Αρνητικά κινήθηκαν πέρυσι στην Ευρώπη τα μερίδια των περισσότερων «καυσίμων» παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Eurostat, η συμμετοχή τους στο μίγμα επηρεάστηκε από τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος λόγω της πανδημίας. Στον κανόνα αυτό, ωστόσο, «φωτεινή» εξαίρεση αποτέλεσαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες συνέχισαν την προέλασή τους.
Σύμφωνα με την Eurostat, αντίθετα από τις ΑΠΕ, η συμμετοχή των ορυκτών καύσιμων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας άγγιξε ιστορικό χαμηλό. Έτσι, το μερίδιό τους κατάγραψε «βουτιά» κατά 9,8% συγκριτικά με το 2019, αγγίζοντας πέρυσι τις 1.022 Τεραβατώρες (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας, από 1.133 TWh ένα χρόνο νωρίτερα.
Καθοδικά κινήθηκε και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά, καθώς σύμφωνα με την Eurostat τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν πως επίσης σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ το 2020. Ως συνέπεια, από πυρηνικούς σταθμούς παράχθηκαν πέρυσι 683.000 Τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, κατά 6,3% χαμηλότερα συγκριτικά με το 1990.
«Πρωταθλητής» οι ΑΠΕ
Στον αντίποδα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο την τελευταία δεκαετία. Μάλιστα, το 2020 αποτελεί ορόσημο για τη διείσδυσή τους στην Ευρώπη, καθώς με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία, η παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασε για πρώτη φορά τις ποσότητες ρεύματος που προήλθαν από τα ορυκτά καύσιμα.
Πιο συγκεκριμένα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών έχει υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία τριάντα χρόνια, φτάνοντας τις 980.000 Τεραβατώρες το 2019, από 303.000 GWh το 1990. Η προπερσινή επίδοση βελτιώθηκε περισσότερο το 2020, όταν και ξεπέρασε το 1 εκατ. Τεραβατώρες.
Πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Η τεράστια πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων και η συγκρατημένη μέτρια μείωση του φυσικού αερίου, που σημειώθηκαν το 2020, έρχονται σε έντονη αντίθεση με την τάση των προηγούμενων ετών. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για την περσινή χρονιά δείχνουν ότι η κατανάλωση πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μειώθηκε κατά 12,9% σε σύγκριση με το 2019. Με έτος αναφοράς το 2005, η κατανάλωση πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων σημείωσε πέρυσι πτώση κατά 23,1%.
Αντίθετα, η κατανάλωση φυσικού αερίου επηρεάστηκε λιγότερο το 2020 από τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας, με τη μείωση να περιορίζεται μόλις στο 2,6% σε σύγκριση με το 2019. Με έτος αναφοράς ωστόσο το 2005, η πτώση άγγιξε το 8,9%.
Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση άνθρακα συνέχισε την έντονη πτώση της, ακολουθώντας τις επιπτώσεις της πανδημίας σε συνδυασμό με αυτές των πολιτικών εξόδου άνθρακα. Σε σύγκριση με το 2019, τα προκαταρκτικά δεδομένα για το 2020 δείχνουν μεσοσταθμική μείωση 19% στην κατανάλωση του ορυκτού καυσίμου.
Κώστας Δεληγιάννης / insider.gr