Η βλάβη σημειώνεται σε μία περίοδο σχετικά ήπιας ζήτησης και αυξημένης συνεισφοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γεγονός που περιορίζει την ανάγκη για εισαγωγές ηλεκτρισμού και αφήνει περιθώρια σταθερότητας στην τροφοδοσία.
Το καλώδιο, δυναμικότητας 500 MW και μήκους περίπου 200 χιλιομέτρων, που ενώνει τη Γαλατίνα στην Ιταλία με τον Άραχθο στην Ήπειρο, είχε τεθεί για πρώτη φορά σε λειτουργία το 2001. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των Διαχειριστών, η αποκατάσταση της βλάβης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Απριλίου. Τόσο ο ΑΔΜΗΕ, στον οποίο ανήκει το ελληνικό τμήμα της διασύνδεσης, όσο και ο ιταλικός Διαχειριστής TERNA, έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν το διάστημα εκτός λειτουργίας για να πραγματοποιήσουν και τις εργασίες τακτικής συντήρησης, οι οποίες αρχικά είχαν προγραμματιστεί για το διάστημα 27 Μαΐου έως 23 Ιουνίου.
Σε ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει ότι, για την περίοδο που διαρκεί η διακοπή λειτουργίας της διασύνδεσης, τα ήδη κατανεμημένα Μακροπρόθεσμα Δικαιώματα Μεταφοράς (Long-Term Transmission Rights) θα προσαρμοστούν με βάση τα πρότυπα HAR, όπως προβλέπεται στις περιπτώσεις προσωρινής μείωσης της μεταφορικής ικανότητας.
Η λειτουργία της διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας όλα αυτά τα χρόνια έχει συμβάλει καθοριστικά τόσο στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού όσο και στη μεγαλύτερη σύγκλιση των τιμών μεταξύ των δύο χωρών. Πέρα από την παρούσα διακοπή, το βλέμμα στρέφεται ήδη στη δεύτερη διασύνδεση που σχεδιάζουν από κοινού οι δύο Διαχειριστές. Η διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας αφορά στην ανάπτυξη μιας νέας υποθαλάσσιας γραμμής (Θεσπρωτία – Γαλατίνα), η οποία θα τριπλασιάσει το περιθώριο ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας από 500 MW σήμερα σε 1.500 MW.
Το έργο αναμένεται να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη σύγκλιση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια των δύο χωρών και να συμβάλει στην περαιτέρω ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού.
Το υποβρύχιο τμήμα του έργου υπολογίζεται σε 240 χλμ. ενώ τα υπόγεια τμήματα σε Ελλάδα και Ιταλία σε 55 χλμ. Η νέα ηλεκτρική διασύνδεση θα είναι συνεχούς ρεύματος (HVDC) με μεταφορική ικανότητα 1.000 MW και τεχνολογία μετατροπέων τάσης (Voltage Source Converters), η οποία χρησιμοποιείται επίσης στο καινοτόμο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που ολοκλήρωσε πρόσφατα ο ΑΔΜΗΕ.
Ο προϋπολογισμός του project και για τις δύο χώρες εκτιμάται σε 1,85 δισ. ευρώ και με την οριστικοποίησή του, αναμένεται να συμπεριληφθεί στο προκαταρκτικό Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2035 του ΑΔΜΗΕ ενώ όπως είναι γνωστό οι δύο διαχειριστές έχουν καταθέσει αίτημα για την ένταξη της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας (GR.ITA II) στον 2ο Ενωσιακό Κατάλογο Έργων Αμοιβαίου και Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PCI/PMI).