Σε ενεργειακή πύλη της ΕΕ μετατρέπει τη χώρα μας ο πόλεμος στην Ουκρανία όπως σημειώνει το Al Jazeera, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, σε περίπου έναν μήνα η Ελλάδα θα ολοκληρώσει την κατασκευή ενός αγωγού προς τη Βουλγαρία που θα τερματίσει το μονοπώλιο φυσικού αερίου της Ρωσίας εκεί και στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η Ρωσία προμήθευε το 90% του φυσικού αερίου της Βουλγαρίας μέχρι τώρα, αλλά στις 27 Απριλίου διέκοψε τη ροή αφού η Σόφια διεμήνυσε ότι δεν θα ανανεώσει τη σύμβασή της με τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom στα τέλη του έτους. Το ίδιο είπε και η Πολωνία και είχε αντίστοιχη μοίρα.
«Ο [Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ] Πούτιν δεν ήθελε να φαίνεται σαν να έχασε πελάτες, γι’ αυτό τους έδιωξε νωρίς», εξηγεί ο κ. Μιχάλης Μυριάνθης, βετεράνος αναλυτής της βιομηχανίας πετρελαίου.
Η Βουλγαρία στρέφει τώρα το βλέμμα προς τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IBG), όπως ονομάζεται ο νέος αγωγός, για την προμήθεια αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο λαμβάνει η Ελλάδα μέσω του αγωγού φυσικού αερίου της Ανατολίας που διασχίζει τον Καύκασο και την Τουρκία.
«Εδώ και λίγες ημέρες, η Βουλγαρία έχει τεθεί εκτός του [ρωσικού] συστήματος αγωγών και εξαρτάται πλήρως από την Ελλάδα [για φυσικό αέριο]. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ξανά υπεύθυνη για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας άλλης χώρας», είπε ο κ. Μαθιουλάκης, επικεφαλής του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ, ενός think tank.
Αυτό που προσδίδει στον IGB στρατηγική σημασία, ωστόσο, είναι ότι θα μπορούσε σύντομα να γίνει το μέσο για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου σε όλα τα Βαλκάνια με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Αίγυπτο και αλλού.
Στις 31 Ιανουαρίου, μια κοινοπραξία ελληνικών, κυπριακών, βουλγαρικών και ιταλικών εταιρειών ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει έναν πλωτό τερματικό σταθμό για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.
Αυτή η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης αερίου (FSRU), η οποία θα εξατμίζει εκ νέου το υγροποιημένο αέριο, θα συνδεθεί με τον αγωγό IGB και θα αρχίσει να το προμηθεύει στα τέλη του επόμενου έτους.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας εκκίνησης στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο της τελετής για την ανάδειξη του FSRU στην Αλεξανδρούπολη στις 3 Μαΐου.