ΕΛΕΤΑΕΝ για ΑΠΕ: Να εστιάσουμε στην ελληνική πραγματικότητα – Έμφαση στην κυκλικότητα και την εγχώρια ανάπτυξη

ΕΛΕΤΑΕΝ για ΑΠΕ: Να εστιάσουμε στην ελληνική πραγματικότητα – Έμφαση στην κυκλικότητα και την εγχώρια ανάπτυξη
Τετάρτη, 17/11/2021 - 12:13

Πολιτικές που βασίζονται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και στην ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας προτείνει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) για την αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, η ΕΛΕΤΑΕΝ και την πράσινη μετάβαση με όρους κυκλικής οικονομίας πρότεινε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η διοίκηση της Ένωσης, η αιολική ενέργεια έχει, μαζί με την ηλιακή ενέργεια, το χαμηλότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής και κατ’ επέκταση, τα αιολικά πάρκα μειώνουν το συνολικό ποσό που πληρώνουν οι καταναλωτές για το ρεύμα. Στην Ελλάδα, το 2017, χρονιά που για τελευταία φορά δημοσιεύθηκαν αναλυτικά στοιχεία, τα αιολικά πάρκα που λειτουργούσαν τότε, μείωσαν το κόστος ρεύματος για τον Έλληνα καταναλωτή κατά 53 εκ. ευρώ. Σήμερα, το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο διότι η ενέργεια από τα νέα αιολικά πάρκα είναι ακόμα φθηνότερη χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας των νέων ανεμογεννητριών αλλά και του ανταγωνισμού.

Ωστόσο, στα οφέλη των ΑΠΕ συγκαταλέγονται και κάποιες πτυχές λιγότερο προβεβλημένες στην αγορά οι οποίες παράγουν προστιθέμενη αξία και συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη με όρους πλέον κυκλικής οικονομίας. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΛΕΤΑΕΝ, μιλώντας με αναπτυξιακούς όρους, η αιολική ενέργεια μπορεί να στηρίξει την εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα και να παράξει εγχώρια προστιθέμενη αξία με καλύτερο πολλαπλασιαστή σε σχέση με άλλες μορφές ενέργειας όπως είναι για παράδειγμα το φυσικό αέριο. Αναλύοντας περαιτέρω, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, κ. Παναγιώτης Παπασταματίου, σημείωσε ότι σήμερα το 85%-95% των υλικών των ανεμογεννητριών ανακυκλώνονται εύκολα και οικονομικά και παράγουν προϊόντα αξίας ενώ ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος αιολικών, WindEurope, έχει ζητήσει να εισαχθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα απαγορεύει την ταφή πλαστικών, κάτι που θα δώσει ώθηση στη βιομηχανία να επιταχύνει την ενσωμάτωση των αρχών κυκλικής οικονομίας με στόχο να ανακυκλώνεται τελικά το 100% των υλικών. Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη οι μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις του κλάδου όπως είναι η Vestas, η Siemens Gamesa υιοθετούν κατασκευαστικές λύεις οι οποιές είναι πιο αποδοτικές.

Η ελληνική πραγματικότητα – Τι πρέπει να γίνει για να αναπτυχθούν περισσότερα έργα

Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και δύο ημέρες μετά από την ολοκλήρωση της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα του ΟΗΕ, η ΕΛΕΤΑEΝ προέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις πάγιες θέσεις της αναφορικά με την ενεργειακή εξάρτηση, τη μείωση του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία και το θεσμικό πλαίσιο που θα ανοίξει την πόρτα σε περισσότερα έργα και υποδομές ΑΠΕ ώστε να καταστεί τελικά επιτυχής η ενεργειακή μετάβαση.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η ολοκλήρωση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων για τη λειτουργία των νέων ανταγωνιστικών αγορών, η ενσωμάτωση του ΕΤΜΕΑΡ στο κόστος προμηθευτών και το ανταγωνιστικών σκέλος των τιμολογίων ρεύματος, η απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου των ΑΠΕ και των δικτύων και η ολοκλήρωση των θεσμικών και τεχνικών παρεμβάσεων για τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας και την προώθηση της αποθήκευσης και των θαλάσσιων αιολικών. Ήδη αυτή τη στιγμή σχηματοποιείται από το ΥΠΕΝ το πλαίσιο για τα περισσότερα από τα παραπάνω μείζονα ζητήματα και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις για το χωροταξικό το οποίο επικαιροποιείται και για τα θαλάσσια αιολικά, για τα οποία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ως προς την αποθήκευση, η διοίκηση της ΕΛΕΤΑΕΝ σημείωσε ότι πρόκειται για μια βιώσιμη αναγκαιότητα και ότι αν δεν υλοποιηθεί τόσο με συστήματα μεγάλης κλίμακας όσο και με μικρότερα απομακρυσμένα συστήματα, τότε το όραμα για την απανθρακοποίηση δεν θα είναι ρεαλιστικό.

Ως προς τις θεσμικές παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος διευκρίνισε η ιδεατή λύση θα ήταν η αγορά να λειτουργεί με μηχανισμούς ώστε το όφελος των ΑΠΕ να περνά στον καταναλωτή χωρίς να χρειάζονται υπουργικές αποφάσεις. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Παπασταματίου υπογράμμισε ότι οι ΑΠΕ και τα αιολικά είναι φθηνά, επιφέρουν οικονομικό όφελος στην αγορά και για το λόγο αυτό αφήνουν περιθώριο για win win ευκαιρίες σε όλους τους παίχτες της αγοράς και ειδικά στους καταναλωτές.

Λαδακάκος: Σε καλό δρόμο η Ελλάδα – Να εστιάσουμε στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της αγοράς

Μιλώντας στο Insider.gr και κληθείς να σχολιάσει τις προοπτικές της Ελλάδας στον τομέα της καθαρής ενέργειας όπως αυτές διαφαίνονται και μετά από την κρίσιμη Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ που μόλις ολοκληρώθηκε, ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ σημείωσε ότι: «η COP26 προσθέτει ένα ακόμη λιθαράκι στο δρόμο προς την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Έγιναν κάποια βήματα, μπορούν να γίνουν και περισσότερα. Έγινες πολύς λόγος για το phase down και το phase out των λιγνιτικών μονάδων. Όμως, αυτό δεν αφορά την Ελλάδα καθώς ήδη η χώρα μας έχει λάβει μέτρα και τηρεί χρονοδιαγράμματα για πλήρη απολιγνιτοποίηση. Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι να εστιάσουμε στην ελληνική πραγματικότητα και στις πολιτικές που θα επιτρέψουν να αναπτυχθούν περισσότερες εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Και για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται απλοποίηση των διαδικασιών, των αδειοδοτήσεων και του πλαισίου, μείωση της γραφειοκρατίας και των απαιτούμενων χρόνων ώστε να προχωράμε γρήγορα στην υλοποίηση των projects».

Πένη Χαλάτση / Insider.gr