Τσίπρας: Υπάρχει αργοπορία σε επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια και ΑΠΕ

Τσίπρας: Υπάρχει αργοπορία σε επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια και ΑΠΕ
Παρασκευή, 08/04/2022 - 18:00

Στην ενεργειακή κρίση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη συζήτησή του με την παρουσιάστρια του Mega Channel, Δώρα Αναγνωστοπούλου κατά τη σημερινή, τρίτη ημέρα εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 - 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλο. .

Αρχικά, σε σχέση με την σημαντική επιβάρυνση των Ελλήνων λόγω της ενεργειακής κρίσης, τόνισε: «Μια οικογένεια δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα πλέον με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και όταν αυτό συνδυάζεται με αυξήσεις σε είδη κατανάλωσης και καυσίμων, βρισκόμαστε μπροστά σε μια δυσεπίλυτη εξίσωση. Σύμφωνα με τις έρευνες, στην τρίτη εβδομάδα του μήνα εξαφανίζεται το εισόδημα των πολιτών», κάνοντας, επίσης κριτική στην κυβέρνηση για την απολιγνιτοποίηση, κατηγορώντας την για έλλειψη σχεδίου με αρχή, μέση και τέλος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι υπάρχει αργοπορία σε επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια και ΑΠΕ, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει και έλλειμμα σωστής ενεργειακής στρατηγικής. Σύμφωνα με τον ίδιο «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σχεδιασμό μέχρι το 2030 που δεν επέτρεπε την πρόσδεση σε ένα καύσιμο όπως το φυσικό αέριο. Τρία χρόνια μετά δεν έχει γίνει τίποτα. Η ΔΕΗ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δεν αύξησε το λογαριασμό της ούτε ένα ευρώ. Πρέπει να μειωθούν οι υπέρογκοι λογαριασμοί που παίρνει ο καταναλωτής. Είναι απαραίτητο να υπάρχει πλαφόν τόσο σε τιμές χονδρικής, όσο και λιανικής. Η ΔΕΗ πρέπει να σταματήσει τη λογική της αισχροκέρδειας».

Σε συνέχεια αυτής της κατάστασης, όπως πρόσθεσε, υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος, αυτός της αύξησης του πληθωρισμού και της μείωσης των αναπτυξιακών ρυθμών και της ελάττωσης του εισοδήματος που μπορεί να φέρει χώρες της Ε.Ε. με υψηλό χρέος μπροστά σε έκρηξη ανισοτήτων και εκτίμησε ότι πρέπει να αναζητηθεί ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα.