Η έρευνα για την ανεμογεννήτρια TIADE της GE Renewable Energy, της LM Wind Power και της TNO έφτασε σε ένα νέο ορόσημο καθώς γίνεται πλήρως λειτουργική.
Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη τεχνολογιών και μεθόδων σχεδίασης για πιο αποτελεσματική λειτουργία του ρότορα ανεμογεννητριών επόμενης γενιάς, αιολικών πάρκων με μεγάλους ρότορες, και την επίδειξη στο πεδίο.
Οι καινοτομίες που αναπτύχθηκαν στο έργο θα δοκιμαστούν σε ανεμογεννήτρια διαμέτρου 130 μέτρων πλήρους κλίμακας που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο Wieringermeer της Ολλανδίας.
Αναφέρεται ότι η ανεμογεννήτρια τροφοδοτείται από πτερύγια δύο τεμαχίων, τα οποία επιτρέπουν την αντικατάσταση του εξωτερικού των πτερυγίων 12 μέτρων από πολλές καινοτόμες συμβουλές.
Ο επικεφαλής μηχανικός της LM Wind Power για την ενσωμάτωση του συστήματος ανεμογεννητριών, Ben Hendriks, δήλωσε:
«Ο επαναστατικός σχεδιασμός λεπίδων δύο τεμαχίων μας βοήθησε να μειώσουμε το επίπεδο ενέργειας. Σε αυτό το έργο, εφαρμόζουμε νέα τεχνολογία για να αυξήσουμε σημαντικά την ταχύτητα και να μειώσουμε το κόστος που σχετίζεται με τις δοκιμές και την επικύρωση».
Ο Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της Αιολικής Ενέργειας TNO Peter Eecen δήλωσε:
«Οι καινοτομίες στα πτερύγια ανεμογεννητριών είναι απαραίτητες για να καταστεί η ανανεώσιμη αιολική ενέργεια ακόμη πιο προσιτή. Είμαστε περήφανοι που θα επικυρώσουμε τις καινοτομίες των λεπίδων και τα εργαλεία αεροδυναμικής προσομοίωσης στο πεδίο, μαζί με την GE Renewable Energy και την LM Wind Power. Οι προηγμένες τεχνικές μέτρησης χρησιμοποιούνται σε μια μοναδική διάταξη που συνδυάζει λεπτομερείς μετρήσεις εισροής αέρα και μετρήσεις σταθερής πίεσης στο πτερύγιο».
Επιπλέον, θα επικυρωθεί η χρήση διάφορων καινοτόμων πρόσθετων λεπίδων χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές μέτρησης.
Τα αποτελέσματα θα επιταχύνουν την εφαρμογή ροτόρων ευρείας κλίμακας με υψηλότερη ετήσια παραγωγή ενέργειας και συνεπώς σημαντικά χαμηλότερο κόστος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.
Αυτές οι λύσεις μπορούν να εφαρμοστούν σε πρόσφατα κατασκευασμένες ανεμογεννήτριες στο εργοστάσιο, αλλά μπορούν επίσης να τοποθετηθούν εκ νέου σε υφιστάμενα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Με τις δύο διαθέσιμες επιλογές, η εφαρμογή των τεχνολογιών στα υπεράκτια αιολικά πάρκα μπορεί να γίνει από το 2023.