Συνεδρίαση στη ΡΑΕ για τις οφειλές των 350 εκατ. ευρώ από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας

Συνεδρίαση στη ΡΑΕ για τις οφειλές των 350 εκατ. ευρώ από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας
Τετάρτη, 16/02/2022 - 18:57

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΡΑΕ αναμένεται να παραστούν αύριο Πέμπτη ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ σχετικά με τις οφειλές ύψους 347 εκατ. ευρώ από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι οφειλές ανέρχονται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ ενώ ήδη έχουν επιβληθεί κυρώσεις στις εταιρείες. Παράλληλα, οι προμηθευτές προχώρησαν σε διακανονισμούς των υποχρεώσεων τους, με την κατάθεση του 50% των οφειλών σε εγγυητικές επιστολές και τη ρύθμιση του υπόλοιπου ποσού σε διάστημα αποπληρωμής 8 – 10 μηνών.

Επίσης οι τρεις Διαχειριστές έχουν κληθεί για να παράσχουν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις οφειλές που συσσώρευσαν πάροχοι στο χρονικό διάστημα το οποίο μεσολάβησε έκτοτε, δηλαδή κατά κύριο λόγο το 2021. Με βάση δηλώσεις στελεχών της ΡΑΕ, οφειλές μετά τον Οκτώβριο του 2020 είχαν 12 προμηθευτές.

Στόχος της ΡΑΕ είναι να αποτυπωθεί πλήρως το σύνολο των οικονομικών «ανοιγμάτων» των προμηθευτών προς τον ΔΑΠΕΕΠ, τον ΔΑΠΕΕΠ και τον ΑΔΜΗΕ, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στις ακροάσεις των εταιρειών που έχουν χρέη. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι οφειλές προς τους Διαχειριστές, οι οποίες δεν έχουν διακανονισθεί ή δεν τηρείται ο διακανονισμός τους, ανέρχονται στα επίπεδα των 250 εκατ. ευρώ.