Δαπάνες - «μαμούθ» ύψους 200 δισ. ευρώ εντός πενταετίας θα χρειαστούν στην Ε.Ε. προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, σύμφωνα με προσχέδιο της Κομισιόν. Έμφαση δίνεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο τον υπερδιπλασιασμό της χωρητικότητάς τους, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα αιολικά. Η κατασκευή αιολικών πάρκων, που συχνά αναχαιτίζεται από αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών, πρέπει να «επιταχυνθεί δραστικά», αναφέρεται σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως αναφέρουν τα προσχέδια της Κομισιόν για το RepowerEU, που επικαλούνται οι Financial Times, τίθενται ιδιαίτερα επιθετικοί στόχοι όσον αφορά στην καθαρή ενέργεια και τη μείωση της κατανάλωσης. Η ΕΕ χρειάζεται να δαπανήσει σχεδόν 200 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια στην προσπάθειά της για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, σύμφωνα με προσχέδια που επικαλούνται οι Financial Times και τα οποία θέτουν επιθετικούς στόχους σε τομείς όπως η καθαρή ενέργεια και η μείωση της κατανάλωσης.
Σύμφωνα με προσχέδιο προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το RepowerEU, εκτιμάται ότι απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις ύψους 195 δισ. ευρώ έως το 2027. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι αυξημένες δαπάνες με στόχο τη μείωση του άνθρακα.
Ακόμη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση
Επίσης, στην πορεία απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, η ΕΕ θα χρειαστεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν. Αυτό, προκειμένου να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για μηδενικές εκπομπές άνθρακα το 2050.
Οι πληροφορίες των FT αναφέρουν ότι οι προτάσεις αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Η Κομισιόν έχει ήδη δηλώσει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα φέτος.
Ταυτόχρονα, προτρέπει τα κράτη - μέλη να αναπληρώσουν τα αποθέματα αερίου τους πριν από τον επόμενο χειμώνα. Επιπλέον, διαβουλεύσεις γίνονται για την έγκριση του 6ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που θα συμπεριλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αρχής γενομένης από την τρέχουσα χρονιά.
Οι προτάσεις στοχεύουν σε «ταχεία μείωση της εξάρτησής μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, προωθώντας την καθαρή μετάβαση και ενώνοντας τις δυνάμεις μας ούτως ώστε να επιτύχουμε ένα πιο ανθεκτικό σύστημα ενέργειας και μια πραγματική Ενεργειακή Ένωση», όπως αναφέρει το προσχέδιο της Επιτροπής.
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ο στόχος για μείωση 13% στην κατανάλωση ενέργειας έως το 2030. Πρόκειται για αύξηση 4% σε σύγκριση με ποσοστό 9% στην προηγούμενη πρόταση.
Υπερδιπλασιασμός στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν επιτάχυνση στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πλέον θέτουν στόχο να καλύπτουν το 45% της συνολικής ζήτησης έως το 2030, έναντι στόχου 40% μέχρι τώρα. Για να συμβεί αυτό, απαιτείται ο υπερδιπλασιασμός της χωρητικότητας 511 GWh, ώστε να φτάσει τις 1.236 GWh.
Το έγγραφο καθορίζει τη στρατηγική για επιτάχυνση της εγκατάστασης ηλιακής φωτοβολταϊκής χωρητικότητας έως το 2028, σε επίπεδο υπερδιπλάσιο από το σημερινό. Απαιτεί μεγαλύτερη χρήση αντλιών θερμότητας, γεωθερμίας και ηλιακής θερμικής ενέργειας. Η κατασκευή αιολικών πάρκων, που συχνά αναχαιτίζεται από αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών, πρέπει να «επιταχυνθεί δραστικά», αναφέρει.
Η Επιτροπή στοχεύει ακόμη να δώσει ώθηση στη χρήση υδρογόνου, με παραγωγή 20 εκατ. τόνων από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, το μισό από το οποίο είναι εισαγόμενο. Το χάσμα μεταξύ κόστους παραγωγής και τιμών πώλησης ανανεώσιμου υδρογόνου που παράγεται στην ΕΕ και στο εξωτερικό προτείνεται να επιδοτηθεί.
Παράλληλα, η ΕΕ θα χρειαστεί να βρει τρόπους για να μειώσει την εξάρτηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από το φυσικό αέριο. Τα μέτρα για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, τη διερεύνηση της υποκατάστασης καυσίμου, την ενίσχυση της ηλεκτροδότησης και τη χρήση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και βιομεθανίου θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου έως το 2030, όπως αναφέρεται.
Η υποδομή για τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG και αγωγούς θα πρέπει να βελτιωθεί. Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ θα μπορούσε επίσης να απαιτήσει επιπλέον επενδύσεις 29 δισ. ευρώ, αναφέρει το προσχέδιο.
Το προσχέδιο για τη διεθνή ενεργειακή στρατηγική, που επικαλούνται οι Financial Times, προτείνει τρεις «διαδρόμους εισαγωγής υδρογόνου», μέσω Μεσογείου, Βόρειας Θάλασσας και, τελικά, Ουκρανίας. Η στρατηγική βασίζεται και στην αυξημένη χρήση βιομεθανίου, με κόστος που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 36 δισ. ευρώ.