Μερισματική απόδοση 2,5% με 3% κι ενώ τρέχουν επενδύσεις σε ΑΠΕ και Περιβάλλον ύψους 2 δισ. ευρώ
Μέρισμα για δεύτερη φορά φέτος ετοιμάζεται να διανείμει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων ετών για υψηλές μερισματικές αποδόσεις ως ανταμοιβή των μετόχων, γεγονός που αντανακλά και τις συνεχώς βελτιούμενες προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας.
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία πραγματοποιεί στις 14 Δεκεμβρίου Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την έγκριση της διανομής κερδών και προαιρετικών αποθεματικών προηγούμενων χρήσεων περίπου 20 εκατ. ευρώ (19.695.365,30 ευρώ), δηλαδή 0,17 ευρώ ανά μετοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο ποσό διανεμήθηκε στους μετόχους και το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, δηλαδή η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ επέστρεψε μόνο φέτος στους μετόχους της περί τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ την τριετία 2018-2020 η εταιρεία διάνειμε στους μετόχους μέσω επιστροφής κεφαλαίου και μερίσματος, συνολικά περίπου 120 εκατ. ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα των 14 ευρώ στα οποία διαπραγματεύεται η μετοχή της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, το μέρισμα των 0,34 ευρώ ανά μετοχή, αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 2,5%, ενώ αγγίζει ακόμα και το 3% αν ληφθεί υπόψη το χαμηλό διαπραγμάτευσης του έτους. Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλή μερισματική απόδοση για εταιρεία που παράλληλα υλοποιεί ένα τόσο μεγάλο και φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ.
Ο στόχος των 3.000 MW σε ΑΠΕ
Υπενθυμίζεται ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διαθέτει περισσότερα από 1.300 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, στο πλαίσιο του στρατηγικού της στόχου για παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 3.000 MW την προσεχή πενταετία, βρίσκονται σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης αιολικά έργα συνολικής ισχύος άνω των 1.800 MW σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα. Παράλληλα, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται νέα φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1.700 MW και συστήματα αποθήκευσης συνολικής ισχύος περίπου 2.000 MW, ενώ ο Όμιλος έχει τοποθετηθεί εγκαίρως και στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, όπου σε κοινοπραξία με την OCEAN WINDS σχεδιάζει να αναπτύξει πάρκα συνολικής ισχύος 1,5 GW στις ελληνικές θάλασσες. Άλλωστε, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανέπτυξε, κατασκεύασε και λειτουργεί το πιο απαιτητικό αιολικό πάρκο στην ελληνική επικράτεια, το υπεράκτιο έργο του Αγίου Γεωργίου που εδράζεται σε βραχονησίδα.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα της εντατικοποίησης του επενδυτικού πλάνου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι ο σχεδιαζόμενος σχεδόν διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος της στην Πολωνία. Συγκεκριμένα, η εταιρεία που λειτουργεί ήδη οκτώ αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 102 MW στη χώρα, ανακοίνωσε πως ενισχύει περαιτέρω την παρουσία της στην αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Πολωνίας, προωθώντας τέσσερα νέα έργα συνολικής ισχύος 90 MW. Πρόκειται για αιολικά πάρκα που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο αδειοδότησης και τα οποία η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα ωριμάσει, κατασκευάσει και λειτουργήσει, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για συνεχή επέκταση της δραστηριότητάς της στον τομέα της παραγωγής καθαρής ενέργειας.
Χρήστος Κολώνας / ot.gr