«Ψηλά τον πήχη» θέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσον αφορά την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού των ελληνικών θαλασσών μέσα στα αμέσως επόμενη έτη. Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στο 6ο Συμπόσιο για την Ενεργειακή Μετάβαση που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ), στόχος είναι με ορίζοντα το 2030 να αναπτυχθεί στη χώρα μας ένα «χαρτοφυλάκιο» offshore αιολικών συνολικής ισχύος 1,5 GW.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ποσοτικοποιεί το μέγεθος του πρώτου κύματος ανάπτυξης αυτού του νέου κλάδου ΑΠΕ στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια, δίνει ένα σαφές «σήμα» σε διεθνείς και εγχώριους ενεργειακούς Ομίλους, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να υλοποιήσουν ανάλογα έργα στη χώρα μας, ότι θα «ανοίξει» ο κλάδος των offshore, δίνοντας παράλληλα εικόνα για το μέγεθος του επενδυτικού «χώρου» που θα δημιουργηθεί.
Τρεις παράμετροι για το θεσμικό πλαίσιο
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί από την αρμόδια ομάδα εργασίας του ΥΠΕΝ η κατάρτιση του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες. Το πλαίσιο αυτό θα αποσαφηνίζει τις τρεις βασικές παραμέτρους που θα καθορίσουν το μοντέλο ανάπτυξης offshore αιολικών στην Ελλάδα.
Έτσι, θα «απαντά» στον τρόπο χωροθέτησης-αδειοδότησης των έργων, τη σύνδεση των μονάδων στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς και τη «φόρμουλα» με την οποία οποίο τα πάρκα θα κατακυρώνουν τιμή αναφοράς για την έγχυση στο ηλεκτρικό δίκτυο της ηλεκτροπαραγωγής τους.
Όσον αφορά τη χωροθέτηση των μονάδων, το μοντέλο που φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες είναι οι υποψήφιες περιοχές να επιλέγονται εκ των προτέρων από το κράτος, με τη διενέργεια στη συνέχεια διαγωνισμών για τη διεκδίκησή τους από υποψήφιους επενδυτές.
Έτσι, εκτός απροόπτου, φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο παραχώρησης θαλάσσιων εκτάσεων κατόπιν αιτήματος επενδυτών, ώστε αυτοί να προχωρήσουν στις πρώτες μελέτες και τη λήψη ανεμολογικών δεδομένων.
Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον
Αρκετές εγχώριες και διεθνείς εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υλοποίηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων, με τον Όμιλο Κοπελούζου να κατέχει ήδη άδειο για πάρκο 216 MW στο Θρακικό Πέλαγος, όπως και η ΤΕΡΝΑ για πάρκο 585 MW στην ίδια περιοχή. Τον περασμένο Μάρτιο, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Ocean Winds (κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE) για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση για τη συνεργασία, η Ocean Winds και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προσδιορίσουν τις καταλληλότερες περιοχές και στη συνέχεια θα αναπτύξουν ένα πλήρες πλάνο έργων συνολικής δυναμικότητας άνω των 1,5 GW τα οποία θα αναπτυχθούν σε βάθος δεκαετίας.
Με διεθνές partner, και μάλιστα από τους ηγέτες στη συγκεκριμένη τεχνολογία ΑΠΕ, θα συνεργαστεί και η Mytilineos, μέσω του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου - Protergia, ώστε μέσω joint venture (CIP 60%/Mytilineos 40%) να υλοποιήσουν υπεράκτια αιολικά πάρκα σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας. Οι δύο εταιρείες θα συνεισφέρουν εξίσου σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, προκειμένου να εντοπίσουν τις κατάλληλες εκείνες περιοχές όπου θα συναναπτύξουν και θα συγχρηματοδοτήσουν υπεράκτια αιολικά έργα, συνδυάζοντας πόρους και τεχνογνωσία.
Οι ελληνικές θάλασσες φαίνεται να είναι επίσης στο «κάδρο» πιθανής δραστηριοποίησης και για την νορβηγική Equinor, την Innogy από τη Γερμανία και την Principle Power από την Πορτογαλία.
Κώστας Δεληγιάννης / insider.gr