Ισχυρό παραμένει το ενδιαφέρον της γερμανικής RWE για την ελληνική αγορά ΑΠΕ, στην οποία θα εισέλθει μέσω ενός κοινού εταιρικού σχήματος με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, την 100% θυγατρική της ΔΕΗ που υλοποιεί τo φιλόδοξο πλάνο συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1,5 GW έως το 2024. Το ενδιαφέρον αλλά και οι καλές σχέσεις των δύο εταιρειών επιβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια του 5ου Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ 2021 τόσο από τη διευθύνουσα σύμβουλο της RWE Renewables, Κάτια Βίνσελ, όσο και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνο Μαύρο. Δεκαπέντε ημέρες πριν, εξάλλου, στελέχη της γερμανικής εταιρείας βρέθηκαν μετά πολλούς μήνες στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις διά ζώσης διαπραγματεύσεις που είχαν καταστήσει απαγορευτικές τα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Οι δύο πλευρές έχουν οριστικοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα νομικά κείμενα για τη σύσταση του joint venture (JV), στο οποίο θα συμμετέχουν με ποσοστό 49% η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) και με 51% η RWE Renewables (RWER), και απομένουν λεπτομέρειες που αναμένεται να κλείσουν το αργότερο μέσα στον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα, η γερμανική εταιρεία μέσω συμβούλων αναζητάει στην ελληνική αγορά χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων προκειμένου να τα εξαγοράσει για να τα συνεισφέρει στην κοινή εταιρεία με τη ΔΕΗ, στη βάση των όρων της μεταξύ τους συμφωνίας. Στόχος είναι να έχει κλείσει κάποια συμφωνία εξαγοράς έως τον Σεπτέμβριο που θα συσταθεί η κοινή εταιρεία, μέσω της οποίας ΔΕΗΑΝ και RWER θα αναπτύξουν από κοινού έργα συνολικής ισχύος έως 2 GW, επενδύοντας συνολικά κεφάλαια κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗΑΝ θα εισφέρει στο JV άδειες μέχρι 1 GW στην περιοχή του Αμυνταίου και η RWER θα εισφέρει αρχικά χρήματα και στη συνέχεια θα εισφέρει ή θα υποδείξει προς εξαγορά έργα έως 1 GW. H συμφωνία προβλέπει πέναλτι για την RWER, της τάξεως των 20.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, στην περίπτωση που δεν εισφέρει έργα 400 MW στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του JV. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗΑΝ Κωνσταντίνου Μαύρου, τα πρώτα κοινά έργα με την RWER θα αρχίσουν να κατασκευάζονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Ηδη η ΔΕΗΑΝ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης για έργα ισχύος 940 MW στην περιοχή του Αμυνταίου και της Πτολεμαΐδας.
Πέρα όμως από τη συνεργασία με την RWER, η ΔΕΗΑΝ με ταχείς ρυθμούς προχωράει και στην αυτόνομη ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, έχοντας διασφαλίσει ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων άνω των 7 GW και στις πέντε τεχνολογίες ανανεώσιμης ενέργειας. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του εμβληματικού έργου φωτοβολταϊκής τεχνολογίας συνολικής ισχύος 230 MW στη Δυτική Μακεδονία, ένα από τα σημαντικότερα φωτοβολταϊκά έργα στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, ενώ μόλις πρόσφατα η ΔΕΗΑΝ προχώρησε στην επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 50 MW στη Μεγαλόπολη, που αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο έργο της που θα συνάψει σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (bilateral PPA) με τη μητρική ΔΕΗ και δεν θα εξασφαλίσει τιμή αποζημίωσης σε επόμενο διαγωνισμό της ΡΑΕ.
Στη σημασία που έχει για την RWER η στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΗ και η ελληνική αγορά των ΑΠΕ αναφέρθηκε στην ομιλία της στο 5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ η κ. Κάτια Βίνσελ, η οποία τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ένα κομμάτι της στρατηγικής ανάπτυξης τoυ ομίλου RWE στις ΑΠΕ.
Χρύσα Λιάγγου / kathimerini.gr