«Ο δρόμος έχει στρωθεί, είναι μονόδρομος και λέει Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με ό,τι άλλα ενεργειακά συστήματα έχουμε, με συντήρηση και να σβήνουν σταδιακά», ανέφερε ο πρώην υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2021.
«Οι ΑΠΕ σήμερα είναι η πιο φθηνή μορφή ενέργειας, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό, το πρόβλημα είναι η αποθήκευση», είπε ο κ. Σταθάκης και συνέχισε: «Εκεί είναι και το μεγάλο τεχνολογικό πρόβλημα και η μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη για μια ρεαλιστική πολιτική, χωρίς να μειωθούν οι στόχοι της "πράσινης" μετάβασης».
Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε «στρατηγικό λάθος» της κυβέρνησης τη «βίαιη», όπως είπε, απολιγνιτοποιήση αντί της σταδιακής υποκατάστασης των απωλειών με ΑΠΕ και την έμφαση για επενδύσεις σε μονάδες φυσικού αερίου (ως «γέφυρα» προς την καθαρή ενέργεια), που με το νέο σχεδιασμό της Κομισιόν, έχουν μείνει έξω από τις επιδοτήσεις.
«Η απόφαση αυτή αποδείχθηκε σήμερα στρατηγικά λανθασμένη», είπε ο κ. Σταθάκης, σημειώνοντας πάντως ότι περιβαλλοντικοί στόχοι δεν επηρεάζονται, και πρόσθεσε: «Άρα, η Ελλάδα καλείται να "κάψει" δύο δισ. από τις επενδύσεις της ΔΕΗ και μερικές άλλες στην "Πτολεμαΐδα 5", να επενδύσουν οι ιδιώτες για άλλες τρεις- τέσσερεις μονάδες φυσικού αερίου, με αμφίβολη απόσβεση, άρα με κρατικές εγγυήσεις. Καίμε μερικά δισ. ευρώ για να πάμε σε ένα πολύ πιο ακριβό μείγμα σε βάρος των καταναλωτών, της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων».
Χαρακτήρισε δε, ως «δεύτερο στρατηγικό λάθος» της κυβέρνησης, ότι «δεν έφτιαξε προθεσμιακή αγορά στο χρηματιστήριο ενέργειας», με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επίδραση της ενεργειακής κρίσης στην Ελλάδα, απ' ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ της απέδωσε κι ένα «τρίτο στρατηγικό λάθος» σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς, όπως είπε, τροφοδοτεί τη βιομηχανία με φθηνότερα τιμολόγια, έχει το κοινωνικό τιμολόγιο και είναι ο βασικός παίχτης που ρυθμίζει τις τιμές στη χοντρική αγορά ενέργειας.
Η αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας Καλλιόπη Κυριακίδου μίλησε για τις προκλήσεις και για τις προοπτικές ανάπτυξης μετά την απολιγνιτοποιήση, στη διαδικασία της «πράσινης» μετάβασης.
«Πρέπει να προχωρήσουμε ραγδαία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν επηρεαστήκαμε ψυχολογικά από τη γρήγορη απολιγνιτοποίηση. Σήμερα, συμπληρώνουμε πρωτιά στην ανεργία των νέων. Όμως, η στόχευση της κυβέρνησης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε η κ. Κυριακίδου και συνέχισε: «Το πρόγραμμα δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης δεν φείδεται χρηματοδοτήσεων από πολλά ταμεία ευρωπαϊκά, ενώ δίνονται κίνητρα για επενδύσεις. Η Δυτική Μακεδονία θα παραμείνει το ενεργειακό κέντρο της χώρας, αλλά και θα πρωταγωνιστήσει στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία».
Η κ. Κυριακίδου χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το ενεργειακό πρόγραμμα «white dragon» για την εξέλιξη της τεχνολογίας υδρογόνου, που θα δώσει λύσεις αποθήκευσης για τις ΑΠΕ και θα βοηθήσει στη σταθερότητα των συστημάτων ενέργειας.
Υπογράμμισε δε, τη σημασία για την επικαιροποίηση του χωροταξικού σχεδιασμού για χωροθέτηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ, ώστε μην πληγούν άλλοι παραγωγικοί κλάδοι, κυρίως ο πρωτογενής τομέας.