Κατεπείγουσα επιστολή απέστειλε χθες ο υπουργός Κ. Σκρέκας προς όλες τις Περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας προκειμένου να του αποστείλουν εντός μιας εβδομάδες πλήρη στοιχεία για όλες τις ΑΠΕ ανά την Ελλάδα.
Υπό τον φόβο των γενικευμένων αντιδράσεων κατά της χωροθέτησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίες «μεταδίδονται» από περιοχή σε περιοχή σαν πανδημία, το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητεί… θεραπεία. Το τελευταίο διάστημα ο ξεσηκωμός φορέων και οργανώσεων, ανά την Ελλάδα, έφτασε μέχρι τη Βουλή, με βουλευτές όλων των αποχρώσεων, να θέτουν υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποφάσεις για σχέδια ανάπτυξης αιολικών πάρκων από τα νησιά του Αιγαίου έως τη Δράμα, την Κατερίνη, την Ελασσόνα, τη Λακωνία κ.ά.
Ωστόσο, για να αναζητηθεί η κατάλληλη λύση θα πρέπει να γνωρίζει η Διοίκηση όλες τις εκφάνσεις του προβλήματος. Γι’ αυτό χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας απέστειλε κατεπείγουσα επιστολή σε όλες τις αιρετές Περιφέρειες και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας ζητώντας πλήρη ενημέρωση, εντός στενού χρονοδιαγράμματος μίας εβδομάδας. Έτσι ως την ερχόμενη Πέμπτη θα πρέπει να του έχουν αποσταλεί όλες τις πληροφορίες και τα στατιστικά στοιχεία προκειμένου να δημιουργηθεί στο υπουργείο μια βάση δεδομένων για τους Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) σε εθνικό επίπεδο.
Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είναι να αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης ώστε να μπορέσει να χαράξει «μέτωπο αντίστασης» απέναντι σε πολίτες, κοινωνικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι υποθηκεύεται το μέλλον των περιοχών τους από την ανάπτυξη αιολικών πάρκων.
Έτσι, ζητά δεδομένα για τα έργα ΑΠΕ που ήδη λειτουργούν ή βρίσκονται υπό ανάπτυξη σε όλη τη χώρα, φιλοδοξώντας να συγκεντρώσει στοιχεία που αφορούν το πλήθος των έργων, την ονομασία τους, την περιοχή όπου χωροθετούνται και το εάν έχουν λάβει Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Έργων (ΑΕΠΟ) ή προχωρούν βάσει Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων. Κι αυτό διότι το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του ΥΠΕΝ ξεκίνησε να λειτουργεί το 2018, οπότε έργα που είχαν λάβει ΑΕΠΟ παλαιότερα, δεν είναι καταγεγραμμένα.
Επίσης, θέλει να συγκεντρώσει δεδομένα για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η ανάπτυξη του κάθε έργου και τη δυναμικότητά τους. Ακόμη, ζητούνται πληροφορίες όσον αφορά στο υψόμετρο του σημείου εγκατάστασης, τον αριθμό των ανεμογεννητριών, καθώς και το εάν βρίσκονται εντός προστατευόμενης περιοχής.
Με δεδομένο ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και του σχεδίου απολιγνιτοποίσης της χώρας, είναι επιβεβλημένη, το ντόμινο αντιδράσεων έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο υπουργείου, το οποίο, για ορισμένες περιοχές, φοβάται γενικευμένες αντιδράσεις τύπου «Κερατέας» ή «Γραμματικού». Οπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ανώτατο στέλεχος του ΥΠΕΝ, «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο προκειμένου να μην καούν μαζί με τα ξερά και τα χλωρά, δηλαδή οι σοβαρές επενδύσεις», οι οποίες είναι απαραίτητες για να πάρει η χώρα την πολυπόθητη «πράσινη» στροφή.
Βεβαίως, οι αντιδράσεις εντείνονται και από τον αργό βηματισμό του έργου της αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, καθώς σήμερα οι επενδύσεις προχωρούν βάσει του πλαισίου που είχε συνταχθεί το 2008 επί υπουργίας Γ. Σουφλιά, το οποίο πλέον θεωρείται παρωχημένο καθώς σχεδιάστηκε σε μια εποχή που κυριαρχούσαν διαφορετικές τεχνολογίες και άλλοι περιορισμοί στις προστατευόμενες περιοχές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή τα πρώτα παραδοτέα του έργου αναμένονται προς τα τέλη του έτους, και μετά την ολοκλήρωση και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η σχετική Υπουργική Απόφαση εκτιμάται ότι θα υπογραφεί, στην καλύτερη περίπτωση, τον Μάρτιο του 2022.