Ο Κωστής Μουσουρούλης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για μια ουδέτερη κλιματικά και βιώσιμη οικονομία, συμμετείχε την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021, στην διαδικτυακή εκπομπή-συζήτηση με θέμα "Δυτική Μακεδονία : Η δημιουργία ενός κόμβου Υδρογόνου στην Ευρώπη" που διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Βιομηχανικός Σύνδεσμος “Hydrogen Europe”.
Συμμετείχαν επίσης ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ευρωβουλευτής ΝΔ και εισηγητής για την έκθεση για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ο Γεώργιος Χατζημαρκάκης, Γενικός Γραμματέας της Hydrogen Europe, ο Γεώργιος Κασαπίδης, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, η Μέλισσα Βερύκιος , Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Helbio- Υδρογόνο & Ενέργεια και ο Νικόλαος Ντάβος του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας.
Το συντονισμό είχε η Νατάσα Πατρινού, Δημοσιογράφος, που διήθυνε και τη συζήτηση με πλειάδα δημοσιογράφων από πολλά μέσα και κανάλια.
Ο Κωστής Μουσουρούλης, στην τοποθέτηση του, παρουσίασε το σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που βρίσκεται σε συνάφεια με τους στόχους της ΕΕ,για αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής για τον άνθρωπο, με το μηδενισμό των εκπομπών CO2 έως το 2050 και το πέρασμα στην καθαρή ενέργεια.
Ο σταδιακός περιορισμός της χρήσης λιγνίτη στην Ελλάδα, όπως ανέφερε, οδήγησε στην ανάγκη αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων από την χρήση του, για το περιβάλλον και την υγεία αλλά και το αποτέλεσμα της ολικής εξάρτησης στην οικονομία από τη “μονοκαλλιέργεια” του λιγνίτη, που συρρίκνωσε κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα.
Με το σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης προτείνεται μια νέα δυναμική που στηρίζεται στη διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου. Εχουν αναδειχθεί νέοι αναπτυξιακοί και “πράσινοι” ενεργειακοί στόχοι, θέτοντας τόσο τις λιγνιτικές περιοχές όσο και τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Σήμερα υπάρχει ένα μεγάλο πακέτο χρηματοδοτικών πόρων που δεσμεύονται για την περίοδο 2021-2027 από το νέο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, με τουλάχιστον 1,6 δις για την Ελλάδα.
Παράλληλα έχει εξασφαλισθεί ένα ισχυρό πλαίσιο επενδυτικών κινήτρων από 1/1/2022, που για τη Δυτική Μακεδονία σημαίνουν διπλασιασμό των ενισχύσεων.
Ο Κωστής Μουσουρούλης ανέφερε πως οι δυσκολίες του εγχειρήματος είναι μεγάλες, με κοινωνικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν αντισταθμιστικά και αναπτυξιακά, πράγμα που επιτελείται με το συνεκτικό σχέδιο στρατηγικής, με πορεία προς τη διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου και το μετασχηματισμό του σε κλαδικό επίπεδο για μια καθαρή ενέργεια.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΔΑΜ, υπογράμμισε πως επιτομή της διαδικασίας μετάβασης είναι η αποκατάσταση των εδαφών και η απόδοσή τους στη φύση, που έιναι ένα από τα πράγματα που δεν θα είχαν γίνει εάν δεν είχε αποφασισθεί η ταχεία έξοδος και η απεξάρτηση από τον άνθρακα. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στον οδικό άξονα Ε65, την ένταξη δικτύων ΦΑ στις επηρεαζόμενες περιοχές, την τηλεθέρμανση, τα προγράμματα που περιλαμβάνουν ενισχυμένα κίνητρα για τις υπό μετάβαση περιοχές.
Προβλέπεται δε και η δημιουργία Παρατηρητηρίου που θα παρακολουθεί την εξέλιξη του σχεδιασμού και την υλοποίηση των κομβικών ειδικότερα έργων όπως το υδρογόνο, αποτρέποντας οποιοδήποτε ρίσκο εκτροχιασμού του εγχειρήματος.
Για τον Κωστή Μουσουρούλη η πυξίδα του ΣΔΑΜ είναι στράμμενη σταθερά στο στόχο δημιουργίας θέσεων εργασίας, βασίζεται στον Ανθρωπο, που ζει, εργάζεται και επιχειρεί στις περιοχές μετάβασης. Το ΣΔΑΜ ανοίγει ένα τεράστιο φάσμα δυνατοτήτων για βελτίωση της ζωής, για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα με δίκαιο και πετυχημένο τρόπο για όλους.
Θα βρείτε το βίντεο ολόκληρης της συζήτησης εδώ.