως το εν λόγω πράσινο αέριο καύσιμο αποτελεί κάτι για το οποίο είναι έτοιμες και οι δύο εταιρίες, καθώς θα μπορούν σε αρχικό στάδιο να μεταφέρουν από τα συστήματα τους μείγμα υδρογόνου με φυσικό αέριο εφόσον γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στους υφιστάμενους αγωγούς.
Εντός του έτους και η εθνική στρατηγική για το βιομεθάνιο
Το επόμενο πράσινο αέριο που έρχεται να βοηθήσει στη μάχη κατά του λιγνίτη είναι το βιομεθάνιο. Το εν λόγω αέριο βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, όσον αφορά τη δημιουργία κάποιου εθνικού σχεδίου στη χώρα μας.
Ωστόσο, γίνεται ήδη μια γενική αναφορά στο υφιστάμενο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια (ΕΣΕΚ) και το κλίμα, ενώ, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται το γεγονός να υπάρξουν “άλματα” καθώς έως τον Ιούνιο θα έχουμε την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ.
ΔΕΔΑ και ΚΑΠΕ “ψάχνουν” κοιτάσματα βιομεθανίου
Βέβαια, οι εταιρίες διανομής δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και συμβάλλουν και αυτές στη γένεση ενός εθνικού σχεδίου για το κλίμα. Το πιο τρανό παράδειγμα είναι η συνεργασία της ΔΕΔΑ με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), η οποία ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2020.
Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΔΑ έχει αναθέσει στο ΚΑΠΕ τη μελέτη με στόχο την καταγραφή πηγών βιομεθανίου, καθώς τα δίκτυα φυσικού αερίου της πρώτης καλύπτουν μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας και βρίσκονται κοντά σε περιοχές που είναι κατάλληλες για την εγκατάσταση των μονάδων βιομεθανίου.
Τα στοιχεία της μελέτης αναμένεται να έχουν δημοσιευθεί προς τα τέλη του έτους, αλλά ήδη, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στο θέμα, η Περιφέρεια Ανατολικής-Μακεδονίας Θράκης διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα βιομεθανίου.
Με την ολοκλήρωση της παραπάνω έρευνας, η ΔΕΔΑ και το ΚΑΠΕ θα έχουν δημιουργήσει ένα “οδικό χάρτη” με τα κοιτάσματα βιομεθανίου στη χώρα μας και έπειτα θα πρέπει να αναλάβουν την παραγωγή του οι αρμόδιοι φορείς, ώστε αυτό να μεταφέρεται μέσω των αγωγών των διανομέων.
Να υπενθυμίσουμε πως το βιομεθάνιο μπορεί να αποτελεί ένα καύσιμο αέριο εν τη γενέσει του στη χώρα μας την παρούσα χρονική στιγμή, όμως η ΔΕΔΑ θα μπορεί να το μεταφέρει μέσα από το δίκτυο είτε ως μείγμα με φυσικό αέριο ή “αγνό”.
Γεράσιμος Σεραφειμίδης / ypodomes.com