Μία νέα πρωτοβουλία για τη βελτίωση της διαχείρισης της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής (ΘΠΠ) της Γυάρου υλοποιείται από το WWF Ελλάς σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία των απαραίτητων εργαλείων με τα οποία ο ΟΦΥΠΕΚΑ, θα μπορεί να αναπτύξει ένα πρόγραμμα επισκεψιμότητας χαμηλού αντικτύπου στη ΘΠΠ Γυάρου με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και με γνώμονα τον σεβασμό στη διατήρηση του ιστορικού τόπου.
Η ανάπτυξη επισκεψιμότητας χαμηλού αντικτύπου αποσκοπεί στην ενίσχυση της προστασίας και ανάδειξης της φυσικής και ιστορικής κληρονομιάς της ΘΠΠ Γυάρου με τρόπο που θα συμπεριλαμβάνει την κοινωνική και οικολογική γνώση, θα συμβάλλει στην αποδοχή της προστασίας της περιοχής, θα υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, θα παρέχει νέες δυνατότητες και πόρους στις αρμόδιες για τη διαχείριση της ΘΠΠ υπηρεσίες και θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες ΘΠΠ της χώρας.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, υλοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στις 3 και 4 Απριλίου 2025, το πρώτο συμμετοχικό εργαστήριο, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΟΦΥΠΕΚΑ, του Υπουργείου Πολιτισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων, καθώς και ενεργά μέλη της τοπικής κοινωνίας. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες, κατέγραψαν τα χαρακτηριστικά που καθιστούν τη Γυάρο μοναδική, αντάλλαξαν απόψεις και εργάστηκαν ομαδικά ώστε να αποτυπώσουν τα κύρια στοιχεία για ένα συλλογικά διαμορφωμένο αφήγημα για την ανάπτυξη μιας ήπιας μορφής επισκεψιμότητας μέσα από το πρίσμα της προστασίας και της βιωσιμότητας.
Όπως αναφέρει ο Γιάννης Πρεβεδούρος, υπεύθυνος τοπικών δράσεων του WWF Ελλάς στη Σύρο: «Η Γυάρος είναι ένας τόπος με βαθύ ιστορικό φορτίο και μοναδική οικολογική αξία και γι’ αυτό οφείλουμε να τον προστατεύσουμε. Η συνδημιουργία ενός αφηγήματος με τη συμμετοχή και συμβολή των κύριων εμπλεκόμενων φορέων, που αναδεικνύει τα στοιχεία αυτά με σεβασμό και όραμα, είναι το πρώτο βήμα προς μια μορφή επισκεψιμότητας που τιμά την ιστορική μνήμη και προστατεύει το φυσικό πλούτο της περιοχής, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει καλύτερα μια τόσο σημαντική περιοχή της χώρας μας. Η ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας σε αυτό το εγχείρημα είναι βασικό προαπαιτούμενο, καθώς θα μας δείξει τον δρόμο για το πώς θα μπορέσει να επιτευχθεί με αποτελεσματικό τρόπο μια πραγματικά βιώσιμη διαχείριση».
Το WWF Eλλάς με πολυετή παρουσία και δράση στη Γυάρο, επιδιώκει η ΘΠΠ να λειτουργήσει ως ένα πρότυπο για τη δημιουργία και λειτουργία άλλων ΘΠΠ στην Ελλάδα με σκοπό την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και τη διατήρηση ενός πιο υγιούς και ανθεκτικού θαλάσσιου οικοσυστήματος με παράλληλα οφέλη για την τοπική κοινωνία. Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να προχωρήσει η θεσμική κατοχύρωση της ΘΠΠ Γυάρου που βρίσκεται ακόμα στον αέρα. Σε μόλις τρεις μήνες από σήμερα (Ιούλιος 2025) λήγει η ισχύς της τελευταίας Υπουργικής Απόφασης, με την οποία εξασφαλίζεται η ορισμένης διάρκειας προστασία της ΘΠΠ Γυάρου, οπότε και η ανάγκη για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που θα διασφαλίσει τη διαχρονική προστασία της περιοχής γίνεται ακόμα πιο επιτακτική και επείγουσα.
Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του WWF Ελλάς στη ΘΠΠ Γυάρου εδώ.
Φωτογραφία ανάρτησης: © Βασιλική Δεναξά / WWF Ελλάς